En perfekt julemiddag! Uanset om der skal serveres and, gås, flæskesteg eller noget helt fjerde juleaften, så kan de fleste af os vist blive enige om, at lige meget hvor rutineret man er i et køkken, så er det stadigvæk lidt af en middag sådan lige at stable på benene. Især når man samtidig gerne vil se nogenlunde ud i tøjet, hygge sig og mærke julestemningen og roen indfinde sig og måske også nå i kirke til julegudstjeneste, eller synke ned i sofaen med et glas varm gløgg og nyde Jesper Fårekylling, Anders And, Chip og Chap og alle de andre i Disney’s juleshow.

Derfor gælder det om at forberede så meget som overhovedet muligt i forvejen og der er faktisk rigtig mange ting, som sagtens kan laves i god tid, så der er mindst muligt arbejde i køkkenet på selve juleaftensdag. Herunder har jeg lavet en liste over de gængse elementer i en julemiddag og desuden beskrevet, hvordan visse ting kan tilberedes i forvejen helt efter eget valg og præferencer. Nogle af mine tips kan spare rigtig meget tid og andre virker måske lidt ligegyldige for den rutinerede, men vi skulle jo gerne alle sammen mærke, at det er jul.

Kom gerne med kommentarer, hvis du har et helt perfekt juletip, som jeg ikke har fået med på min liste.

Ris a la mande.

Allerede den 22. december, kan man koge risengrød til den hjemmelavede ris a la mande, hvis ikke ligefrem man har en fast tradition med at koge og spise risengrød til aftensmad på lille juleaften. Mandlerne kan man ligeledes smutte og hakke og komme i en bøtte – de kan fint holde sig, men husk nu at gemme en hel mandel. Rør evt. grøden sammen med vanille og sukker, når den er afkølet og sæt den i køleskabet. Så skal den bare samles med flødeskum og de hakkede mandler selve juleaftensdag. Skal der laves hjemmelavet kirsebærsauce, så kan den også sagtens laves d. 22. eller 23. december og stå klar i køleskabet til at servere kold eller opvarmet.

Rødkål og rødkålssalat.

En hjemmelavet rødkål har brug for at trække smag til sig og det er derfor en god idé at lave rødkålen allerede d. 22. eller 23. december og smage den til, så den blot skal opvarmes inden servering juleaften. Bruger man en købt rødkål, så er de ofte lidt smagsløse og tager sjældent skade af et pift i form af lidt salt, peber, en klat ribsgelé eller lidt ribssaft. Serverer man rødkålssalat til julemiddagen, så kan kålen fint snittes d. 23. december og sættes på køl, men det er bedst at vente med at “samle” salaten til d. 24, ellers kan man risikere, at den står og bliver slatten. Til gengæld må salaten gerne laves 1-2 timer inden servering, da den ofte bliver bedre, hvis den får tid til lige at samle sig og trække smag fra marinade/dressing, men vent med evt. pynt, da salater ofte har godt af en sidste omrøring inden servering.

Brunede kartofler.

Hvis man bruger små kartofler fra glas til sine brunede kartofler, så kan det være lige meget, for dem er der ikke så meget forberedelse ved, men sværger man til aspargeskartofler eller lignende små og faste kartofler, som skal koges og evt. også pilles, så er det rigtig smart, at få det overstået d. 23. december. Kom kartoflerne i en bøtte med låg, men kniber det med køleskabsplads, så behøver kartoflerne faktisk ikke opbevares på køl under 5 grader. De kan sagtens nøjes med et stå et køligt sted eller evt. udenfor.

De hvide kartofler´, som skal koges, kan skrælles om formiddagen d. 24 december og stå i gryden, indtil de skal koges, men husk at alle kartoflerne skal være helt dækkede af vand. Ellers risikerer man, at ilten i luften gør kartoflerne brune, der hvor de ikke er dækkede af vand.

Andesteg og flæskesteg med sauce.

Nogle sværger til at stege anden d. 23. december og andre kunne aldrig drømme om det, fordi de mener, at det går ud over det sprøde skind og smagen af nystegt and. Jeg vil dog mene, at hvis man blot genopvarmer anden forsigtigt, er der ikke en kat, der kan smage forskel – i hvert fald ikke dem, jeg har testet metoden på og så giver det bare så meget mere ro i forhold til tilberedningen af saucen, når fonden både er kogt ind, skummet fri for fedt, afkølet og parat. Desuden er det meget nemmere at partere en lunken and i ro og mag, dagen inden den skal serveres og man opnår pænere stykker og dermed også mindre spild.

En flæskesteg skal derimod steges på selve dagen – ellers bliver sværen blød og det er vi sjældent interesserede i, men allerede d. 23. kan man jo sagtens gå sværen efter i sømmene og tjekke, om den er ordentligt ridset. Selve saltningen skal dog vente til stegen skal i ovnen – ellers smelter saltet bare.

Skal der flere ænder eller måske en sprødstegt flæskesteg på menuen juleaften, så kan valget af stegemetode til anden derfor i sidste ende blive et spørgsmål om ovnkapacitet, men i denne her opskrift på langtidsstegt juleand med andesauce har jeg skrevet både hvordan man steger en and på selve dagen og hvordan den bedst opvarmes, hvis den er stegt i forvejen.

Surt.

De fleste spiser syltede asier, drueagurker eller lignende til julemiddagen, ligesom der også nogle gange er skåle med ribsgele. Asier, drueagurker og gelé kan sagtens anrettes i fine skåle om formiddagen d. 24. december og efterfølgende dækkes til og sættes på køl. Indrømmet – det drejer sig om minutter, der er sparet, men omvendt er det nogle gange, de små bitte ting der tæller og hvis man står midt i saucen og desperat udsætter flæskestegen for grill for at få sværen sprød, samtidig med at kartoflerne koger lystigt ud over gryden, så er det nu engang noget nemmere blot at bede en eller anden om lige at sætte skålene på bordet, fremfor først at skulle forklare hvor sagerne står og hvilke skåle de skal i.

Anretning.

Det kan være en god ide at finde de fade, skåle og lignende frem, som julemiddagen skal anrettes på. Stil dem parat på køkkenbordet, så de er lige til at tage efterhånden som forberedelserne til middagen skrider frem og de forskellige ting skal anrettes. Det er altid nemmere at være på forkant, end det er at rode rundt inde bagerst i skabet efter saucekanden, som man har arvet efter moster Oda, når saucen allerede er klar og står og bliver kold i gryden. Og apropos sauce, så kan det være en stor fordel at koge vand i el-kedlen og hælde det i saucekanden ca. 10 minutter før servering. Ved servering hældes vandet ud og sauceskålen tørres af, inden saucen hældes op. Mange fine, gamle sauceskåle er meget smukke og skal selvfølgelig på bordet til en julemiddag, men de holder sjældent saucen varm specielt længe og så hjælper det en hel del, hvis skålen er opvarmet fra begyndelsen.

Borddækning.

Hvis tiden pludselig flyver og man er travlt optaget i køkkenet, så kan borddækningen være noget af det, som bliver udsat og til sidst nedprioriteret, selvom man fra starten havde vilde planer om et julebord, der var et Bo Bedre katalog værdigt. Dæk bordet lige så snart det kan lade sig gøre d. 24 december og nyd at have god fred og ro til rigtigt at pynte, sætte lys i stager og folde servietter. Få evt. børn eller mand til at hjælpe og gør det til et fælles hyggeprojekt.

Kaffe, konfekt og juleknas.

De fleste får kaffe, te, juleknas, småkager og lignende under eller efter gaveudpakningen. Til den tid er det dejligt bare at flade ud i sofaen eller en god stol, nyde juletræet og se på sine gaver – godt tilfreds med en veloverstået og dejlig julemiddag. I stedet for at skulle “i gang i køkkenet igen”, så anret en kaffebakke med kopper, underkopper, teskeer, evt. små glas til cognac/portvin mm, sukkerskål og lignende om eftermiddagen d. 24. december. Hvorvidt man tør anrette juleknas og konfekt på forhånd er et spørgsmål om tillid til sig selv og sine omgivelser og måske er det også en god idé at vente med småkagerne, så de ikke bliver bløde, men forbered så meget som muligt, så der kun skal laves en kande kaffe eller te, inden man kan gå tilbage til stuen og slappe af.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)