Normalt bliver jeg faktisk aldrig syg og selv en vinterforkølelse hører til blandt sjældenhederne. Især efter jeg for et par år siden begyndte at prioritere mine vitaminpiller og fiskeoliekapsler lidt højere og fik lavet en rutine, så de bliver spist hver dag. Og så hjælper det formentlig også lidt, at jeg arbejder hjemmefra og derfor ikke bliver udsat for baktusser og forkølelser fra en gruppe kollegaer. Men nu har jeg for første gang i 2 år har optræk til en forkølelse og ondt i halsen. Derfor lavede jeg i går ingefærshots af frisk ingefær, citronsaft, honning og lidt vand.

På den måde kan jeg drikke hjemmelavede ingefærshots til min morgenmad hver morgen i det næste stykke tid. Også måske også et lille shot inden sengetid. For godt nok kan ingefær hverken fjerne bakterier eller forkølelser. Men sammen med honning og citron kan ingefær være med til at dulme en øm hals og optræk til vintersnue.

Tip! Læs evt. meget mere om fordelene ved at spise/drikke ingefær under min opskrift på ingefærshots. 

 

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Ingefærshots med citron

Antal: 5 dl

Ingredienser

  • 50 gr frisk ingefær
  • 5 dl vand
  • saft af 2 citroner
  • 2 spsk honning (kan udelades)

Fremgangsmåde

  • Skræl ingefæren, hvis ikke den er økologisk, og skær den i tynde skiver eller mindre stykker.
  • Kom skiverne i en gryde sammen med vandet, bring blandingen i kog og lad den snurre i ca. 20 minutter under låg.
  • Lad blandingen afkøle i ca 30 minutter og tilsæt herefter citronsaft og honning.
  • Lad blandingen trække i ca. 12 timer på køl. Sigt den derefter og hæld den på en lille flaske.
  • Tag et ingefærshot (ca 1 snapseglas) hver morgen.
  • Blandingen kan holde sig i ca. 14 dage, hvis den opbevares på køl.

Noter

Udover ingefær, citron og honning kan man også tilsætte gurkemejerod til blandingen. Det kan findes i de fleste større supermarkeder og ligger som regel ved siden af den friske ingefær i grøntafdelingen.

Fordele ved ingefær og ingefærshots.

Det er selvfølgelig ikke uden grund, at ingefærshots er blevet vildt populære og sælges overalt. Faktisk er ingefærshots nok blevet lidt af et modefænomen, men det skal man nu ikke lade sig narre af. Udover at lindre ved forkølelse, så indeholder ingefær masser af vitaminer, mineraler og antioxidanter, der er med til at styrke immunforsvaret. Og der er et hav af gode grunde til at spise ingefær eller snuppe sig et lille ingefærshot hver morgen.

Se også – Sprøde ingefærsmåkager I Ingefær lemonade med lime I Wok med kylling og nudler

Ingefær mod kvalme, mavesmerter og gigt.

Ingefærshots kan eftersigende modvirke kvalme, fx i forbindelse med transportsyge (køresyge), behandlinger eller lignende. Faktisk har jeg engang set et program i fjernsynet, hvor man gav en gruppe personer, der led af søsyge, ingefær blandet op i vand, og det havde en stor, gavnlig effekt. Så om ikke andet, så kan ingefær måske, rent psykologisk, have en effekt. Det kan jo aldrig skade at give det et forsøg.

Ingefær bekæmper desuden inflammation (betændelsestilstande) i kroppen og skulle ligeledes afhjælpe stivhed, virke lindrende og dæmpe smerter. For eksempel kan gigtpatienter have stor nytte af jævnligt at indtage ingefær i form af piller eller shots.

Endelig modvirker ingefær mavesmerter og oppustethed og den fremmer fordøjelsen og bevirker, at maven fungerer godt. Der er faktisk nærmest ikke nogle gode grunde til ikke at spise eller drikke ingefær med jævne mellemrum. Også selvom ovenstående ikke er evidensbaseret men blot baseret på erfaringer.

En lille knold med stor smag.

Selve smagen i shottet er selvfølgelig lidt kras og brænder let på tungen og i halsen. Jeg synes, at det smager godt, men jeg er også vild med ingefær. Og sådan et shot, der glider ind på tungen og ned igennem halsen, er nok en smag/oplevelse, som man lige skal vænne sig til.

Kan man slet ikke få ingefærshottet ned, så kan man sagtens spæde yderligere med lidt vand, inden det drikkes. Dog synes jeg ikke, at det på nogen måde er slemt at drikke et shot. Det prikker lidt i munden, lige efter man har sunket og det giver varmen. Dog ikke mere end at jeg finder det behageligt, og jeg er sikker på, at de fleste kan vænne sig til det.

Er man rigtig hardcore, vil man måske ligefrem finde shottet i ovenstående opskrift for mildt. Men så kan man jo enten tilsætte mere ingefær eller holde lidt igen med vandet. Jeg har desuden tilsat honning til blandingen. Honning smører godt i halsen, når den gør lidt ondt og tager også lige toppen af den skarpe smag af ingefær i shottet. Men jeg synes på ingen måde, at det bliver sødt. Dog kan man sagtens droppe honning i ingefærshottet, hvis man synes.

Og nu skal der køres ingefærshots ned om morgenen det næste stykke tid. Udover at dulme min ømme hals, så føles det også som om, at det styrker både krop og sjæl. Og det kan vi jo nok have brug for her i den kolde og mørke tid. Og selvom jeg nok ikke nogensinde kommer til at drikke et ingefærshot 1-2 gange dagligt året rundt, så kan jeg mærke, at det gør mig godt.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)