Den 14. februar, er det Valentins dag eller Valentines Day, som det hedder i USA, hvor skikken med at fejre kærligheden på en helt særlig dag stammer fra. Jeg ved, at der er en del danskere, som tager afstand fra konceptet. Dels fordi det er amerikansk – hvilket vel efterhånden ikke længere er nogen særlig god undskyldning, idet rigtig mange af de ting, som vi omgiver os med, enten stammer fra eller er kopieret fra USA. Men også fordi at de ikke ønsker, at nogen skal diktere på hvilken dag de skal fejre hinanden og deres kærlighed.

Den holdning skal man selvfølgelig have lov til at have. Personligt er jeg vild med hyggelige traditioner og for mig er Valentins dag blot endnu en god undskyldning for at hygge lidt ekstra om og selv, sin partner, sine børn og dem man ellers holder af. Ikke dermed sagt, at jeg ikke bryder mig om overraskelser, blomster eller hvad det nu ellers kunne være i utide, men hvem siger, at man ikke kan få begge dele?

I år skal vi så for første gang fejre Valentins dag i New York og jeg glæder mig simpelthen bare så meget til at opleve, hvor meget de går op i dagen. En ting er i hvert fald sikkert, vi skal ud at spise på en lækker restaurant. Men selvom vi ikke er hjemme til Valentins dag i år, så vil jeg da gerne give et par gode ideer og opskrifter til lækre hapsere, som kan nydes til et glas bobler. Lækkert tilbehør, som kan nydes til en god bøf og endelig lidt sødt til dessert.

2016-02-012

Jeg synes ikke, at det er nødvendigt med en decideret forret.. Så hellere kræse lidt om et par lækre snacks, som kan spises med fingrene og evt. nydes til et glas bobler, imens man venter på, at hovedretten bliver klar. Alternativt kunne man droppe hovedretten helt og i stedet lave en masse hapsere og servere dem som en form for tapas. Let og lækkert. De forskellige muligheder kunne fx være –

Lakserilette – let og lækkert, kan laves i forvejen og smøres på sprøde crackers, ristet (rug)brød eller måske rugbrødschips.

Chicken tenders – igen en nogenlunde nem haps, som smager eminent godt, når den dyppes i diverse slags dip eller god salsa.

Bacon-løgringe – den ultimative mandesnack, som de fleste kvinder, mig selv iberegnet, heller ikke kan holde fingrene fra. Ringene kan laves i forvejen og skal så bare lunes let inden servering.

Hjemmelavede tortillasnacks – lavet på et par tortillapandekager, som er klippet i strimler, vendt med olie og krydderier og bagt sprøde i ovnen. En god guacamole ved siden af – så bliver det ikke bedre.

Små blinis med creme fraiche, rødløg og stenbiderrogn – det danske svar på kaviar. En lidt mere luksuriøs haps, men det er sæson for stenbiderrogn og det er nu, den skal nydes. Og så går den fantastisk til et glas koldt vin.

Hjemmelavede chili cheese tops – behøver vist ingen nærmere introduktion, men her kommer den alligevel. Sprøde, lækre kugler af cheddarost og finthakkede jalapeños – super nemme at lave, meget få ingredienser og altid en sikker vinder.

Dadler med lufttørret skinke og en kerne af lækker blåskimmelost. Er man ikke til blåskimmel, kan dadlerne i stedet fyldes med et par mandler, eller man kan lade være med at komme noget indeni. Skinken kan desuden udskiftes med bacon – mums.

Indbagte tigerrejer med hvidløgssmør – en fantastisk haps, som smager skønt, men lad være med at beregne mere end 3-5 stk. pr person. Ellers bliver der ikke plads til hovedretten.

Bite size pepperoni snacks er skønne små hapsere, som er lavet i en minimuffins form. Jeg er vild med sådanne miniature snacks og disse er er bare uimodståeligt lækre, hvis de dyppes i en god, krydret salsa eller tomatsauce – pizza i snackstørrelse.

Soya mandler, som egentlig lige så godt kunne have været saltmandler, hvis man er mere til det. Mandler er lækre, sunde og hyggelige af gå og nippe af. Hvis man regner med at lave mere end 1-2 hapsere, så er mandler et oplagt bud, da de ikke mætter så meget.

2016-02-111

Til hovedret vil jeg være helt traditionel og foreslå en god bøf eller måske en lille, lækker steg. Tilbehøret afhænger selvfølgelig af smag og behag, men i min verden skal en bøf serveres med kartofler, en god sauce og lidt lækkert, grønt tilbehør. Dette kunne fx være følgende –

Hasselback kartofler, som jeg for nylig har “genopdaget” og som jeg er totalt vild med – sprødt og lækkert ydre og en skøn og mør midte – what’s not to like?. Skal kartoflen alligevel have et pift, som prøv at lave fully loaded hasselback potatoes, hvor kartoflen suppleres med lidt cheddarost, creme fraiche, bacon og et grønt drys forårsløg. Alternativt kan man “sige det med blomster” i form af blooming potatoes – også med ost og bacon. Jeg siger ikke, at det er sundt, men det er uden diskussion ganske ualmindeligt godt. Er man mere til flødebagte kartofler, så kan jeg i øvrigt kun anbefale denne her opskrift med cheddar og timian, hvor kartoflerne stilles på højkant i et fad og overhældes med de gode sager.

Sauce skal der til og noget af det allerbedste, som jeg kan få til en god bøf, er en hjemmelavet whiskysauce eller en hjemmelavet rødvinssauce. Glem alt om de færdigkøbte – de her 2 saucer hører til blandt de nemmeste, som jeg kender og de smager forrygende.

Det grønne tilbehør kunne selvfølgelig være lidt letdampet grønt – men når nu ovnen alligevel kører derudad med kartoflerne, så kunne man også lige sætte en plade med broccolifritter derind. De bliver skønne, sprøde og letsaltede og smagen er meget langt fra den velkendte, kogte broccoli. En anden mulighed er selvfølgelig en salat – fx en broccolisalat (ja, det er bare sæson for broccoli) eller en lidt lettere variant, som smager af ferie og lune sommeraftener, nemlig en græsk salat med feta.

2016-02-112

Det søde punktum kommer vi ikke udenom og ligesom med forretterne, synes jeg, at det gerne må være noget let og lækkert, som man kan sidde og nippe til over noget tid. Jeg har igennem årene postet et par forskellige kager til Valentins dag, men det behøver jo ikke være lyserødt og fyldt med hjerter. Desserten eller det søde indslag kunne fx bestå af –

Hvide chokoladebidder med frysetørret hindbær og lakrids – en hjemmelavet variant af de chokoladeplader med fyld, som man ser i rigtig mange chokolade- og delikatesseforretninger.

Mandler med mørk chokolade og drys af havsalt eller lakrids – endnu en hjemmelavet variant og et alternativ til de mange forskellige mandler med chokolade eller lakrids, som sælges i butikkerne. Mandlerne er faktisk også rigtig gode at bruge som værtindegave, hvis man pakker dem i en cellofanpose med et lille skilt og en fin sløjfe – måske en Valentins gave til veninden?

Hjemmelavede romkugler i hapsestørrelse – en af de allermest populære opskrifter på bloggen og så smager de bare altid godt. Husk ikke at lave dem for store – de skal være, så man lige kan have én enkelt i munden ad gangen. Brug evt. lyserødt krymmel, små hjerter eller lignende i dagens anledning.

Hjemmelavet fudge med lakrids. Skønne at nippe af og så er de faktisk ret nemme at lave selv. De kan desuden laves i forvejen, for de kan holde sig rimelig længe i en lufttæt beholder. Er man ikke til lakrids, har jeg også en variant med peanutbutter og havsalt.

Hjerteformede Valentins kager med lyserød mousse, hjerter og marcipan. Så bliver det vist ikke meget bedre. Kagerne er supernemme at lave og ret lækre. En rigtig dessertkage.

Snickersbidder med karamel, chokolade og saltede peanuts – en heftig lille bid, som passer perfekt til en god kop kaffe.

Små lækre småkager med et rødt Valentins hjerte i midten. Det var en smule omstændeligt at lave disse småkager, men absolut sjovt og jeg hyggede mig egentlig gevaldigt undervejs. Da det er småkager, har de desuden den fordel, at de kan bages i forvejen og kommes i en dåse. Derefter er det bare at anrette kagerne i en skål som en lille overraskelse efter maden.

Små bite size kiksekager med chokolade-karamel trøffel – endnu en af de populære opskrifter på bloggen og hvis man bruger en mikrobølgeovn er de supernemme at lave. Pynt evt. toppen med røde sukkerhjerter eller lignende.

Hjemmelavet mælkechokolademousse. Fordi chokolademousse bare altid er godt og så er det oven i købet nemt at forberede i forvejen.

Hjertesnitter med hindbær. De klassiske hindbærsnitter i den fineste hjertefacon og faktisk er kagerne nemmere at lave end almindelige hindbærsnitter, idet de bare skal udstikkes, bages og lægges sammen 2 og 2.

Vi slutter af med to desserter i den let mere “kage-agtige” genre, nemlig en Valentins brownie med hindbærmousse og chokoladepynt og så en helt fantastisk pandekage-kage med hindbærskum og frugt. Ingen af kagerne er tunge, hvilket nok er meget smart, hvis de skal serveres til en 3-retters middag, men de er begge flotte, lækre og fint valentins-lyserøde.

Rigtig god Valentins Dag til Jer der læser med.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)