Churros, eller spanskrør som de også kaldes, er noget jeg forbinder med Tivoli, julemarkeder, kolde næser og røde kinder. Sådan et kræmmerhus fyldt med nybagte, lune churros og masser af kanelsukker og flormelis drysset på toppen er virkelig noget af det, der kan sætte gang i julestemningen – ofte kan man faktisk dufte dem på lang afstand og stille og roligt gå og glæde sig til at sætte tænderne i dem. Men selvom jeg er vild med churros, så er det egentlig alt for sjældent, at jeg rent faktisk får lejlighed til at spise nogen af dem, for godt nok sælges de mange steder ved juletid og Morten og jeg bliver hver gang enige om, at vi skal dele et kræmmerhus, inden vi tager hjem, men ofte får vi spist så meget andet, at der ikke er plads til mere.

Derfor har jeg nu kastet mig over en hjemmelavet version og ved I hvad? De smager faktisk endnu bedre, end dem man køber. Dejen er super nem at arbejde med, olien er varm, ja, men det er den stegepande, hvorpå man steger frikadeller til aftensmad også og hvis man bare bruger sin fornuft, er det altså ikke specielt farligt. Desuden er duften af vanilje og markedsplads der breder sig i huset det hele værd.

Det er vigtigt, at olien har den rette temperatur, inden dejen plumpes derned. Er olien for kold, vil stænglerne suge alt for meget olie til sig og blive temmelig fedtede og er den for varm, bliver de lynhurtigt mørke udenpå men rå indeni. Olien skal ligge omkring 180 grader og jeg må indrømme, at jeg bare plumpede mit stegetermometer i gryden og ventede til den var der. Selvfølgelig kan man sagtens bruge andre former for termometre, men har man ikke sådan et, kan man også bare vente, til olien syder og bobler omkring en lille terning franskbrød eller den svovlfri ende af en tændstik.

Har man, mod forventning, forregnet sig og lavet for mange churros kan de sagtens gemmes og efterfølgende lunes lidt på en bageplade i ovnen, så bliver de sprøde og lækre igen. Og har man ikke nået at koge dem alle sammen, så kan dejen faktisk også fint holde sig et par dage i køleskabet. Fyld den evt. i sprøjteposen og læg det hele på køl – så er det nemt lige at varme olien op og lave en portion churros, næste gang lysten melder sig. Er dejen blevet lidt hård at sprøjte ud efter turen i køleskabet, så kom posen i mikrobølgeovnen i et par sekunder – så bliver dejen blød og medgørlig igen.

Jeg steger vores churros i smagsneutral olie, i dette tilfælde solsikkeolie, men palmin kan også bruges. Kombiner evt. kogning af churros med kogning af hjemmelavede klejner eller lignende, hvor der også skal bruges flydende fedtstof. Olien kan sagtens stå i gryden i et par dage og bruges af flere omgange, inden den kasseres. De færdige churros kan serveres med flormelis, sukker, kanelsukker, softice eller chokoladesauce, som faktisk er den traditionelle ledsager til churros i Spanien, hvor de kommer fra og hvor de spises til morgenmad med varm kakao ved siden af. Her hos os foretrækker vi nu at spise de lune churros med sigtet flormelis og kanelsukker.

Disse her churros, har jeg kogt her til formiddag – jeg skulle lige se, hvordan dejen artede sig. Resten laver jeg i aften efter aftensmaden, hvor Morten og jeg skal dele en ordentlig bunke churros med masser af flormelis og kanelsukker på. Derudover skal vi have et glas gløgg eller to og så skal vi se Love Actually – en af mine all time favorite julefilm, som bare skal ses hvert eneste år i december.

Churros

Samlet tid1 t
Antal: 15 stk

Ingredienser

 • dl vand
 • 25 gr smør
 • 25 gr sukker
 • 1 nip salt
 • 1 tsk vanillesukker
 • 175 gr hvedemel
 • 1 æg
 • 1 liter smagsneutral olie til stegning

Fremgangsmåde

 • Kom vand, smør, sukker, salt og vanillesukker i en lille gryde og bring det i kog.
 • Imens vejes melet af i en anden skål.
 • Når vandet koger, hældes det i melet og der piskes godt med en el mikser. Tilsæt ægget og pisk yderligere til en blank og smidig dej. 
 • Dejen bliver ret fast - er den for tyk til at piske helt glat så tilsæt lidt ekstra vand, bare en spiseskefuld ad gangen, til dejen kan røres glat. Husk, at dejen stadig skal kunne holde formen, når den sprøjtes i olien, så endelig ikke for meget vand.
 • Kom dejen i en sprøjtepose med en lille stjernetyl.
 • Varm olien op i en lille gryde med høje kanter. Temperaturen skal ligge omkring 180 °C - brug evt. et termometer til at kontrollere temperaturen. 
 • Sprøjt churros á ca. 10 cm's længde ned i den varme olie, klip dem af med en saks og lad dem stege et par minutter på hver side, til de er gyldne og gennemstegte. Det kan være nødvendigt at vende dem et par gange undervejs. Lad de stegte churros afdryppe på et stykke køkkenrulle.
 • Server dem lune med sigtet flormelis, kanelsukker eller almindeligt sukker.

Noter

Kan man ikke spise hele portionen på én gang, så kan de tiloversblevne spanskrør gemmes og lunes i ovnen. Man kan også nøjes med at bage de churros, som man kan spise og efterfølgende lægge sprøjteposen med resten af dejen i køleskabet. Dejen kan godt holde sig natten over og så kan man bage resten dagen efter. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)