Uhhh, hvor har jeg været tidligt oppe i dag for at køre Morten i lufthavnen. Vi kørte hjemmefra klokken 5.15 og så var jeg hjemme igen klokken 6, eller nærmere bestemt 2 timer før jeg skulle køre i skole, så i dag har der virkelig været tid til langsom morgenmad. Det var jo stadigvæk mørkt, da jeg kom tilbage fra Billund, så jeg tændte et par stearinlys, kogte æg, lavede ostemadder og en kop te og så hyggede jeg mig ellers og tullede rundt i mit eget tempo.

Til frokost spiste jeg resterne af denne her fantastiske shepherd’s pie, som vi fik til aftensmad forleden aften. Ret beset kan en shepherd’s pie vel godt kaldes en form for restemad – den er i hvert fald nem at lave på rester, idet den typisk består af en form for kødsauce med låg af kartoffelmos, som bliver bagt i ovnen – kødet kan varieres alt efter smag og behag og kan for eksempel bestå af lammekød, diverse indmad, vildt eller oksekød.

Vi havde en rest kartoffelmos stående, som jeg piskede sammen med 2 æg, lidt ekstra salt og friskrevet muskat. Æggene får mosen til at soufflere let og blive fint lysebrun under bagningen, men de kan sagtens udelades, ligesom mosen kan tilsættes lidt revet ost. Kødsaucen blev lavet af oksekød og chorizopølse og efterfølgende smagt til med både chili og spidskommen – ikke den dårligste kombination og både Morten og jeg var enige om, at chorizoen gav et fantastisk lækkert twist til kødsaucen.

Saucen kan i øvrigt tilsættes diverse grønsager efter smag og behag – jeg bruger gerne forårsløg, majs, porrer, revne gulerødder eller hvad jeg nu har liggende i skuffen og på samme måde kan kartoffelmosen tilsættes diverse rodfrugter eller grove grønsager, som blot skal koges sammen med kartoflerne og efterfølgende moses. Styrken og mængden af chili i den færdige pie kan naturligvis justeres – der kan fx enten bruges almindelige chorizo eller chorizo med jalapeños, almindelige dåsetomater eller tomater med chili og endelig kan den friske chili udelades – så burde alle vist kunne spise med, også børnene.

 

 

Jeg synes, at der er noget vældig hyggeligt ved at lave en stor shepherd’s pie i et ildfast fad, bage den i ovnen og efterfølgende fordele den rygende varme “pub-klassiker” på tallerkenerne, men det er også lækkert, at lave små portions-pies, så hver enkelt får sin egen. Vi spiste en stor pie til aftensmad – resten af saucen og mosen anrettede jeg i et lille ildfast fad, så det var lige til at varme og det var den, som jeg spiste til frokost i dag.

Shepherd’s pie med chorizo og oksekød.

3-4 pers.

½ chorizopølse (70-80 gr), skåret i mindre tern

1 bundt forårsløg, skåret i tynde ringe

2 fed hvidløg, presset

450-500 gr hakket oksekød.

2 spsk tomatpuré

1 rød chili, renset for kerner og skåret i små tern – kan udelades

1 spsk hvedemel

1 dåse hakkede tomater – evt. med chili

1 lille dåse majs

½ tsk chilipulver

½ tsk stødt spidskommen

1 nip sukker

salt og peber

kartoffelmos af 1-1½ kg kartofler

2 æg

friskrevet muskat efter smag

salt og peber

Varm en gryde op og brun chorizo heri i ca 5 minutter. Herefter tilsættes forårsløg – hold lidt at det grønne tilbage til pynt – og presset hvidløg. Svits et par minutter, tilsæt herefter det hakkede kød og brun det godt af. Tilsæt tomatpuré, chili, hvedemel, hakkede tomater, majskerner, chilipulver og spidskommen. Lad saucen simre i ca. 10 minutter til den tykner let. Smag til med sukker, salt og peber og hæld kødsaucen i et ildfast fad.

Rør kartoffelmosen sammen med æg og friskrevet muskat, smag til med salt og peber og fordel mosen ovenpå kødsaucen. Sæt fadet i ovnen ved 200 grader i 30-45 minutter til kartoffelmosen er fint gylden. Lad den færdige shepherd’s pie hvile i ca. 5 minutter, efter den er taget ud af ovnen, så den får tid til at sætte sig. Drys med den grønne top fra forårsløgene og server.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)