Der er klejner og så er der norske klejner. De norske klejner er store, luftige og lette – nærmest som en mellemting mellem en berliner og en donut og den hjemmelavede version smager helt ualmindeligt godt – meget anderledes end de norske klejner, som man kan købe i butikkerne i den her måned og som jeg synes, godt kan have tendens til en noget fedtet smag. Desuden bærer de købte ofte præg af masseproduktion og så mangler de totalt de lækre toner af vanille, kardemomme og appelsinskal, som de hjemmelavede har.

Allerede da jeg kogte de skønne hjemmelavede spanskrør forleden dag, besluttede jeg mig for, at olien skulle gemmes, så der efterfølgende kunne laves en portion klejner. Jeg har tidligere lavet forskellige slags klejner – både tynde og småkagesprøde klejner og de her store, lækre klejner med citron og kardemomme, men jeg må indrømme, at de norske klejner sagtens kan være med i opløbet om julens bedste klejner. De færdige basser er både lette, luftige og helt vildt gode – de smeltede nærmest på tungen og så synes jeg, at det er en stor fordel, at der ligesom er lidt mere gods i de norske klejner sammenlignet med de traditionelle, som godt kan gå hen og blive en lidt tør affære.

Der er ikke ret meget sukker i denne her opskrift og de færdige klejner smager heller ikke specielt sødt, men de kan enten pyntes med lidt sigtet flormelis eller glasur, inden de spises. Jeg synes, at det er voldsomt lækkert at smage glasuren til med lidt citronsaft, som giver et syrligt pift til klejnerne og derudover kommer jeg også gerne citron- eller appelsinskal i dejen, men er man ikke til det syrlige, så kan kagerne selvfølgelig sagtens pyntes med helt almindelig glasur.

Jeg lavede kun en lille portion klejner – 10-12 stk. som jeg oven i købet delte med mine forældre, for klejner smager pr. definition allerbedst samme dag, som de er lavet og de norske klejner er ingen undtagelse. Dog har jeg læst mig til, at man sagtens kan lave en stor portion norske klejner som efterfølgende fryses ned. Så er det let lige at tø et par stykker op, lune dem i ovnen og afslutningsvis pynte med glasur, når man får lyst til norske klejner og det er måske ikke nogen dum idé, hvis man gerne vil servere norske klejner i julen, men ikke har tid til at stå med dej, varm olie og glasur.

Vi krøb sammen i sofaen med Villy under et blødt tæppe efter aftensmaden og udstyret med en ordentlig kandefuld god te og The Julekalender på dvd spiste vi vores klejner. En helt perfekt afslutning på en lang dag og en af de der helt fantastiske december-aftener, hvor man nærmest kan skære i hyggen med en kniv, som jeg holder så meget af.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Norske klejner

Hævetid45 min
Samlet tid1 t 15 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 0,75 dl mælk
 • 50 gr smeltet smør
 • ½ pk gær
 • 1 æg
 • 25 gr sukker
 • 1 nip salt
 • 1 tsk vanillesukker
 • ½ tsk stødt kardemomme
 • revet skal af ½ usprøjtet appelsin/citron
 • 250 gr hvedemel
 • smagsneutral olie til stegning

Citronglasur

 • 75 gr flormelis
 • citronsaft
 • vand

Fremgangsmåde

 • Smelt smørret, tilsæt mælken og opløs gæren heri.
 • Tilsæt æg, sukker, salt, vanillesukker, kardemomme og appelsinskal og rør det sammen.
 • Kom hvedemel i blandingen og ælt til en blank og smidig dej, som hæver tildækket i ca. 45 minutter.
 • Rul dejen ud på et meldrysset bord til et rektangel på ca. 10 x 40-45 cm med en tykkelse på ½ cm. Skær rektanglet i 12 strimler a 4 cm’s bredde og skær et snit på langs i midten af hver strimmel.
 • Vrid strimlerne til klejner ved at trække den ene ende af strimlen igennem snittet i midten og ud på den anden side, så strimlen twistes.
 • Varm olien op i en lille gryde med høje kanter. Olien skal være omkring 175-180 °C. Tjek med et stegetermometer eller lignende. Har man ikke et termometer, så er olien klar, når en lille terning franskbrød bliver gyldenbrun i olien løbet af et par minutter. 
 • Kog klejnerne i den varme olie 2-3 stykker ad gangen. Klejnerne skal koge et par minutter på hver side og vendes undervejs, så de bliver fint gyldne og brune.
 • De færdige klejner afdrypper på et stykke køkkenrulle og afkøles.
 • Rør flormelis sammen med citronsaft og vand til glasur. Den må ikke være alt for tynd. Kom glasuren i en sprøjte- eller frysepose, klip et hul og sprøjt glasuren ud på de afkølede klejner. Glasuren kan også bare fordeles med en lille ske eller en kniv.
 • Lad glasuren sætte sig og server de friskbagte klejner. 

Noter

Klejnerne smager allerbedst, når de er relativt nybagte og de kan kun holde sig i få dage, men hvis de lunes i ovnen eller på en brødrister, smager de næsten som nybagte. Dog kan de fryses, hvis ikke man pynter dem med glasur. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)