Churros, eller spanskrør som de også kaldes, er noget jeg forbinder med Tivoli, julemarkeder, kolde næser og røde kinder. Sådan et kræmmerhus fyldt med nybagte, lune churros og kanelsukker eller flormelis drysset på toppen er virkelig noget af det, der kan sætte gang i julestemningen. Og ofte kan man dufte dem på lang afstand, hvis man besøger et julemarked.

Se også – Sprøde vafler I Æbleskiver I Pandekager I

Nem opskrift på hjemmelavede churros.

Men selvom jeg forbinder spanskrør med tivoli og markedspladser, så er de faktisk ret nemme at lave selv. Og så smager de bare endnu bedre end dem, som man køber. Desuden er dejen ret nem at lave, og så minder den en hel del om en vandbakkelsesdej.

De færdige churros kan serveres med flormelis, sukker, kanelsukker, softice eller chokoladesauce. Chokoladesauce er faktisk den traditionelle ledsager til churros i Spanien, hvor de kommer fra, og hvor de spises til morgenmad. Her hos os foretrækker vi nu at spise de lune churros med sigtet flormelis og kanelsukker. Især til jul synes jeg, det er hyggeligt med et drys kanel.

Tip! Se også mine tips til tilberedning og opbevaring af churros under opskriften. 

Print opskrift Pin opskrift
4.69 fra 22 stemmer

Churros

Samlet tid1 t
Antal: 15 stk

Ingredienser

 • dl vand
 • 25 gr smør
 • 25 gr sukker
 • 1 nip salt
 • 1 tsk vaniljesukker
 • 175 gr hvedemel
 • 1 æg
 • 1 liter smagsneutral olie til stegning

Fremgangsmåde

 • Kom vand, smør, sukker, salt og vaniljesukker i en lille gryde og bring det i kog.
 • Imens vejes melet af i en anden skål.
 • Når vandet koger, hældes det i melet og der piskes godt med en håndmikser. Tilsæt ægget og pisk yderligere til en blank og smidig dej. 
 • Dejen bliver ret fast. Er den for tyk til at piske helt glat så tilsæt lidt ekstra vand - bare 1 spsk ad gangen, indtil dejen kan røres glat. Husk, at dejen stadig skal kunne holde formen, når den sprøjtes i olien, så endelig ikke for meget vand.
 • Kom dejen i en sprøjtepose med en lille stjernetyl.
 • Varm olien op i en lille gryde med høje kanter. Temperaturen skal ligge omkring 180 °C. Brug evt. et termometer til at kontrollere temperaturen. 
 • Sprøjt churros á ca. 10 cm's længde ned i den varme olie, klip dem af med en saks og lad dem stege et par minutter på hver side, indtil de er gyldne og gennemstegte. Det kan være nødvendigt at vende dem et par gange undervejs.
 • Lad de færdigstegte churros afdryppe på et stykke køkkenrulle og server dem lune med sigtet flormelis, kanelsukker eller almindeligt sukker.
 • Churros skal spises, når de er nylavede, ellers bliver de bløde. Man kan dog gemme churros og lune dem i ovnen inden servering, så bliver de sprøde igen. Churros kan desuden fryses og lunes i ovnen efter optøning.

Noter

Tilberedning af churros.

Jeg steger churros i smagsneutral olie. Som regel bruger jeg solsikkeolie eller rapsolie, men palmin kan også bruges. Kombiner evt. kogning af churros med kogning af hjemmelavede klejner eller lignende, hvor der også skal bruges flydende fedtstof. Olien kan sagtens stå i gryden i et par dage og bruges af flere omgange, inden den kasseres.

Det er vigtigt, at olien har den rette temperatur, inden churros-dejen plumpes derned. Er olien for kold, vil stængerne suge alt for meget olie til sig og blive alt for fedtede. Er olien omvendt for varm, bliver de lynhurtigt mørke udenpå, men rå indeni. Temperaturen på olien skal ligge lige omkring 180 °C.

Jeg synes, det er nemmest, bare at komme et stegetermometer i gryden og vente til temperaturen passer. Men har man ikke sådan et, så kan man i stedet vente til olien syder og bobler omkring en lille terning franskbrød eller den svovlfri ende af en tændstik. Det tager ca. 10-15 minutter ved jævn varme, før olien er tilpas varm.

Opbevaring af spanskrør.

Har man lavet for mange churros, så kan de sagtens gemmes i en frysepose eller lignende. Og faktisk kan de også fryses. Efterfølgende skal de blot lunes på en bageplade i ovnen og så bliver de sprøde og lækre igen.

Har man ikke nået at koge dem alle sammen, så kan selve churros-dejen faktisk også fint holde sig et par dage i køleskabet. Opbevar den evt. i sprøjteposen og læg det hele på køl. Så er det nemt lige at varme olien op og lave en portion churros, næste gang lysten melder sig. Er dejen blevet lidt hård at sprøjte ud efter turen i køleskabet, så kom posen i mikrobølgeovnen i et par sekunder. Så bliver dejen blød igen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)