Fedtebrød. De klassiske julesmåkager med kokos og romglasur, som bare skal bages hvert år. I hvert fald hvis jeg skal bestemme. Jeg synes, at de sprøde og knasende fedtebrød er virkelig lækre, men de smager helt klart bedst, når de er nylavede. Allerede efter et par dagen har småkagerne suget fugt fra glasuren og er ikke længere helt sprøde. Derfor laver jeg som regel kun en lille portion ad gangen og så bager jeg hellere lidt oftere.

Se også – Finskbrød I Klejner I Brunkager I Pebernødder 

I mange opskrifter på fedtebrød skal glasuren fordeles og kagerne skæres i snitter, imens stængerne endnu er varme og helt nybagte. Jeg må indrømme, at jeg synes, det smuldrer for meget og der går for mange kager til spilde, ganske enkelt fordi de knækker og går i stykker. Derfor vælger jeg i stedet at lade stængerne køle helt af, inden jeg pynter med glasur og skærer dem ud. En metode jeg efterhånden har brugt en del gange og hvis bare man bruger en god, tung kniv, er det ikke spor svært at skære fine snitter, selvom stængerne er afkølede.

Glasuren laves med flormelis, en smule rom og lidt vand, men alkoholen kan selvfølgelig sagtens erstattes af et par dråber essens, hvis man ønsker dette.

Fedtebroed med romglasur
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 3 stemmer

Fedtebrød med romglasur

Bagetid10 min
Samlet tid40 min
Antal: 30 stk

Ingredienser

  • 125 gr hvedemel
  • 125 gr smør
  • 65 gr kokosmel
  • 65 gr sukker
  • 1/4 tsk hjortetaksalt

Romglasur

  • 125 gr flormelis
  • 1 spsk vand
  • rom eller romessens efter smag

Fremgangsmåde

  • Smuldr smørret ud i melet, indtil det ligner revet parmesan.
  • Tilsæt kokosmel, sukker og hjortetaksalt og saml hurtigt dejen.
  • Alternativt kan dejen laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
  • Rul dejen til 3 pølser - lidt tykkere end en tommelfinger og læg dem på en bageplade med lidt afstand. Tryk hver pølse let flad med fingrene.
  • Bag stængerne ved 200 °C (alm ovnfunktion) i ca. 10 minutter, indtil de er gyldne i kanten. Tag stængerne ud af ovnen og lad dem afkøle.
  • Rør en tyk glasur sammen af flormelis, vand og rom eller essens efter smag. Fordel glasuren på de afkølede kagestænger.
  • Lad glasuren tørre helt og kom kagerne i en lufttæt dåse.
  • Skær stængerne i snitter på skrå (á ca 2-3 cm) imens glasuren endnu er våd.
  • Lag glasuren tørre og pak derefter småkagerne i en lufttæt dåse.
  • Kagerne kan holde 2-3 uger i en dåse, men pga fugten fra glasuren mister de lidt af sprødheden efter et par dage. Dejen kan fryses, men de færdigbagte kager er ikke fryseegnede.

Noter

 

Se også - 

 

Vaniljekranse 

 

Jødekager

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)