De fleste af har vel efterhånden en eller anden idé om, hvad nytårsmenuen på årets sidste aften skal stå på. Men nogle af os, mig selv inklusive, mangler måske også lige en rigtig god idé eller et enkelt element for at menuen er fuldendt, det være sig desserten, natmaden eller måske en lækker hapser til nytårstalen. Derfor har jeg herunder samlet nogle forslag og opskrifter, som jeg mener kunne være medvirkende til at gøre årets sidste aften endnu mere lækker og festlig.

2015-12-29

Snacks til nytårstalen.

De fleste kan godt lide at nyde et glas og lidt godt til ganen, imens dronningens nytårstale ruller over skærmen. Det må ikke være for meget, for der skal jo være plads til nytårsmiddagen bagefter – medmindre man dropper forretten og serverer snacks i stedet, men hos os laver vi snacks ud fra devisen “lidt, men godt”. I år er det mig, der står for snacks og jeg har tænkt mig af servere dadler i baconsvøb. Den søde, næsten karamelliserede, bagte dadel passer perfekt til det sprødstegte bacon og har man lyst, kan dadlen fyldes med et par mandler eller blå ost, inden den omvikles med bacon og steges i ovnen. Bacon kan i øvrigt udskiftes med lufttørret skinke.

Udover dadler i baconsvøb laver jeg en bacon-løgring til hver og så supplerer jeg med hjemmelavede franske kartofler – super nemt og man behøver ikke nogen kæmpe portion kartofler, når det bare er til en velkomstsnack. Endelig skærer jeg en god, krydret chorizopølse i skiver á ca. 1-1½ cm og steger dem et par minutter på hver side, på en varm og tør pande, til skiverne er sprøde og lækre på begge sider.

Ovenstående lyder måske af meget mad, men når der kun beregnes 1-2 stk af hver variant pr. person, så mætter det ikke ret meget og er blot medvirkende til at skærpe appetitten. Fordelen er desuden, at det hele kan laves i forvejen og anrettes i ildfaste skåle, som blot skal lunes et par minutter i ovnen ved servering med undtagelse af de hjemmelavede chips, som hældes direkte i en skål. Det giver derfor ingen problemer, hvis ikke man skal fejre nytår hjemme, men i stedet deltage i en “sammenskuds-fest”, hvor man er blevet bedt om at medbringe snacks til talen.

2015-12-291

Forretter.

Fisk og skaldyr står højt på hitlisten over forretter til nytårsaften og det er da også nu, hvor butikkerne bugner, at det gælder om at nyde dem. Resten af året kan det være lidt mere vanskeligt, at skaffe de lækre sager, hvis ikke man bor i nærheden af en fiskebil eller god fiskehandler, men til nytår konkurrerer butikkerne om at sælge de mange delikatesser, så det er ofte nemt at finde et bredt udvalg til en god pris.

I år skal vi have en nyfortolkning af en rejecocktail og da jeg ikke selv er inde over, ved jeg bare, at det er noget, der inkluderer store rejer, chili og en skøn dressing. Andre gange har vi til nytår serveret en let og luftig tunmousse med rejer og røget laks eller en lækker lakse-rilette – begge med flute, men jeg kan også anbefale jomfruhummere gratineret med hvidløgs- og persillesmør eller måske en helt enkel portion pil-selv rejer med lyserød skaldyrsdressing og iskold hvidvin til. På en nytårsaften kan det især være hyggeligt med en forret, hvor der skal “arbejdes” lidt, fordi man gerne sidder lidt længere ved bordet. Endelig er der jo en klassiker som små blinis med lækkert fyld, fx creme fraiche og laks, kaviar, lufttørret skinke eller, allerbedst, stenbiderrogn. Lige om lidt går vi ind i sæsonen for stenbiderrogn og selvom det stadig er lidt tidligt, så findes der en del fiskehandlere, som sælger den fine, lyserøde rogn til nytår.

Og skulle der nu sidde nogen, som ikke er specielt interesseret i fisk, det problem har vi fx med min far, som ikke er særlig vild med ret mange former for fisk, så har vi tidligere haft stor succes med forretter bestående af melon og lufttørret skinke, carpaccio med friskhøvlet parmesan og rucola, små grillede tomat- og mozzarellabrød, friske figner med lufttørret skinke og blåskimmelost eller en helt klassisk bruschetta med tomat og basilikum. Det er naturligvis ikke ligefrem højsæson for tomater lige nu, men køber men gode, små tomater, evt. på stilk og smager til med et nip sukker, har de alligevel smag nok til, at man kan lave en rigtig fin bruschetta.

billed

Hovedretter og tilbehør.

Hovedretten kan være alt mellem himmel og jord. Der var engang, hvor man spiste torsk nytårsaften og i visse dele af landet – specielt i Sønderjylland, bliver det ikke nytår, hvis ikke der serveres hamburgerryg, kålpølser og grønlangkål, men jeg har indtryk af, at mange foretrækker et rigtig godt stykke kød – okse, kalve, vildt eller lignende, hvis ikke lige man spiser raclette eller fondue. Tilbehøret er som regel en form for kartofler, fx bagte kartofler, flødebagte kartofler med timian, hjemmelavede pommes frites eller sprøde hasselback kartofler, som vi skal have i år. Derudover en sauce som enten er lavet på fonden fra kødet, en rødvinssauce, en bearnaise eller en hjemmelavet whiskeysauce, som er en af mine personlige favoritter.

Det grønne tilbehør kan være lidt vanskeligt på denne tid af året, for det er ikke ligefrem højsæson for salatgrøntsager og lignende, men ovnbagte rodfrugter, svampe sauteret på panden i lidt smør eller gulerødder i stave, der blot svitses på panden i lidt olie og drysses med timian er altid godt og lige sådan med bønnefritter og broccolifritter, som bliver lækre og sprøde i ovnen. En anden form for tilbehør, som muligvis ikke er specielt grønt, men som ikke desto mindre passer glimrende til både vildt og kalvekød er en rigtig lækker, hjemmelavet waldorfsalat med vindruer og valnødder eller en lækker broccolisalat med bacon og æbler.

DSC_0002-1080x675

Dessert.

Desserten er et kapitel for sig på en aften, hvor det hele gerne skal være ekstra lækkert og lidt ud over det sædvanlige. Vi skal i år have en desserttallerken bestående af en kugle hjemmelavet is, et stykke kage, en lille bitte creme brulee og lidt frugt, men det gælder om ikke at lave tallerkenen for overdådig, for vi vil jo også gerne have plads til et stykke hjemmelavet kransekage senere.

Et alternativ til en tallerkenanretning kunne være en form for kage, evt en tung og svampet chokoladekage med chokolademousse og chokoladegitter eller en lækker, hjemmelavet islagkage med mandelbunde. Det kunne også være en pandekage-kage med hindbærskum, som vil få de fleste børn (og en del voksne) til at klappe i hænderne. Hjemmelavet frugtsalat – enten med vanilleflødeskum eller serveret med råcreme er også en skøn og lidt lettere dessert og så må vi jo ikke glemme en helt klassisk bananasplit med flødeskum og chokoladesauce – evt pyntet med glimmer, parasoller og lignende i dagens anledning.

041-1024x703

Kransekage.

Uanset om man er til kransekagekonfekt, et helt kransekagetårn på 8-9 etager eller måske bare et par enkelte kransekagestykker, så kommer man ikke uden om, at det hjemmelavede smager bedst. Hvis man bager sin kransekage i dag eller i morgen og dækker det til med en plasticpose, kan det snildt holde sig til nytårsaften, så man kan sagtens være ude i god tid. Mange bagerbutikker samler kransekagerne i oktober eller november måned og opbevarer dem efterfølgende på frost, for de kan jo ikke nå at lave alle kagerne imellem jul og nytår og kransekage har altså ingen problemer med at stå. Traditionelt spises kransekagen til champagne, når klokken slår tolv, men i min familie er vi i stedet begyndt at nyde kransekagen til kaffen efter middagen – vi kan simpelthen ikke spise den, når vi når til midnat.

Lette-og-luftige-pølsehorn-1

Natmad.

Nogle sværger til natmad og andre mener ikke, at man kan klemme så meget som en bid mere ned, når man hele aftenen har fyldt sig med lækker mad, snacks, kransekage, chips og dip. Alligevel kan det være lækkert, at få lidt serveret, når man har været ude at skyde nytårsraketter af og har drukket masser af dejlig champagne og det behøver jo ikke være særlig meget. En portion lune nachos med smeltet ost og salsa ved siden af eller måske en rejemad med citron og mayonnaise på ristet brød er næsten altid lig med succes og hotdogs eller en portion lune pølsehorn med sennep og ketchup bringer også gerne lykke.

En rigtig 80’er klassiker, nemlig en skinkestang med pikantost kan laves helt færdig, så den bare skal bages, inden servering og endelig så er en portion varm suppe, fx mexicansk suppe med bacon og majs eller karrysuppe med ferskner og kylling lækkert, hvis man er blevet lidt kold, imens man så på fyrværkeriet. Selv skal vi have et lille udvalg af oste, en lun og nybagt leverpostej med bacon, som bliver sat i ovnen 1 times tid inden servering og hjemmelavet rullepølse med løg. Dertil friskbagt rugbrød og franskbrød. Let og lækkert.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)