Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Morgenmadsvaffel – grød i vaffeljern…

4 kommentarer
Brunch - opskrifter., Morgenmad, Sund mad
Gå direkte til opskriften

Om vinteren, når det er både koldt og mørkt udenfor, kan jeg ret godt lide at spise diverse former for varm grød til morgenmad. Det kan være en helt almindelig havregrød – kogt i mikrobølgeovnen, hvis det skal gå lidt stærkt, men også gerne müsligrød, grød kogt på perlebyg eller spelt og alle mulige andre varianter. Grøden bliver pyntet med topping efter årstiden – fx frisk frugt, bær, lidt honning, nødder, mandler og kerner og så har grøden den kæmpestore fordel, at det både giver varmen og holder mig mæt i rigtig lang tid.

Indimellem får jeg dog lavet for meget grød til morgenmaden – det kan være, at vi ikke er så sultne, men det kan nu lige så ofte ske, at jeg med vilje kommer lidt for meget i gryden, for så er der nemlig klatkager til morgenmad eller dessert. Dette afhænger lidt af, hvor meget sukker jeg kommer i dejen, men faktum er i hvert fald, at sådan en klatkage, som er lavet på en rest grød og toppet op med skyr, nødder og tørret frugt mætter præcist lige så godt som en portion grød og så gør det alt andet lige morgenmaden en smule festligere.

>> Se også min opskrift på skønne og sprøde flødevafler her. 

De sidste par gange, hvor der har været grød til overs, har jeg lavet klatkagerne i vaffeljernet i stedet for at stege dem på panden og det går præcist lige så nemt. Faktisk går det en smule nemmere, for jeg skal ikke huske at holde øje med vaffeljernet og sørge for, at de nu bliver stegt på begge sider. Og så er det faktisk lige før, at vaflerne er endnu hyggeligere end klatterne. Vi har i hvert fald særdeles meget hygge, glæde og fornøjelse ud af at indtage et morgenmåltid bestående af en stor og lækker vaffel til hver – pyntet med skyr og årstidens frugt. Morten får også nogle gange lakridsgranulat på sin vaffel, imens jeg foretrækker frysetørrede hindbær.

Udover vaflen spiser vi hver et blødkogt æg og drikker varm te og kaffe og så er vi ellers godt mætte. Nogle gange i weekenderne springer vi faktisk både frugt, skyr og det blødkogte æg over og serverer i stedet vaflerne som amerikanerne spiser pandekager, nemlig med masser af røræg og sprødstegt bacon til. Rigtig lækker og hyggelig weekendmorgenmad og så kan man jo samtidig glæde sig over, at der trods alt er nogle flere kostfibre for maven at arbejde med i en vaffel lavet på en rest grød, fremfor en amerikansk pandekage.

Tid er måske ikke altid lige det, som der er mest af om morgenen, men så er det jo heldigt, at den sammenrørte dej sagtens kan holde sig i flere dage i køleskabet, bare den er dækket til. Hæld den evt. på en kande med låg eller lignende, så er det lige til at hælde en portion ud på det varme vaffeljern og et par minutter senere er der morgenmad. Hvis frugten så også er skåret ud og lagt klar i en skål fra om aftenen, så er det jo lige før, at det er nemmere at lave vafler med frugt og skyr til morgenmad, end at smøre en ostemad.

Jeg bruger gerne en smule hvedemel til at justere konsistensen på dejen, men spiser man af den ene eller anden grund ikke almindeligt hvedemel, så kan dejen også sagtens tyknes med lidt havregryn, fuldkornsmel, speltmel, mandelmel eller kværnede loppefrøskaller. Hvis vaflerne skal spises til morgenmad, nøjes jeg med at bruge et nip sukker – eller slet ingenting, men søder så i stedet med lidt ekstra vaniljepulver eller stødt kanel.

 

Ingen bedømmelser

Morgenmadsvafler

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Samlet tid25 minutter
Antal: 6 stk

Ingredienser

  • 450 gr kold grød, fx risengrød, havregrød, byggrød og lign.
  • 2 æg
  • 50 gr hvedemel (mandelmel, malede havregryn og fuldkornsmel kan også bruges)
  • 2 spsk sukker (kan udelades eller erstattes af honning)
  • ½ tsk vaniljepulver
  • skyr og frisk frugt til servering

Fremgangsmåde

  • Rør grøden sammen med æggene til en våd dej.
  • Tilsæt hvedemel, sukker og vaniljepulver og lad dejen hvile i ca. 10 minutter. Er dejen for flydende, kan der tilsættes lidt mere hvedemel.
  • Varm vaffeljernet op og bag fine, lysebrune vafler af dejen. Jeg har et vaffeljern med "slip-let" overflade og bruger ikke fedtstof til stegningen.
  • Server vaflerne til morgenmad eller dessert med skyr eller yoghurt og frisk frugt.
I stedet for et vaffeljern kan dejen selvfølgelig bages på en stegepande som traditionelle klatkager.
Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
pol
8 år siden

Hej Anne,
det lyder virklig laekkert og hurtigt, det maa jeg proeve fredag, hvor vi altid holder hyggemorgen, du ved sidste skoledag i ugen. Og saa skal vi have din chokolade-kakao maelk til. Nu glaeder jeg mig endnu mere til fredag.
Hilsen Rikke

Gry
6 år siden

Mums -de er ligeså gode som min salig farmors klassiske vafler!
Selv min datter -som hader mine eksperimenter med vaffeljernet, og altid ønsker sig de klassiske – hun måtte lige have en ekstra og én til!
Det bliver ikke sidste gang jeg bruger risengrødsrester til vafler!
Mvh Gry