Koteletter i fad er sådan en genial hverdagsret, fordi den kan laves på et øjeblik og ikke kræver specielle ingredienser eller avancerede teknikker. Det er nærmest sådan 1-2-3 bum, ind i ovnen med fadet og så er der aftensmad.

Selvom der er mange opskrifter på koteletter i fad, både i bladene, i kogebøgerne og på internettet, og de fleste af dem faktisk er temmelig ens, så synes jeg alligevel, at jeg vil byde ind med min opskrift, som nærmest er sådan en slags grundopskrift forstået på den måde, at nogle ingredienser bare aldrig ændrer sig, imens andre veksler fra gang til gang. Fx er jeg ret vild med peberfrugt i saucen, som jeg synes giver en mild og let pikant smag, men peberfrugten kan med lethed udskiftes med champignons i skiver, løgene kan erstattes af, eller suppleres med, forårsløg og så er der nogle, der mener, at i en rigtig opskrift på koteletter i fad indgår der cocktailpølser – det gør der faktisk også engang imellem i denne her, for at glæde Morten.

Til gengæld er der så ting, jeg ikke kunne drømme om at pille ved og det er naturligvis så grundlæggende ingredienser som tomatpuré, paprika, hvidløg og bacon – og muligvis også lige ketchuppen, som går ind og bidrager med lidt sødme og syre. Muligvis kan den fine, let røgede smag af bacon erstattes af røget paprika eller tilsvarende krydderier, men jeg kan ret godt lide smagen af bacon. Og apropos tomatpuré – hvor er det dog irriterende, at man flere og flere steder kun kan købe de “store” dåser med puré – bevares tomatpuré er godt, men det har også en meget kraftig og gennemtrængende smag og det er altså meget sjældent, at jeg skal bruge en hel af de store dåser. Jeg gemmer den overskydende puré i en lille bøtte i køleskabet, men holdbarheden er jo begrænset og for mig at se, handler det mere om, at butikkerne har fundet en måde, hvormed der kan sælges lidt mere og derudover er temmelig ligeglade med, at de fleste af os ikke får brugt den sidste tomatpuré i dåsen.

 

 

Jeg laver gerne saucen til fadkoteletterne på en blanding af madlavningsfløde og mælk og tilsætter derfor 1-2 spsk hvedemel til fyldet, som hjælper med at jævne og tykne saucen let. Saucen kan faktisk laves udelukkede på mælk, hvis man ønsker at spare på kalorierne, men bruges der primært madlavningsfløde, behøver man ikke tilsætte mel, idet det som oftest er tilsat fløden i forvejen. Vurder evt. saucens tykkelse, inden den hældes over koteletterne i fadet – den bliver ikke meget tykkere efter turen i ovnen.

Koteletter i fad med fløde-tomatsauce.

2-3 pers.

4-6 fadkoteletter

1-2 spsk olie

1 pk bacon i skiver

2 løg, grofthakkede

2 fed hvidløg, finthakkede

2 røde peberfrugter, renset og skåret i mindre stykker

1 lille dåse tomatpuré

2 spsk god ketchup

2 tsk paprika

1-2 spsk hvedemel – kan udelades

½ L madlavningsfløde/mælk eller en blanding – bruges der udelukkende madlavningsfløde, udelades hvedemelet

salt og peber

Varm en stor stegepande op og brun koteletterne 1-2 minutter på hver side i olien. Drys med salt og peber og placer koteletterne i et ildfast fad. Skær baconskiverne i mindre stykker og steg dem på panden – herefter tilsættes løg og hvidløg og svitses på panden til de er klare. Tilsæt peberfrugt og sauter et par minutter, herefter tilsættes tomatpuré og paprika. Rør 1-2 spsk hvedemel ind i bacon-grønsagsblandingen, hvis der kun bruges mælk eller halv mælk og halv madlavningsfløde til saucen. Anvendes der udelukkende madlavningsfløde, er melet ikke nødvendigt. Tilsæt fløde og/eller mælk til panden og lad saucen koge igennem et par minutter, til den tykner let. Smag til med salt og peber og hæld saucen over koteletterne i fadet. Steg koteletterne i ovnen i 30-45 minutter ved 200 grader og server i fadet med ris eller kartoffelmos til. Drys gerne lidt grønt, fx porretoppe, forårsløg eller persille over koteletterne ved servering.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)