Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Syltetøjssmåkager med hindbær – julemandens knapper.

6 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Julesmåkager, Småkager og Cookies
Gå direkte til opskriften

Jeg er vild småkager – og faktisk også kiks, men nu var det lige småkager med syltetøj også kaldet syltetøjssmåkager, der blev bagt i denne omgang. Det der med at have en dåse med lidt hjemmebagte småkager stående, så man lige kan sætte et par stykker frem i en skål til aftenkaffen, er på en eller anden måde noget, som jeg forbinder med svundne tider, overskud og forkælelse. Tidligere, da de fleste kvinder var hjemmegående, havde mange vel ofte 1-2 slags hjemmebagte småkager klar i dåserne, hvis der skulle komme uventede gæster, eller nabokonen stak hovedet ind til en tår formiddagskaffe – det husker jeg i hvert fald fra min egen farmor. Men i dag er det vist sjældent, at der sådan for alvor bliver bagt småkager i de små hjem, når vi ser bort fra julen. Og det er så der, at min fornemmelse af svundne tider og overskud bliver forbundet med følelsen af forkælelse, for der er da ikke noget bedre end at komme på besøg hos nogen og så blive budt på lidt hjemmebag.

De her småkager er sprøde og lækre og med en kerne af sød-syrlig hindbærmarmelade. Marmeladen bliver let sej og nærmest sådan karamelliseret, når den bliver bagt og den let seje konsistens er bare noget af det allerbedste – jeg kan ikke forklare det bedre – det skal opleves. Selve dejen til kagerne er ret hurtig at lave og bliver, som mange andre helt plain og enkle småkager, lavet på mel og sukker, der samles med koldt smør og lidt æg. Lige ud af landevejen og endnu nemmere, hvis man blot kommer alle ingredienserne i en køkkenmaskine, men jeg må indrømme, at jeg også nogle gange synes, det er vældig hyggeligt – nærmest sådan lidt terapeutisk, at stå der med hænderne i en blanding af mel og sukker og først smuldre smørret og derefter tilsætte ægget og opleve, hvordan det hele langsomt samler sig til en fin dej.

>> Se også min opskrift på lækre vaniljekranse med hindbærmarmelade lige her. 

Når dejen først er lavet, er det egentlig bare at trille den til kugler, lave et hul i hver kugle med en finger og fylde lidt marmelade i hullet. Jeg har brugt hindbærmarmelade i disse her, men det kunne også have været jordbær, solbær eller måske appelsinmarmelade. Det gælder om at bruge det man har og det man kan lide. Jeg bager ikke nogen kæmpe portion, for kagerne skal helst spises i løbet af de første par dage. Derefter trænger fugten fra marmeladen ud i selve småkagen og gør den let blød. Har man alligevel ikke nået at spise alle kagerne, kan de dog sagtens reddes ved lige at sætte dem på en bageplade og give dem et par minutter i ovnen ved 200 grader – så bliver de fine og sprøde igen.

Kagerne her har stået til afkøling på bageristen og har fyldt hele huset med den skønneste duft – duften af friskbagte småkager er altid dejlig og især på en grå og regnfuld januardag som i dag, bringer det lykke med lidt hjemmebag.

5 fra 6 stemmer

Syltetøjssmåkager

Bagetid10 minutter
Samlet tid30 minutter
Antal: 30 stk

Ingredienser

  • 150 gr hvedemel
  • 50 gr sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 100 gr koldt smør
  • 1 æggeblomme
  • 3 spsk hindbærmarmelade

Fremgangsmåde

  • Bland hvedemel, sukker og vaniljesukker og smuldr smørret heri. Saml herefter dejen med æggeblommen.
  • Tril små kugler af dejen på størrelse med en lille valnød. Sæt kuglerne på en bageplade med bagepapir og lav en lille fordybning i hver kugle med en finger.
  • Hæld marmeladen i en sprøjtepose eller frysepose, klip et lille hul i posen og sprøjt marmelade i fordybningerne i hver kage. Marmeladen kan også fordeles med en teske, men det gør det noget vanskeligere at ramme de små fordybninger.
  • Bag kagerne ved 190 °C (alm. ovnfunktion) i 10-12 minutter til de er let gyldne og gennembagte.
  • Lad kagerne afkøle på bageristen og opbevar dem i en lufttæt beholder.
I stedet for hindbærmarmelade kan man bruge andre former for marmelade, fx æble eller solbær. 
Subscribe
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Agnethe
8 år siden

Ihh de minder mig SÅ meget om Magnus Tagmus og jeg bliver da totalt i julehumør nu 🙂

Julie
6 år siden

Hvor længe vil du vurdere, at disse kan holde sig i tæt beholder? 🙂

christina
2 år siden

Vi bager nogle magen til herhjemme hvert år til jul, men vi kalder dem for “julemandens knapper” 😀