Ingefærshots med citron og honning.

68 kommentarer
Drikke
Gå direkte til opskriften

Præcis som med koriander, citrongræs, oliven og lignende så har ingefær det med at dele vandene. Enten kan man lide det, eller også kan man slet ikke fordrage det. Jeg er vild med ingefær og bruger en hel del i madlavningen. Både i kageopskrifter og i wokretter, men også til ingefærlemonade og selvfølgelig til hjemmelavede ingefærshots. 

Se også – Sprøde ingefærsmåkager I Ingefær lemonade med lime

Fordele ved ingefær og ingefærshots.

Det er selvfølgelig ikke uden grund, at ingefærshots er blevet vildt populære og sælges overalt. Faktisk er ingefærshots nok blevet lidt af et modefænomen, men det skal man nu ikke lade sig narre af. Udover at lindre ved forkølelse, så indeholder ingefær masser af vitaminer, mineraler og antioxidanter, der er med til at styrke immunforsvaret. Og der er et hav af gode grunde til at spise ingefær eller snuppe sig et lille ingefærshot hver morgen.

Tip! Læs evt. meget mere om fordelene ved ingefær under min opskrift på ingefærshots. 

 

5 fra 1 stemme

Ingefærshots med citron

Antal: 5 dl

Ingredienser

  • 50 gr frisk ingefær
  • 5 dl vand
  • saft af 2 citroner
  • 2 spsk honning (kan udelades)

Fremgangsmåde

  • Skræl ingefæren, hvis ikke den er økologisk, og skær den i tynde skiver eller mindre stykker.
  • Kom skiverne i en gryde sammen med vandet, bring blandingen i kog og lad den snurre i ca. 20 minutter under låg.
  • Lad blandingen afkøle i ca 30 minutter og tilsæt herefter citronsaft og honning.
  • Lad blandingen trække i ca. 12 timer på køl. Sigt den derefter og hæld den på en lille flaske.
  • Tag et ingefærshot (ca 1 snapseglas) hver morgen.
  • Blandingen kan holde sig i ca. 14 dage, hvis den opbevares på køl.
Udover ingefær, citron og honning kan man også tilsætte gurkemejerod til blandingen. Det kan findes i de fleste større supermarkeder og ligger som regel ved siden af den friske ingefær i grøntafdelingen.

Ingefær mod kvalme, mavesmerter og gigt.

Ingefærshots kan eftersigende modvirke kvalme, fx i forbindelse med transportsyge (køresyge), behandlinger eller lignende. Faktisk har jeg engang set et program i fjernsynet, hvor man gav en gruppe personer, der led af søsyge, ingefær blandet op i vand, og det havde en stor, gavnlig effekt. Så om ikke andet, så kan ingefær måske, rent psykologisk, have en effekt. Det kan jo aldrig skade at give det et forsøg.

Ingefær bekæmper desuden inflammation (betændelsestilstande) i kroppen og skulle ligeledes afhjælpe stivhed, virke lindrende og dæmpe smerter. For eksempel kan gigtpatienter have stor nytte af jævnligt at indtage ingefær i form af piller eller shots.

Endelig modvirker ingefær mavesmerter og oppustethed og den fremmer fordøjelsen og bevirker, at maven fungerer godt. Der er faktisk nærmest ikke nogle gode grunde til ikke at spise eller drikke ingefær med jævne mellemrum. Også selvom ovenstående ikke er evidensbaseret men blot baseret på erfaringer.

En lille knold med stor smag.

Selve smagen i shottet er selvfølgelig lidt kras og brænder let på tungen og i halsen. Jeg synes, at det smager godt, men jeg er også vild med ingefær. Og sådan et shot, der glider ind på tungen og ned igennem halsen, er nok en smag/oplevelse, som man lige skal vænne sig til.

Kan man slet ikke få ingefærshottet ned, så kan man sagtens spæde yderligere med lidt vand, inden det drikkes. Dog synes jeg ikke, at det på nogen måde er slemt at drikke et shot. Det prikker lidt i munden, lige efter man har sunket og det giver varmen. Dog ikke mere end at jeg finder det behageligt, og jeg er sikker på, at de fleste kan vænne sig til det.

Er man rigtig hardcore, vil man måske ligefrem finde shottet i ovenstående opskrift for mildt. Men så kan man jo enten tilsætte mere ingefær eller holde lidt igen med vandet. Jeg har desuden tilsat honning til blandingen. Honning smører godt i halsen, når den gør lidt ondt og tager også lige toppen af den skarpe smag af ingefær i shottet. Men jeg synes på ingen måde, at det bliver sødt. Dog kan man sagtens droppe honning i ingefærshottet, hvis man synes.

Og nu skal der køres ingefærshots ned om morgenen det næste stykke tid. Udover at dulme min ømme hals, så føles det også som om, at det styrker både krop og sjæl. Og det kan vi jo nok have brug for her i den kolde og mørke tid. Og selvom jeg nok ikke nogensinde kommer til at drikke et ingefærshot 1-2 gange dagligt året rundt, så kan jeg mærke, at det gør mig godt.

68 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
B
7 år siden

Trækker blandingen med eller uden ingefærskiverne? 🙂

Jeannette
7 år siden

Hejsa…..
Drikker også en ingefær-shot hver eneste morgen…..
Men jeg har også tilsat lidt gurkemejerod, som også har en god effekt for rigtig mange ting i kroppen ?

Linnea
7 år siden

Skal den bare stå og trække ved stuetemperatur? 🙂

Cocio
7 år siden

Din shot lyder noget mildere, end den jeg har lavet, den er temmelig kras. Jeg tror jeg skal prøve din næste gang, jeg skal nemlig lige tage mig sammen til at drikke min om morgenen. Min har 200 g ingefær til 5 dl vand….. Jeg skyller efter med vand:-)

Robert Jan Nielsen
6 år siden
Svar  Cocio

Hek prøv at hælde shots op i et glas med d appelsin juice. Man kan ikke smage ingefæren kun at juicen bider lidy

Ulla-Pia Josefsen
7 år siden

Hvor meget drikker I?
Et snapseglas-fuld eller mere?

Birgit
7 år siden

Hej. Tak for dejlig opskrift. Hvorfor skræller du ingefær? Jeg køber øko og udnytter alt. Vh. Birgit?

Pia Nielsen
7 år siden

Hej, jeg kom til at koge det hele sammen. Altså alle ingredienser og kogte det, så så jeg at man først skulle komme citron og honning bagefter. Kan jeg nu ikke bruge det?

Anne
6 år siden

Hvis du koger citronen ødelægger du c-vitaminen, som ikke tåler højentemoeraturer – hvis den koger med har den primært “smagsfunktion” 🙂 Det bedste er at kommendet i når drikken er afkølet…

Edith
6 år siden

Du kan sagtens bruge det, men får mere effekt af vitaminerne i citronen, når den ikke koges med

Leif Ager
7 år siden

2 Ltr. Vand
200 gram Ingefær
4 cm Gurgemejerod
2 Citroner
3sp. Sukker.
Rengør og skræl ingefær, gurkemeje, og citron.
Skæres ud i tynde skiver.
Bring vand i kog, tilsæt øvrige.
Koges i 45 min, sies og sættes på køl.
Er nu klar.
God bedring..

Allan Jensen
6 år siden

Min kæreste og jeg har i går lavet den som beskrevet her men skrællede intet bare kogte det hele i skiver. Og den føles ikke skrap i smagen. Kom dog en ekstra citron i. Den er perfekt.

Michael Hedes
6 år siden

Hvis Gurgemejerod skal optages optimalt med alle den gode effekter så skal der tilføres sorte peberkorn, gerne øko 🙂

Rita
6 måneder siden

Uha så bliver den alt for kras og stærk

Qaaqqu
6 år siden

Kroppen optager hurtigere og mere af stoffer hvis man sætter en sort peber med i kogning. Det ville også hjælpe hvis man sætter lidt kokosolie, hvis leverne skal ikke overarbejde med gurkemejen.

heidi
6 år siden

Skal det koges? Jeg har bare skrællet og revet det.. og sat det i vand med citron?

Ulla fugmann
6 år siden
Svar  heidi

Jeg undre mig lidt over så mange koger ingefæren, går der ikke nogle vigtige stoffer til grunde ? Det syntes jeg at jeg har læst,
Jeg river ingefæren fint over et fad og presser citronen over rivejernet så mest muligt kommer med derefter hælder jeg isafkølet vand over rivejernet det hele bliver hældt på flaske tilsat 1 spsk sukker bliver først siet når det hældes i glas. Det holder fint i den uge det tager at drikke en portion, når det står i køleskab.

Ann Nielsen
6 år siden

Hvis man koger citronen med, eller tilsætter saften før det kogte ingefærand er afkølet, så dør alle c-vitaminerne – de kan ikke tåle over 60 grader. Så vent med dét 🙂

Helle Christensen
6 år siden

Hej hvor køber i gurkemejerod henne

Ole
6 år siden

Økologiske gurkemeje kan fås i Rema 1000 prøv også at tilsætte økologiske appelsinskiver når det koges, samt honning. Så får det en smag alle kan lide 🙂

Rita
6 måneder siden

De kan købes i Føtex og A B C

Christina
6 år siden

Den absolut bedste opskrift på ingefærshots! Jeg har forsøgt mig med mange andre opskrifter før denne. River den yderste skal af de økologiske citroner og lader dem trække med.

Lars
6 år siden

Samme opskrift, men jeg tilsætter et helt hvidløg skåret i skiver, samt koger 2 the poser kamille med – det ændrer ikke smagen særligt meget – men giver ennu et spark til de gode egenskaber.

Brian
6 år siden

Er der nogle der har prøvet med lime

Sanne
6 år siden

Jeg tager i forvejen ingefær piller
Kan man få for meget ingefær ?

Poul Guldborg
6 år siden

Hejsa, Nu kan jeg se du ikke koger citron med ingefær er der en årsag??

Jeg koger nemlig citron, appelsin sammen med ingefær, det er syrlig syntes jeg men min kone syntes den er besk, har prøvet med lime også samme resultat, andre steder koger de det sammen i 45 ++ min.

Sofie
6 år siden

Sker der noget ved at lade det trække i længere end 12 timer? 🙂

Susanne clemmensen
6 år siden

Kan man bruge citron saft fra bøtte? Eller skal det være frisk citron?

Karin
6 år siden

Hej vil prøve ingefærshot og tænkte om det kan fryses?

Mariannesjogreniversen@gmail.com
6 år siden

Jeg forstår ikke hvorfor man laver opskrifter på ingefærshot med citron, som skal koges.
Citroner må ikke koge, da vitaminerne går tabt og det er vel ikke meningen med en sundhedsshot.
For at undgå vitamintab, kan man presse saften af citronerne og komme skrællen i gryden med øvrige ingredienser, når det er kogt. Citronsaften tilsættes, når shot er afkølet. God fornøjelse
vh Marianne Iversen

boas
6 år siden

Lyder godt !
MEN:
Hvis du varmer citrusfrugter op – for slet ikke at tale om at koge dem i 45 min – så er efter mine begreber alt, hvad der bla hedder c-vitamin kogt totalt ihjel. Jeg kan se på flere opskrifter, at man tilsætter saften EFTER kogning af ingefær – hvilket forekommer mig mere hensigtsmæssigt.
Jeg snitter i øvrigt de hele med stålskuresvamp rensede (let og effektivt) ingefærstykker i min køkkenmaskine (blender/hackler) til en smuldret masse, som jeg så koger i 20 min og køler til stuetemp. inden tilsætning af saft og revet skal af to økologiske citroner og efter et døgns trækketid presser i et dørslag. Husk, at det hvide i citrusfrugter gør drikken bitter.

mvh
tobias

Ps: husk, at overdreven indtagelse af ingefær ikke nødvendigvis kun er sundt – kan være mavelimhindeirriterende.
http://www.ibuycarz.com/risiko-for-at-spise-for-meget-ingefaer-root/

esbanos
6 år siden

Du nævner det med at den skulle være godt mod kvalme under graviditet.

Men fødevarestyrelsen siger følgende: Fødevarestyrelsen har frarådet kosttilskud med ingefær under graviditeten på grund af en risiko for fosterskader og abort, men oplyser samtidig, at man gerne må indtage en almindelig mængde ingefær i te og madlavning.

Kattrine
6 år siden

Tænker på om man kunne komme natron i også, hvis man er på natronkuren. Det er jo de samme ingredienser, ud over ingefær. Så var det 2 fluer med et smæk.

Bente
6 år siden

Hvad sigter du den igennem? Jeg har prøvet gennem en finmasket si men der er lidt grums. Har også prøvet med et kaffefilter men det fungerede ikke.

Mona
6 år siden

Min ingefær shot er blevet til gele denne gang. Er der nogen der har prøvet det ? Jeg har brugt den samme opskrift i over 1 år nu. Koger ingefær, hel peber og gurkemeje i ca 3/4 time. Efter afkøling tilsættes citronsaft og honning. Denne gang kogte jeg de “tomme” citronskaller med, fordi jeg havde set en opskrift med det. Måske er det skallen der får det til at gelere ?

Ida
6 år siden

Blev anbefalet omtalte shot? Men googlede det inden og kan se “man” advarer mod at bruge for meget ingefær og gurkemeje, idet nogen har erfaret at det er blodfortyndende–og det er jo i visse situationer ikke så heldigt—-
Men jeg hopper på kuren i mild form??

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)