Ingen jul uden klassiske havregrynskugler. Også selvom jeg faktisk ikke er vokset op med havregrynskugler som en del af den hjemmelavede julekonfekt. Det er Morten til gengæld. Og jeg selv har jeg da også fået smag for de små, chokoladelækre kugler med det fine og let knasende lag kokos på ydersiden. Så selvfølgelig skal de lækre havregrynskugler ikke mangle i julens konfektskål.

Se også – Brændte mandler I Konfektrulle med marcipan og nougat I Pebermyntepastiller

Min bedste opskrift på nemme havregrynskugler.

Min opskrift på havregrynskugler rimelig klassisk og lige ud ad landevejen og så er de ret nemme at lave. Havregrynsmassen bliver ikke for blød og ikke for tør. Så det er nemt både at forme kuglerne og vende dem i kokos, uden at de går ud af facon.

Havregrynskuglerne trillede jeg i går eftermiddags. Små havregrynskugler på størrelse med en hasselnød. Lige til at hapse i en enkelt mundfuld, hvilket jeg synes, er det lækreste og mest appetitlige. Kuglerne er nu kommet i en bøtte med låg og sat i køleskabet. Men allerede i dag har jeg været i dåsen igen og hente et par stykker til min eftermiddagste. Jeg syntes nemlig, at jeg havde fortjent et par havregrynskugler for at fejre, at jeg nu har fået juleferie og ikke skal i skole igen før d. 6. januar. Sikken en luksus, når man sammenligner med den juleferie, eller mangel på samme, jeg havde i alle de år, hvor jeg arbejdede i butik.

Print opskrift Pin opskrift
4.75 fra 4 stemmer

Havregrynskugler

Samlet tid30 min
Antal: 35 stk

Ingredienser

 • 100 gr blødt smør
 • 100 gr havregryn
 • 50 gr flormelis
 • 2 spsk kakaopulver
 • 1 tsk vaniljesukker
 • 1 spsk rom eller romessens efter smag (kan udelades)
 • kokosmel til pynt

Fremgangsmåde

 • Kom smør, havregryn, flormelis, kakaopulver, vanilje og evt. rom eller romessens i en skål og rør det til en sammenhængende masse. 
 • Lad massen hvile på køl i ca. 15 minutter.
 • Tril den afkølede masse til små kugler på størrelse med hasselnødder. 
 • Tril kuglerne i kokosmel og opbevar dem på køl i en bøtte med låg.
 • Havregrynskuglerne kan holde sig i 1-2 uger på køl (holdbarheden afhænger lidt af holdbarheden på smørret og kræver naturligvis en god håndhygiejne).

Noter

Erstatningskonfekt i en krigstid.

Jeg skal ikke kunne sige, om det passer. Men jeg har engang læst, at havregrynskuglerne blev “opfundet” af Kirsten Hüttemeier i tiden omkring 2. Verdenskrig, hvor der var rationeringer og knaphed på varer. Mandler, chokolade og marcipan var svært at få fat på, og derfor kunne man ikke lave traditionel marcipankonfekt til jul. Kirsten Hüttemeier udviklede derfor en række opskrifter på konfekt, der kunne laves af varer, der ikke var knaphed på, fx havregryn. Og dermed blev havregrynskuglerne opfundet.

Skønne variationer.

Personligt synes jeg, at ovenstående er en rigtig god opskrift på havregrynskugler, så det er selvfølgelig den, som jeg normalt laver til jul. Dog kan man sagtens variere i ingredienserne, og det gælder bare om at bruge sin fantasi. Rom kan erstattes af romessens, hvis man foretrækker, at havregrynskuglerne er uden alkohol. Såvel rom som romessens giver en snert af romkugler til smagen, hvilket jeg absolut ikke har noget imod. Rom kan dog sagtens erstattes af 1-2 spiseskefuld kold, stærk kaffe. Man kan også helt udelade både rom og kaffe og bare lade chokolade og vaniljesmagen stå alene.

Vanilje kan desuden erstattes eller suppleres med lakridspulver efter smag. Faktisk kan man også trille kuglerne i sukker tilsat lakridspulver, hvis der skal ekstra smæk på lakridssmagen. Man kan også vende havregrynskuglerne i frysetørret hindbær, hakkede nødder, mandler eller pistacier, krymmel eller måske bare lidt god kakaopulver, hvis man ikke er til det alt for søde.

Man kan desuden tilsætte revet skal fra en usprøjtet appelsin eller klementin, hvis man bryder sig om orangesmag.  Og endelig kan jeg anbefale, at man på et tidspunkt prøver at erstatte en smule af havregrynene med groftrevet marcipan. Det gør bestemt ikke havregrynskuglerne mindre velsmagende.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)