Indenfor kategorien “varme juledrikke” er der vist ingen tvivl om, at for vores vedkommende ligger gløgg og varm kakao med flødeskum i en klar førerposition skarpt forfulgt af en varm og krydret chai og diverse former for julete. Julekrydret cafe latte er dog ikke noget, vi tidligere har gjort det så meget i og det hænger til dels sammen med, at jeg ikke bryder mig særlig meget om nogen former for sødt i hverken kaffe eller te – det være sig sukker, honning eller den krydrede sirup, som langt de fleste former for jule cafe latte smages til med i kaffebarerne. Min kaffe skal være fyldt med mælk, javist – blød og rund i smagen, gerne med en ordentlig omgang juleduftende krydderier, men ikke sød!

DSC_0020

Nu har jeg imidlertid lavet min helt egen form for krydret julekaffe og den er, hvis jeg selv skal sige det, temmelig genial. Krydderierne kommes nemlig ikke i kaffen i form af en sirup, men er i stedet tilsat den malede kaffe, præcis ligesom når jeg laver hjemmelavet julete. Der er på den måde mulighed for både at drikke almindelig sort kaffe, kaffe med mælk eller en stor og skummende cafe latte – alt sammen med en lækker og let krydret smag af jul. Ønsker man så lidt sødt, må det være op til den enkelte at smage sin kaffe til med sukker, honning eller måske en lækker vanillesirup efterfølgende.

 

 

Da vi bruger en stempelkande til dagligt, blander jeg blot krydderier i en portion groftmalede kaffebønner og opbevarer derefter blandingen i en lufttæt kaffedåse. Krydderierne kan dog lige så fint kommes i en portion helt almindelig filterkaffe, så uanset om man har en kaffemaskine eller bruger stempelkande, så kan man lave sig en portion julekaffe. Kaffen er i øvrigt også fin at forære væk som værtindegave eller lign – kom den i en fin dåse eller en cellofanpose, pynt med sløjfer, bånd og måske lidt gran og vedlæg et lille manillamærke med indhold + fremgangsmåde.

Jeg brygger for øvrigt en stempelkandefuld (1 liter) kaffe på 4 store skefulde julekaffe og fylder kogende vand på. Morten drikker kaffen ren og jeg pisker så en passende portion varm mælk, opvarmet  i en lille gryde eller i mikrobølgeovnen, som jeg hælder oveni min kaffe, så det bliver til en jule cafe latte. Afslutningsvis er det ret lækkert lige at drysse lidt stødt kanel ovenpå mælkeskummet – ren hverdagsluksus, som bliver nydt i fulde drag.

Faktisk er jeg som udgangspunkt ikke den store kaffedrikker, men en stor og cremet cafe latte, vil jeg gerne have – især hvis den som denne her er både julekrydret og lækker.

Julekrydret cafe latte.

150 gr malet kaffe – stempelkande eller filterkaffe

1 tsk stødt kanel

1 tsk stødt kardemomme

½ tsk vanillepulver

½ tsk stødt nelliker

mælk

Bland alle ingredienserne til julekaffen undtagen mælk og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Ved servering brygges en kande kaffe – gerne en smule stærkere end man plejer og kaffen blandes med varm, letpisket mælk i blandingsforholdet 1:1 eller hvordan man nu foretrækker sin cafe latte. Drys gerne mælkeskummet med lidt stødt kanel ved servering.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)