Julen er vel overstået og foran os venter nu den hyggelige uge mellem jul og nytår, der for vores vedkommende normalt byder på fred, ro og afslapning ovenpå juledagene. Rent faktisk så nyder vi gerne denne korte uge og dens lille afbræk imellem fester, gæster og god mad og tager et par helt almindelige hverdage, hvor Morten er på arbejde og der skal spaghetti på bordet. Helt normal bliver ugen selvfølgelig ikke, for der er jo altid forventningen om nytårsaften, der venter lige om hjørnet og det er måske også denne forventning, der er med til at gøre ugen ekstra god og hyggelig.

Vi fejrer som sædvanlig nytårsaften hos mine forældre i et skønt mix af familie og venner. I år bliver vi 10 i alt, deriblandt min lillebror og hans kæreste, vores fætter og en af vores ældste barndomsvenner, som normalt er bosat i Columbia, men er hjemme på juleferie, så det skal nok blive en både hyggelig og sjov aften med masser af grin, snak og god mad.

 

 

Madplan uge 53.

Mandag – Ovenpå julen synes jeg, at vi trænger til mad uden alt for meget kød og julekrydderier, vi skal derfor have pasta i flødesauce med grønne ærter og en stor skål blandet salat ved siden af.

Tirsdag – Aftensmaden står på en portion rygende varm tomatsuppe, lavet på gode tomater fra dåse, for de friske er der som bekendt ikke så meget ved på denne tid af året. Derudover har jeg lidt frisk spinat liggende, som bliver kogt og hakket – enten laver jeg en portion spinatpandekager med skinke og ost eller også ender det med en omgang stuvet spinat på toast med skinke og spejlæg. 2 små lette og lækre retter, som ikke ligger alt for tungt.

Onsdag – Menuen står på en helt klassisk karbonade, serveret med grønærter og gulerødder og en kogt kartoffel ved siden af. Karbonader er ellers ikke noget, som vi gør det så meget i, men præcis som med stegt flæsk og persillesauce, så synes vi begge to, at det skal til en gang imellem.

Torsdag – Nytårsaften og den tilhørende menu blev i grove træk sammensat forleden dag, selvom småtingene ikke er 100 % tilrettelagt endnu. Til dronningen står jeg for lidt hapsere, som jeg endnu ikke har lagt mig helt fast på endnu. Til forret skal vi have en nyfortolkning af den klassiske rejecocktail med stegte rejer, chili og, ifølge min lillebror, verdens bedste dressing. Det er min lillebror og hans kæreste, der står for forretten. Hovedretten bliver en form for oksekød – mørbrød, culotte, roastbeef eller hvad min mor nu falder over ved slagteren. Saucen laves på fonden fra kødet og tilbehøret bliver hasselback kartofler, en salat a la denne waldorfsalat og noget grønt tilbehør, som endnu ikke er helt på plads. Desserten kommer til at bestå at 3 små elementer, nemlig en lille creme brulee, en kugle hjemmelavet hindbærsorbet, lidt frugt og et lille stykke kage. Kagen er endnu ikke helt afgjort, men der er fragilité eller tung chokoladekage i spil. Til kaffen skal vi have små Sarah Bernhardt kager og så skal jeg have bagt årets kransekage, som også bliver spist til kaffen, fordi der sjældent er nogle af os, der har lyst til kransekage, når klokken slår tolv. Natmaden bliver bare lidt god ost, pølse og en varm leverpostej med bacon, serveret på nybagt rugbrød og franskbrød – det er sjældent den store sult, der plager os.

Fredag – Fredag spises der selvfølgelig rester, men derudover plejer jeg også at lave lidt lækkert med skaldyr til os. Der er så mange lækre fisk i butikkerne op til nytår, muslinger, jomfruhummere, krabbekløer, kæmperejer osv og da vi jo ikke kan servere det hele til nytårsaften, så jeg laver gerne lidt, som vi kan nippe af d. 1. januar, fx disse jomfruhummere med persille- og hvidløgssmør eller hvidløgsgratinerede blåmuslinger.

Lørdag – Ovenpå torsdagens og fredagens overflod, tror jeg, vi trænger til en helt nede på gulvet aftensmad bestående af en hjemmelavet og super enkel flammkuchen med løg og lufttørret skinke. Tænker jeg laver lidt grønsagsstave, som vi kan spise ved siden af, eller imens vores flammkuchen er i ovnen.

Søndag – En Cobb salat med kylling, masser af lækre og sprøde grønsager, oliven og lidt feta. Tilbehøret bliver groft brød og en god hjemmelavet dressing på lidt creme fraiche, presset hvidløg, salt og peber.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)