Jeg tror, at de fleste af jer herinde kender til bastogne. Den der lille, mørkebrune småkage, der smager så dejligt af krydderier, efterår, jul og vinterhygge. Men selvom smagen er sådan lidt julet og kanel-agtig, så kan man nu sagtens spise de små, sprøde kager hele året. Det gør jeg i hvert fald. Og forleden dag prøvede jeg for første gang at lave dem selv.

Hjemmelavede bastogne. 

Hjemmebagte bastogne er lynhurtige at lave og dejen kan enten samles i en røremaskine eller med hænderne. Jeg lavede ikke nogen kæmpeportion, så jeg syntes, at det var lige så nemt at samle dejen med hænderne. Men det må selvfølgelig være op til den enkelte. Og laver man en stor portion, er det klart nemmest med en røremaskine.

De færdige småkager bliver lækkert sprøde og så smager de bare så dejligt krydrede. Helt perfekte til en god kop te eller kaffe. Desuden får de færdige snitter de flotteste krakeleringer, hvilket gør dem sådan lidt rustikke og noget så fine at se på. Og det kan jeg rigtig godt lide.

 

Bastogne
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Bastogne

Bagetid10 min
Samlet tid30 min
Antal: 40 stk

Ingredienser

 • 100 gr smør (skåret i mindre stykker)
 • 100 gr brun farin
 • 1 tsk natron
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk stødt ingefær
 • 1 nip salt
 • 3 spsk mørk sirup
 • 150 gr hvedemel

Fremgangsmåde

 • Kom alle ingredienserne i en skål og saml dejen med hænderne.
 • Man kan også bruge en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
 • Del dejen i 3 lige store stykker, som rulles til pølser med en tykkelse på ca 2 cm.
 • Læg pølserne på en bageplade beklædt med bagepapir og pres dem til let flade stænger med fingrene. Dejen flyder ud til dobbelt størrelse under bagningen.
 • Bag stængerne ved 175 °C (varmluft) i 10-12 minutter eller indtil de er gyldent brune. Dejen skal ligesom hæve op og efterfølgende falde sammen igen.
 • Tag stængerne ud af ovnen og skær dem i snitter med en kniv, imens de er varme. Skulle der være nogle af kagerne, som ikke er helt sprøde, når de er afkølede, så læg dem på en bageplade og giv dem et par minutter ekstra i ovnen.
 • Lad snitterne køle helt af på ovnristen og opbevar kagerne i en dåse. Holdbarheden er 3-4 uger.

Noter

Se også - 

 

Brunkager 

 

Ingefærsmåkager

 

Dejlige krydrede småkager.

Jeg synes selv, at projektet med de hjemmebagte bastogne lykkedes ud over alle forventninger. De ligner måske ikke 100 % de færdigkøbte, men det gør mig nu ikke så meget. Jeg synes til gengæld, at de smager en lille smule bedre, end dem man køber.

Der er virkelig smæk på både smag og krydderier. Og så er de bagt med smør og helt uden interessante tilsætningsstoffer. Mine bastogne skal nemlig ikke kunne holde sig i en lys- og lufttæt pakke i et par år. Faktisk skal de tilsyneladende ikke engang holde sig i et døgn. Det nåede denne her første portion i hvert fald ikke.

Som sagt synes jeg, at man kan spise småkager med kanel og ingefær hele året. Men en portion bastogne er selvfølgelig helt oplagte at lave i løbet af efteråret og ikke mindst til jul. Jeg er i hvert fald sikker på, at de hjemmebagte bastogne sagtens kunne gå hen og blive en af de nye klassikere i julens småkageskål.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)