Churros – nem opskrift på spanskrør.

43 kommentarer
Ideer til studentermad, Julemad og juleopskrifter, Kager, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Churros, eller spanskrør som de også kaldes, er noget jeg forbinder med Tivoli, julemarkeder, kolde næser og røde kinder. Sådan et kræmmerhus fyldt med nybagte, lune churros og kanelsukker eller flormelis drysset på toppen er virkelig noget af det, der kan sætte gang i julestemningen. Og ofte kan man dufte dem på lang afstand, hvis man besøger et julemarked.

Se også – Sprøde vafler I Æbleskiver I Pandekager I

Nem opskrift på hjemmelavede churros.

Men selvom jeg forbinder spanskrør med tivoli og markedspladser, så er de faktisk ret nemme at lave selv. Og så smager de bare endnu bedre end dem, som man køber. Desuden er dejen ret nem at lave, og så minder den en hel del om en vandbakkelsesdej.

De færdige churros kan serveres med flormelis, sukker, kanelsukker, softice eller chokoladesauce. Chokoladesauce er faktisk den traditionelle ledsager til churros i Spanien, hvor de kommer fra, og hvor de spises til morgenmad. Her hos os foretrækker vi nu at spise de lune churros med sigtet flormelis og kanelsukker. Især til jul synes jeg, det er hyggeligt med et drys kanel.

Tip! Se også mine tips til tilberedning og opbevaring af churros under opskriften. 

4.64 fra 38 stemmer

Churros

Samlet tid1 t
Antal: 15 stk

Ingredienser

  • dl vand
  • 25 gr smør
  • 25 gr sukker
  • 1 nip salt
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 175 gr hvedemel
  • 1 æg
  • 1 liter smagsneutral olie til stegning

Fremgangsmåde

  • Kom vand, smør, sukker, salt og vaniljesukker i en lille gryde og bring det i kog.
  • Imens vejes melet af i en anden skål.
  • Når vandet koger, hældes det i melet og der piskes godt med en håndmikser. Tilsæt ægget og pisk yderligere til en blank og smidig dej. 
  • Dejen bliver ret fast. Er den for tyk til at piske helt glat så tilsæt lidt ekstra vand - bare 1 spsk ad gangen, indtil dejen kan røres glat. Husk, at dejen stadig skal kunne holde formen, når den sprøjtes i olien, så endelig ikke for meget vand.
  • Kom dejen i en sprøjtepose med en lille stjernetyl.
  • Varm olien op i en lille gryde med høje kanter. Temperaturen skal ligge omkring 180 °C. Brug evt. et termometer til at kontrollere temperaturen. 
  • Sprøjt churros á ca. 10 cm's længde ned i den varme olie, klip dem af med en saks og lad dem stege et par minutter på hver side, indtil de er gyldne og gennemstegte. Det kan være nødvendigt at vende dem et par gange undervejs.
  • Lad de færdigstegte churros afdryppe på et stykke køkkenrulle og server dem lune med sigtet flormelis, kanelsukker eller almindeligt sukker.
  • Churros skal spises, når de er nylavede, ellers bliver de bløde. Man kan dog gemme churros og lune dem i ovnen inden servering, så bliver de sprøde igen. Churros kan desuden fryses og lunes i ovnen efter optøning.

Tilberedning af churros.

Jeg steger churros i smagsneutral olie. Som regel bruger jeg solsikkeolie eller rapsolie, men palmin kan også bruges. Kombiner evt. kogning af churros med kogning af hjemmelavede klejner eller lignende, hvor der også skal bruges flydende fedtstof. Olien kan sagtens stå i gryden i et par dage og bruges af flere omgange, inden den kasseres.

Det er vigtigt, at olien har den rette temperatur, inden churros-dejen plumpes derned. Er olien for kold, vil stængerne suge alt for meget olie til sig og blive alt for fedtede. Er olien omvendt for varm, bliver de lynhurtigt mørke udenpå, men rå indeni. Temperaturen på olien skal ligge lige omkring 180 °C.

Jeg synes, det er nemmest, bare at komme et stegetermometer i gryden og vente til temperaturen passer. Men har man ikke sådan et, så kan man i stedet vente til olien syder og bobler omkring en lille terning franskbrød eller den svovlfri ende af en tændstik. Det tager ca. 10-15 minutter ved jævn varme, før olien er tilpas varm.

Opbevaring af spanskrør.

Har man lavet for mange churros, så kan de sagtens gemmes i en frysepose eller lignende. Og faktisk kan de også fryses. Efterfølgende skal de blot lunes på en bageplade i ovnen og så bliver de sprøde og lækre igen.

Har man ikke nået at koge dem alle sammen, så kan selve churros-dejen faktisk også fint holde sig et par dage i køleskabet. Opbevar den evt. i sprøjteposen og læg det hele på køl. Så er det nemt lige at varme olien op og lave en portion churros, næste gang lysten melder sig. Er dejen blevet lidt hård at sprøjte ud efter turen i køleskabet, så kom posen i mikrobølgeovnen i et par sekunder. Så bliver dejen blød igen.

43 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Mrs Perkins
7 år siden

Jeg har aldrig brudt mig om klejner. Ved ikke engang rigtigt præcis hvad det er ved klejner jeg ikke kan lide, men dybstegte småkager virker bare ikke for mig. Jeg kan simpelthen ikke få dem ned.

Disse her har jeg i flere år gået og skævet lidt til, men har aldrig smagt dem. Hvordan er de? Er de klejne-agtige eller mere lissom æbleskive/pandekage-agtige?

Mrs Perkins
7 år siden

Det var stort set også sådan jeg forestillede mig (håbede) det måske var. Men så var vi hjemme hos mine forældre hvor der blev kogt klejner og så blev jeg pludselig sådan lidt bekymret.

Nu tør jeg godt prøve.

Camilla
6 år siden

Jeg kan heller ikke lide klejner.. Men dem her er mega lækre de er lidt æbleskive agtige de smager så skønt mmmm

Ulla Hansen
2 år siden

De har slet ikke samme konsistens som klejner, mere som en sprød æbleskive 😊

Anne Marie
6 år siden

Nu har jeg prøvet at lave dejen, men syns den bliver meget tyk, også stod min el pisker af ? Hvor tyk/ tynd skal dejen være?

ayfkiv
5 år siden

husk at du kan tilsætte lidt vand ad gangen hvis din dej bliver alt for tyk.

Dorte Wenzel
6 år siden

Nu har jeg prøvet at lave dem to gange i dag, og hver gang er dejen for tynd. Og jeg følger ellers opskriften. Men skal dejen i køleskabet for den kan bli tyk?

Nicolai
5 år siden

Jeg har også prøvet dem i dag, og måså indrømme der ikke var den store succes. Dejen bliver lige så tynd som pandekagedej, var noget bøvl at styre, selv om jeg kom meget mere mel i, det var slet ikke til at håndtere.

Jette Østergaard
6 år siden

Hejsa
Blev så glad for at finde din opskrift og til at prøve den. De er næsten altid en del af en tur på Tivolis julemarked hvis jeg ikke får spist for mange andre lækkerier, så blev så glad for chancen for at lave dem herhjemme men jeg er lidt i tvivl om hvor stor/lille den lille gryde skal være. Kan du hjælpe mig?
Mvh
Jette ?

Camilla E
6 år siden

Hvilken slags olie bruger du?

Lena
6 år siden

Kan dejen gemmes?

Lena
6 år siden

Tak. De var en super succes til min datters 17 års. Lavede en fir-dobbelt portion, havde ikke været nødvendigt med æbleskiver også ???

Sophie
6 år siden

Jeg har prøvet at lave disse, og de blev super gode! Da jeg så pakkede dem ind, fordi jeg ikke kune spise dem alle sammen blev de helt bløde.. Er de ikke egnet til at blive pakket ind? Ville nemlig tage dem med juleaften, men det er svært, hvis de ikke kan pakkes:))

Sara
4 år siden

Hejsa hvor mange spanskrør for man ud af en potion

jeg skal lave dem til 25 personer så ja…

ps : kan man godt lave dejen om morgnen putte den i køleskabet også lave dem om aftnen

Vicky
3 år siden

Hej, jeg har fulgt din opfrisk. Den er god og smager godt. Men er det meningen at de skal sprøde udenpå men næsten som råt dej indeni. Kan ikke rigtig finde ud af hvad jeg har gjordt galt.

LIne
3 år siden

Tror du man kan lave dem i en airfryer? 🙂

Ina Christensen
3 år siden

Første gang jeg har lavet disse og har fulgt opskriften til punktbog prikke og de blev sååååå gooooo’e ligesom dem vi får på julemarkeder 👏👏👏👏👏🎄.
Tak for dine fine opskrifter 👍
Hilsen Ina

Lone Andersen
3 år siden

Du skriver en lille tylle, men hvad nr. har den ? Men tusind tak for alle dine opskrifter, tjekker din side flere gange om ugen, og familien spiser med velbehag 🙂

Rita Poulsen Andersen
2 år siden

Ih hvor blev jeg glad for at finde din opskrift. Men dejen blev vildt tynd lige som en lidt tyk pandekage dej. Så der gik fuldstændigt ged i det da jeg prøvede at koge dem øv altså.

Rita Poulsen Andersen
2 år siden

Jeg tør ikke gætte på hvad jeg har gjort galt. Men et eller andet har jeg nok gjort galt. Jeg prøver lige igen en gang ved lejlighed

Nadia
2 år siden

Virkelig lækker opskrift! Tusinde tak!
Kan læse mig frem til at du skriver de kan blive bløde efter de har lagt ude lidt. Jeg har simpelthen fået stegt for mange, og tænker om de kan fryses ned efter de er stegt, og så tages op og enten smides i ovnen eller direkte i frituren…
Er det noget du har erfaring med, eller andre der har? 🙂

Camilla
1 år siden

2 stars
Må sige, at det ikke var den store succes her. Først prøvede jeg med en meget smal tyl som anbefalet, men eftersom der ikke er noget hævemiddel i dejen, betød det, at churros’ne blev meget tynde, og at kanelsukkeret derfor blev overvældende.
Så prøvede jeg med en større tyl, men så var problemet, at dejen blev ubagt selvom selve churros’ne var meget mørkebrune.
Familien var glad nok (der var også chokoladesovs til!), men selv var jeg ikke tilfreds.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)