Stegte sild i eddike er en juleklassiker i min familie og et absolut must på bordet til den store familie julefrokost 2. juledag. Marinerede sild, krydder- og karrysild kan være meget godt, men det er de stegte sild i eddike, som er de absolut mest populære og dem der bliver lavet den største portion af.

I år har jeg taget lidt forskud på julefrokost-glæderne og købt en lille portion rå sild, bare til Morten og mig. Sildene blev stegt og  lagt i eddikelage efter alle kunstens regler og efterfølgende har vi så spist dem til frokost på rugbrød med masser af rå løg i skiver og kapers her i løbet af weekenden. Slet ikke så dårligt med en god lørdags- eller søndagsfrokost på denne her tid af året, hvor butikkerne bugner med gode tilbud på alskens lækkerier.

I langt de fleste opskrifter får sildene lov til at beholde skindet på og det kan da også sagtens spises, men jeg foretrækker altså, når det er fjernet og det er faktisk ret nemt at flå skindet af en sild. Uanset om man køber rensende frosne eller friske sild, så skal hoved og hale skæres af, men det er nu som oftest gjort i forvejen. Derefter er det bare at åbne silden og lægge den med skindsiden nedad på et skærebræt, så de 2 filet’er kommer til syne.

Brug evt engangshandsker, hvis ikke man er interesseret i at fingrene kommer til at lugte lidt af fisk og før så fingeren ind mellem fiskekødet og skindet. Træk forsigtigt skindet af først den ene filet og så den anden fra hoved-enden mod halen. Måske bliver der lidt sølv siddende tilbage på filet’en, når skindet er trukket af, men det gør ikke spor og når først skindet er fjernet, er det bare at pudre fisken med lidt rugmel, salt og peber og efterfølgende stege den.

Nedenstående eddikelage er blevet introduceret af min onkel, som står for fiskedelen til vores familie-julefrokost, og han tilfører gerne lidt julesmag i form af appelsinskal og stjerneanis. Disse kan dog sagtens udelades eller erstattes af andre smagsgivere, hvis ikke man føler for orange eller lakridsnoter, eller man blot ønsker helt almindelige, stegte sild i eddike. Hvad man derimod ikke kan udelade er rå løgringe i rigelige mængder ved serveringen og så er jeg ret vild med også at komme en teskefuld kapers på min sildemad, som selvfølgelig helst skal spises på det allerbedste, friskbagte rugbrød.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Stegte sild i eddike

Samlet tid30 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 6 rensede sild uden hoved/hale
 • 4 spsk rugmel
 • salt og peber
 • smør/olie til stegning

Eddikelage

 • 2 dl eddike
 • ½ dl vand
 • 75-100 gr sukker (eller efter smag)
 • 3 laurbærblade
 • 8 peberkorn
 • 2 stk stjerneanis (kan udelades)
 • reven skal af 1 usprøjtet appelsin

Fremgangsmåde

 • Dup sildene tørre med lidt køkkenrulle og flå skindet af dem – se evt. forklaring ovenfor. 
 • Kom sildefilet’erne i en frysepose og tilsæt rugmel, salt og peber. Vend posen godt rundt, så mel og krydderier fordeles på alle filet’erne. 
 • Varm en blanding af smør og olie op i en stegepande og steg sildene et par minutter på hver side til de er lysebrune. Læg sildene i et fad eller en skål.
 • Hæld eddike, vand, sukker, peberkorn, laurbærblade, appelsinskal og stjerneanis op i en gryde og giv det et kort opkog. 
 • Hæld lagen over de stegte sild, dæk skålen til og lad det hele trække i minimum et par timer men gerne til dagen efter. Server sildene på rugbrød med rå løg og kapers til.

Noter

Sildene kan holde sig omkring 5 dage på køl. Sørg for at opbevare dem i en lufttæt beholder med låg, så sildene ikke afgiver smag/lugt til de andre ting i køleskabet. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)