Denne her kage har efterhånden spøgt i mit baghoved i flere år, men ikke før i forgårs fik jeg endelig taget mig sammen og gjort noget ved sagen. Jeg havde kogt en stor portion risengrød til risalamande, som vi har spist ikke så få portioner af på det sidste – ikke mindst Morten er vild med det. Denne her gang tog jeg dog noget af den kolde risengrød fra til projekt “risalamandekage” som blev serveret til kaffen til min lillebrors fødselsdag i går aftes.

Risalamandekagen ligner til forveksling en almindelig cheesecake med kirsebærtop, men den adskiller sig alligevel en hel del – ikke mindst hvad smagen angår. Til bunden brugte jeg en pakke krydrede og kanelduftende bastognekiks. Traditionelt laves en cheesecake på digestive kiks, men nu er dette her jo en slags julekage og det syntes jeg gerne, måtte skinne igennem. De krydrede kiks gav et fint modspild til den lette og vanilleprikkede risalamande og det syrlige kirsebærlag på toppen, men man kan selvfølgelig sagtens bruge digestive, brunkager eller måske blendede oreos, hvis man ønsker et chokoladetwist til kagen.

Risalamanden blev smagt til med sukker og vanilje og det er vigtigt, at der er godt med smæk på smagen. Ellers risikerer de fine nuancer i risalamanden simpelthen at drukne i bastogne og kirsebærsauce, så brug gerne lidt ekstra sukker og vanilje. Hvorvidt der skal mandler i kagen eller ej, må være op til den enkelte, præcis ligesom i risalamande, men jeg synes, at knaset fra mandlerne klæder kagen gevaldigt og så giver de desuden et lækkert modspild til både kiksebund og kirsebær top.

Det er måske ikke lige sådan en kage, som man serverer juleaften, medmindre man er meget modig. Juleaften har de fleste det jo sådan, at der ikke skal ændres på traditionerne. Derimod synes jeg, at kagen vil være meget fin at servere til en julefrokost, et adventsarrangement eller lignende fester i løbet af december, hvor man som regel sjældent tager skade af lidt fornyelse.

Og skulle man ligge inde med en helt masse risalamande, som er blevet til overs fra jul, så kan kagen faktisk også meget fint blive et lille “stop madspild projekt” til familiejulefrokosten. Kagen kan nemlig sagtens laves af færdig risalamande som blot stives af med husblas (se opskriften herunder), inden hele herligheden fordeles på en kiksebund. Det er faktisk en perfekt måde at slippe af med en rest risalamande på, hvis man forklæder den som kage og sætte den på bordet til julefrokosten.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Risalamande kage på bastognebund

Hviletid6 t
Samlet tid6 t 30 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 75 gr smør
 • 175 gr bastognekiks
 • 3 blade husblas
 • 1 vaniljestang (eller 1 tsk vaniljepulver)
 • 4 spsk sukker (eller efter smag)
 • 550 gr kold risengrød (lidt mere eller mindre spiller ingen rolle)
 • 3 dl piskefløde
 • 75 gr smuttede mandler (grofthakkede)

Kirsebærgelé

 • 4 blade husblas
 • ½ liter kirsebærsauce

Fremgangsmåde

 • Kom bastognekiks i en pose og knus dem til fint rasp med en kagerulle eller kødhammer. De kan også knuses i en minihakker. Smelt smørret og rør bastogne og smør sammen. 
 • For en springform (ca. 22 cm) med bagepapir i bunden og en strimmel bagepapir eller konditorfolie i kanten. Kom bastogneblandingen i formen og pres den godt sammen til en jævn bund. Stil bunden til side.
 • Sæt 3 blade husblas i blød i koldt vand. Skrab kornene ud af vaniljestangen med en lille kniv og mas dem ud i lidt af sukkeret. Rør vaniljesukkeret og det resterende sukker i den kolde risengrød. 
 • Knug husblas fri for vand og kom det i en lille skål. Hæld 2-3 spsk fløde ved husblassen og varm skålen i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder til husblassen er smeltet. 
 • Pisk den resterende fløde til blødt skum og vend det i risengrøden. Rør 1 spsk af risengrødsblandingen ud i den lune, smeltede husblas og gentag med 2-3 spsk, indtil massen er nogenlunde afkølet og tempereret. Vend herefter husblassen i risengrødsblandingen og rør godt rundt. 
 • Tilsæt hakkede mandler og smag risalamanden til med sukker. Den skal være lidt sødere, end man ellers er vant til, for den krydrede bastognebund smager ret kraftigt igennem. 
 • Fordel risalamanden i springformen ovenpå bastognebunden og sæt kagen på køl i minimum 4 timer, til den har sat sig.

Kirsebærgelé

 • Udblød 4 blade husblas i koldt vand. Knug herefter vandet af og kom det i en lille skål sammen med 2-3 spsk kirsebærsauce. Lun skålen i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder indtil husblassen er smeltet. Den resterende kirsebærsauce hældes i en skål. 
 • Temperer den smeltede husblas ved at tilsætte kirsebærsauce 1 spsk ad gangen, indtil blandingen er nogenlunde kølet af. Herefter vendes husblassen over i skålen med kirsebærsauce og der røres godt rundt. 
 • Fordel kirsebærsaucen på den stivnede ris a la mande bund og sæt kagen på køl i 2-3 timer, indtil kirsebærsaucen er blevet til blank gelé. 
 • Ved servering fjernes springform og bagepapir/konditorfolie fra kagen og den anrettes på et fad. Drys evt. med grofthakkede mandler på toppen.

Noter

Vi kan godt lide hele bær i kirsebærsauce og derfor også i gelélaget på toppen af kagen. Er man mere til en helt “ren” gelé, så kan bærrene sigtes fra (beregn i så tilfælde ekstra sauce til toppen), eller man kan stikke stavblenderen i saucen og give det hele en tur.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)