Fastelavnsboller med flødeskum…

5 kommentarer
Kager, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Hvert eneste år efter nytår, når de første fastelavnsboller finder vej til bagerens udstillingsmontre, så får jeg en helt fantastisk trang til fastelavnsboller. Store, lækre fastelavnsboller fyldt med creme, flødeskum og syltetøj eller også de gammeldags boller med creme og marcipan og pyntet med flormelis eller glasur på toppen.

Som regel lykkes det mig at holde stand, for jeg vil faktisk helst sætte tænderne i de hjemmelavede fastelavnsboller. Desuden synes jeg, at det er alt for tidligt at kaste sig over kagerne der i starten af januar, hvor der stadig er længe til fastelavn. I næste weekend er ventetiden imidlertid ovre, så nu er det tid til de store, lækre og fyldte boller og i søndags bagte jeg en ordentlig portion, da jeg havde lovet at tage kage med til hele familien i anledning af min mosters fødselsdag.

Jeg må indrømme, at imens jeg altid laver mine gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme fra bunden, så er det efterhånden sjældent, at jeg selv bager bollerne, hvis jeg laver fastelavnsboller med fløde. Flødefastelavnsboller skal, efter min mening, helst laves på wienerbrødsdej – ellers bliver de simpelthen for tunge og bastante. Og jeg synes, at man opnår et rigtig godt resultat med en pakke frosne fastelavnsboller fra frysedisken, som bages i ovnen, afkøles og efterfølgende flækkes og fyldes. Bollerne bliver lette, luftige, flagede på den helt rigtige wienerbrødsmåde og så er der creme i bunden, hvilket bidrager med yderligere smag.

Hvis man foretrækker at lave sin wienerbrødsdej selv, så har jeg en god og gennemprøvet opskrift på flødefastelavnsboller af wienerbrødsdej liggende lige her, men ellers kan jeg varmt anbefale, at gøre som jeg og købe bollerne færdige. Så kan man i stedet kan koncentrere sig om at lave en masse forskelligt og lækkert fyld til bollerne.

Jeg lavede i alt 12 fastelavnsboller til weekendens fødselsdag – 4 af hver variant – men mindre kan selvfølgelig gøre det. Og da bollerne blev ret store under bagningen, blev resultatet nogle solide kæmpebasser, som rigtigt kunne rumme noget fyld. Det er lidt vanskeligt, at skrive en decideret opskrift ved hver variant, for mængden af fyld er jo et spørgsmål om smag og behag. Derfor har jeg vil jeg i stedet lave en liste over de samlede ingredienser, som jeg brugte til fyldet – så kan man jo selv tilpasse, så det svarer til den ønskede mængde.

Som man måske kan se, så er det egentlig ikke så mange forskellige ting, der skal bruges, idet både flødecreme og flødeskum går igen i bollerne. Faktisk er det nærmest en form for samlebåndsarbejde, hvis man får alle bollerne linet op på køkkenbordet og så er det bare om at komme i gang med at fremtrylle en stor portion fastelavnsboller med det dejligste fyld.

Til 12 boller brugte jeg følgende –

12 stk. frosne fastelavnsboller – bagte og afkølede

½ portion af denne Sarah Bernhardt creme

1 portion hjemmelavet vaniljecreme

3 dl piskefløde, pisket til skum og vendt sammen med ovenstående vaniljecreme til en flødecreme

4 spsk æblemos

4 spsk god hindbærmarmelade

makroner

½ liter piskefløde, pisket til blødt skum

diverse glasur og krymmel til pynt

Variant 1 – Fastelavnsboller a la Sarah Bernhardt.

Bollerne blev flækket og lidt flødecreme blev sprøjtet på midten af den underste bolle. Ovenpå flødecremen placerede jeg en makron og sprøjtede herefter Sarah Bernhardt creme rundt om makronen. Afslutningsvis sprøjtede jeg en kant af flødeskum rundt om de 2 slags creme. Overbollen blev lagt på plads og pyntet med chokoladeglasur og en lille klat Sarah Bernhardt creme. En kraftig og vanvittig lækker fastelavnsbolle fyldt med chokoladecreme og med en fin smag af den klassiske Sarah Bernhardt kage.

Variant 2 – Fastelavnsboller a la gammeldags æblekage.

Bollerne blev flækket og lidt flødecreme sprøjtet på midten af den underste bolle. Ovenpå cremen lagde jeg 1-2 makroner og 1 spsk æblemos. Jeg afsluttede med en kant af flødeskum og lagde overbollen på plads, som blev pyntet med sigtet flormelis, en lille fløderoset og lidt spiseligt glimmer. En lækker, anderledes og let syrlig fastelavnsbolle, der var meget populær og som på fornemmeste vis kombinerede den klassiske gammeldags æblekage med en fastelavnsbolle.

Variant 3 – Fastelavnsbolle med flødecreme, hindbær og makron.

Bollerne blev flækket og 1 spsk god hindbærmarmelade blev smurt på hver underbolle, Herefter sprøjtede jeg flødecreme ovenpå hindbærmarmeladen og tilføjede 1-2 makroner i hver bolle, inden der blev sluttet af med en krans af flødeskum. Overbollen blev lagt på plads og pyntet med lyserød glasur, en fløderoset og lidt frysetørret hindbær. Dette er nok den mest klassiske fastelavnsbolle, som kan købes i de fleste bagerbutikker landet over – dog med undtagelse af makronen, som de færreste kommer i midten. Jeg synes faktisk, at makronen er noget af det allerbedste, da den giver et strejf af othellolagkage til den færdige bolle.

5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Lykke
6 år siden

Vi skal laver fastelaverbolle med fløde i morgen på fredag

Pernille
3 år siden

Hvilket mærke / producent er de færdig lavet boller? Synes kun jeg kan finde med creme ellers er det gær boller..?

Pernille
3 år siden

Super 👍 Tak for opklaringen 😄

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)