I det her indlæg skal det handle om havregrynskugler, for ingen jul uden havregrynskufler, også selvom jeg faktisk ikke selv er vokset op med havregrynskugler som en del af den hjemmelavede julekonfekt. Det er Morten til gengæld og selv har jeg da også efterhånden fået smag for de små, chokoladelækre kugler med det fine og let knasende lag kokos på ydersiden, så selvfølgelig skal de ikke mangle i julens konfektskål.

Opskriften er lige ud ad landevejen og ret nem at lave.  Massen bliver ikke for blød og ikke for tør, så det er nemt både at forme kuglerne og vende dem i kokos, uden at de går ud af facon. Rom, som sagtens kan erstattes af romessens, hvis man ønsker kugler uden alkohol, giver en snert af romkugler til smagen, hvilket jeg absolut ikke har noget imod. Dog kan rom erstattes af en spiseskefuld kold, stærk kaffe, eller man kan helt udelade både rom og kaffe og bare lade chokolade og vaniljesmagen stå alene. Desuden kan jeg anbefale, at man på et tidspunkt prøver at erstatte en smule af havregrynene med groftrevet marcipan, som bestemt ikke gør kuglerne mindre velsmagende. Jeg siger det bare.

Havregrynskuglerne trillede jeg i går eftermiddags – små appetitlige kugler på størrelse med en hasselnød, som man lige kan hapse i en enkelt mundfuld, hvilket jeg synes, er det lækreste. Kuglerne kom i en bøtte med låg og blev gemt væk i køleskabet, men allerede i dag har jeg været i dåsen igen og hente et par stykker til min eftermiddagste. Jeg syntes nemlig, at jeg havde fortjent et par havregrynskugler for at fejre, at jeg nu har fået juleferie og ikke skal i skole igen før d. 6. januar – sikke en luksus, når man sammenligner med den juleferie, eller mangel på samme, jeg havde i alle de år, hvor jeg arbejdede i butik.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Havregrynskugler

Samlet tid30 min
Antal: 35 stk

Ingredienser

  • 100 gr blødt smør
  • 100 gr havregryn
  • 50 gr flormelis
  • 2 spsk kakaopulver
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 spsk rom eller romessens efter smag (kan udelades)
  • kokosmel til pynt

Fremgangsmåde

  • Kom smør, havregryn, flormelis, kakaopulver, vanilje og evt. rom eller romessens i en skål og rør det til en sammenhængende masse. 
  • Lad massen hvile på køl i ca. 15 minutter, inden den trilles til små kugler på størrelse med hasselnødder. 
  • Tril kuglerne i kokosmel og opbevar dem på køl i en bøtte med låg.

Noter

I stedet for kokosmel kan man vende havregrynskuglerne i frysetørret hindbær, hakkede nødder, mandler eller pistacie, krymmel eller måske bare lidt god kakaopulver, hvis man ikke er til det alt for søde.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)