Vintervejr er chokolade og varm kakao-vejr og jeg skal da lige love for, at vejret har givet anledning til et par kopper af den skønne, varme drik i den sidste lille uges tid. Faktisk synes jeg, at det er helt fantastisk, at vi har fået den første sne allerede – jeg synes, det er så dejligt, når sneen falder inden jul og på den måde er medvirkende til at give julestemningen et yderligere løft, så for min skyld måtte der gerne komme meget mere sne i løbet af julemåneden.

Varm kakao er der næsten altid stemning for her i huset, uanset om det sner eller ej, men da varm kakao, efter min mening, ikke har meget at gøre med nesquick udrørt i mælk, skal der ofte gang i diverse gryder og skåle, før kakaoen kan blive serveret. Jeg har et par gange forsøgt at springe over, hvor gærdet er lavest og har købt breve eller pulver til udrøring i varmt vand, men det smager altså sådan lidt blahhh. Varm kakao skal smage af kakao og chokolade, basta. Der er selvfølgelig løsningen med varm mælk i en kop og lidt grofthakket mørk chokolade der udrøres i mælken, men for det første ligger der altid chokoladerester i bunden af koppen og for det andet er det ikke så nemt, hvis der skal laves en større portion.

Nu har jeg så langt om længe fundet ud af, hvordan man selv kan lave sit kakaopulver, som smager helt rigtigt og hjemmelavet. Inspirationen kommer fra diverse amerikanske madbloggere, som allerede for et par år siden gik amok i hjemmelavet kakaopulver, men jeg er altså ikke kommet med på bølgen før nu. Konceptet er ellers noget nær genialt, for kakaopulveret skal blot fremstilles og kan så efterfølgende holde sig i en fin dåse eller en lufttæt bøtte, indtil kakaotrangen melder sig. Og smagen? Den minder fuldstændig om god gammeldags, hjemmelavet kakao.

Jeg bruger en god kakao til kakaopulveret – ikke Nesquick eller lignende, som er fulde af sukker og et minimum af kakao, men en god drikke og bagekakao. I første omgang har jeg bare lavet en portion kakaopulver på kakao og helt almindelig god, mørk chokolade. En anden gang kunne jeg dog sagtens finde på at twiste smagen ved i stedet at bruge mørk chokolade med orangesmag, mint, chili eller måske endda lakrids. Varm kakao med en snert af lakrids lyder da ikke ligefrem dårligt?

Kakaoen blev serveret med en klat kold flødeskum og en fin, lyserød skumnissemand kom der også i koppen i dagens anledning, men det er også lækkert at bruge en lille pebermyntestok til at røre rundt i kakaoen, nu vi nærmer os julemåneden.

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Hjemmelavet kakaopulver

Samlet tid10 min

Ingredienser

 • 125 gr god mørk eller lys chokolade
 • 50 gr god kakaopulver
 • 150 gr sukker
 • 1 spsk maizena
 • ½ tsk vaniljepulver (kan udelades)
 • 1 nip salt

Fremgangsmåde

 • Hak chokoladen groft og kom den i en food processor sammen med de øvrige ingredienser. Kør det hele til en jævn masse. 
  Ved servering varmes mælk i en gryde eller i en kop i mikrobølgeovnen og der røres kakaopulver i koppen. Beregn ca 2 store teskefulde kakaopulver til en kop mælk. Styrken på kakaoen afhænger selvfølgelig af smag og behag men beregn ca 1 tsk kakaopulver pr. dl mælk eller deromkring.
 • Opbevar kakaopulveret i en fin dåse eller lignende lufttæt beholder indtil den skal bruges. 
 • Har man ikke en foodprocessor, kan chokoladen hakkes meget fint med en kniv eller i en minihakker, eller den kan rives på et rivejern. Derefter skal alle ingredienserne blot blandes i en skål og efterfølgende hældes i en dåse.
 • Ved servering varmes mælk i en gryde eller i en kop i mikrobølgeovnen og der røres kakaopulver i koppen. Beregn ca 2 store teskefulde kakaopulver til en kop mælk. Styrken på kakaoen afhænger selvfølgelig af smag og behag men beregn ca 1 tsk kakaopulver pr. dl mælk eller deromkring.

Noter

Maizenaen bevirker, at pulveret ikke klumper, når det røres ud i mælken. Det medvirker desuden til lækkert, cremet skum på toppen af kakaoen. Man kan mulighvis udelade maizena, men jeg må indrømme, at jeg endnu ikke selv har prøvet det. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)