Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Lækker hjemmelavet leverpostej…

1 kommentarer
Frokostretter, Julemad og juleopskrifter, Påskefrokost og klassiske påskeopskrifter
Gå direkte til opskriften

Det er ikke så ofte, at jeg bager en hjemmelavet leverpostej, men omkring juletid er det altså som om, at det hører sig til og hver eneste gang undrer jeg mig over, at jeg ikke selv bager leverpostej noget oftere. Hvis man ikke er sart, så er leverpostej noget af det nemmeste at lave selv – indrømmet, det kan godt se lidt interessant ud, imens det fremstilles, men smagen og tanken om, at man kan stå 100 % inde for, hvad den hjemmelavede leverpostej indeholder, er altså nok til at udholde synet af den lyserøde grød, bestående af hakket lever og spæk med æg, løg og krydderier.

Der er virkelig mange forskellige opskrifter på hjemmelavet leverpostej, men jeg holder mig til denne her, som jeg har fået af Mortens mor, der har den fra sin mor, altså Mortens mormor. Det er den første opskrift, jeg nogensinde prøvede at lave leverpostej efter, men omvendt er det også den bedste hjemmelavede leverpostej, jeg nogensinde har smagt, så hvorfor ændre på noget der holder?

Ofte synes jeg, at de varme leverposteje, som man for eksempel køber med hjem til frokost i weekenden, smager dejligt, men lige så snart de er kølet af, er det nærmest umuligt at smøre dem på et stykke brød, uden at det hele smuldrer og falder fra hinanden. Derfor er noget af det, som jeg især er glad for ved denne her opskrift, at leverpostejen ikke bare er lækker, når den er varm og nybagt, men også holder sig cremet og smørbar, når den er kølet af.

Det eneste besværlige der er ved hjemmelavet leverpostej er rengøringen af kødhakkeren, når hhv. lever og spæk har været en tur igennem. Man kan enten vælge at tage rengøringen med godt humør, eller også kan man gøre som jeg og få slagteren til at hakke hele molevitten. Navnlig i december er der mange slagtere, som har skåle stående med friskhakket lever og spæk, som de sælger af og hvis ikke, så kan det i hvert fald altid bestilles. Det gør unægtelig hele processen nemmere, at man ikke først skal have gang i hakkeriet, men kan gå direkte i gang med at røre ingredienserne sammen.

I nedenstående opskrift smelter jeg først spækket i en gryde, inden jeg blander det hele sammen. Faktisk kan man sagtens røre både spæk og lever, løg, æg og krydderier sammen i den opbagte sauce og så bare lade det blive ved det – det er fremgangsmåden i de fleste opskrifter og det hakkede spæk smelter jo alligevel, når leverpostejen bages, men jeg synes, at metoden med lige at smelte spækket, inden det blandes med de øvrige ingredienser, er med til at gøre leverpostejen yderligere cremet og lækker.

Det lille nip stødt nellike kan tilsættes eller udelades efter humør – det er ikke noget, som man umiddelbart kan smage, men jeg tilsætter det troligt, fordi det står i opskriften og eftersom dette, som tidligere nævnt, er den bedste hjemmelavede leverpostej jeg nogensinde har smagt, så skal jeg i hvert fald ikke risikere noget.

Jeg har i år lavet dobbelt portion af nedenstående opskrift og fik 7 små alubakker fyldt, som nu er stillet i fryseren med låg og etiket på. En af dem er blevet spist i løbet af de seneste par dage, en anden skal bruges til natmad nytårsaften og de sidste bliver spist, når vi får lyst, henover vinteren. Når man er i gang med at lave leverpostej, så kan man jo lige så godt lave en ordentlig portion. De skal nok forsvinde og der er da ikke noget så lækkert som at servere en nybagt leverpostej til frokost i weekenden evt. suppleret med lidt stegte svampe, hjemmelavede rødbeder eller bacon. Her hos os får sådan en bakke leverpostej i hvert fald hurtigt ben at gå på.

3,67 fra 3 stemmer

Leverpostej

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Bagetid40 minutter
Samlet tid1 time
Antal: 3 stk

Ingredienser

 • 300 gr hakket spæk
 • 375 gr hakket lever
 • 1 løg (fintrevet)
 • 1 æg
 • 1 tsk sukker
 • 1 nip stødt nellike
 • 2 tsk groft salt
 • ½ tsk peber
 • 3 spsk smør
 • 3 spsk hvedemel
 • dl mælk

Fremgangsmåde

 • Kom spæk i en gryde og smelt det ved jævn varme.
 • Imens røres hakket lever, revet løg, æg, sukker, nellike, salt og peber sammen i en skål.
 • Smelt smørret i en anden gryde, tilsæt melet og rør det sammen til en opbagning.
 • Tilsæt mælken og pisk grundigt til en glat og klumpfri, opbagt sauce. 
 • Rør det smeltede spæk og leverblandingen i opbagningen og bland det godt. Fordel den rå leverpostej i 3-4 små ildfaste forme eller lign. Jeg bruger små foliebakker med låg.
 • Hæld vand i et ildfast fad, så det når 2-3 cm op ad kanten og stil fadet i ovnen. Sæt leverpostejsbakkerne i vandbadet og bag dem på midterste ovnrille ved 190 °C (varmluft) i 30-45 minutter (afhængig af størrelsen på formen) eller til skorpen er fint brun og leverpostejen kun giver let efter, når der trykkes på den med en finger.
 • Tag leverpostejene ud af ovnen og pas på vandbadet - vandet er meget varmt. Server den nybagte leverpostej med rugbrød eller franskbrød, bacon, syltede rødbeder, stegte champignons eller agurkeskiver.
 • Spiser man ikke al leverpostejen på en gang, så kan oversblevne leverposteje fryses, enten i rå eller bagt tilstand.
Hvis ikke leverpostejen skal spises med det samme, kan man med fordel fryse formene med den rå leverpostej ned. Ved servering skal man blot bage en frossen leverpostej i ovnen i 30-45 minutter efter ovenstående anvisning.
Subscribe
Notify of
1 Kommenter
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Elsebeth
7 år siden

Her et et fif, som min brugte alle dage, og jeg selv gør: For at få det hele ud af kødhakkeren, tager man nogle stykker madpapir og kører igennem hakkeren, indtil der ikke kommer mere ud. Madpapiret stopper ved kniven, og så er hakkeren renset og meget nem at gøre ren.

Vil man vide, hvad der er i en leverpostej, er der kun én vej – at lave den selv. Det ville jeg vide, da jeg fik mit første barn. Han er i dag 51 år, og kunne aldrig drømme om at købe én. Lav en ordentlig portion – det tager ikke meget længere tid end at lave en enkelt form.

Engang havde jeg en håndfuld hakket skinkekød tilovers, så den røg i leverpostejsmassen (1 kg lever, 500 g spæk). Det viste sig at være en god idé, for siden har alle mine leverpostejer haft den samme konsistens – før kunne den ofte variere ved de små portioner, vi laver derhjemme i modsætning til slagterne, som laver meget større portioner. Jeg laver altid efter vægt, og tilsætter 300-350 g skinkekød.