Fredag eftermiddag fik jeg sådan lyst til et stykke kage, bare lige for at fejre, at weekenden var skudt i gang, og det kom der denne her kraftige og chokolade-tunge sag ud af, som vi har nydt både fredag, lørdag og søndag. Jeg havde skåret 6 små tern ud, ca 2 x 2 cm, som vi havde med til en kop cafe latte, da vi var i Legoland i går eftermiddags og de var helt perfekte som det søde punktum ovenpå vores frokost. Nu er der kun en lille smule tilbage, som jeg tror, vi spiser i aften efter aftensmaden – heldigvis smager den stadig præcist lige så godt, som da den var helt nybagt – den er både saftig og lækker, så det gør ikke spor, at kagen spises over flere dage.

Jeg fik lyst til at eksperimentere lidt og har derfor hverken tilsat sukker, mel eller mælk til dejen, men i stedet sødet den med modne bananer, dadler og vanillepulver og brugt mandelmel fremfor hvedemel. Men det der med en decideret sund kage skal måske tages med et gran salt – på sin vis er det jo en sundere kage, idet den ikke indeholder sukker, men rent kaloriemæssigt er der ikke så meget vundet. Frugt og nødder indeholder jo ret mange kalorier, men frugten bidrager selvfølgelig også med både vitaminer og fibre, som ikke findes i almindeligt, hvidt sukker ligesom mandler og nødder indeholder masser af gode fedtstoffer – ret skal være ret.

Tæller man kalorier, er der derfor ikke så meget at komme efter i denne her kage, men hvis man som jeg, ikke tæller noget som helst, men bare synes, det er sjovt at eksperimentere i køkkenet og ikke har noget imod at spare lidt på sukkeret, ja så er det her bestemt en både lækker og skøn kage at bage. Den smager dejligt af bananer og chokolade – hvem kan ikke lide den kombination og så synes jeg, at den har en fantastisk konsistens – modsat rigtig mange andre kager uden hvedemel, som efter min mening minder mere om sødet æggekage.

Jeg lavede dejen i min food processor, for jeg syntes ikke, det kunne betale sig, at hælde dejen over i en skål, da jeg alligevel havde findelt bananer og dadler i food processoren. Har man ikke en food processor, så kan bananer og dadler kommes i en minihakker ad et par omgange og derefter kan dejen røres sammen i en skål. Har man ikke mandelmel kan dette laves ved at kværne 50 gr mandler til fint mel i food processoren eller minihakkeren. Det er ikke nødvendigt at smutte mandlerne først – der er alligevel ingen, der kan se den lidt mørkere nuance i den chokoladebrune kage.

 

 

Jeg har skrevet, at kagen ikke er tilsat sukker og det er den på sin vis heller ikke, men jeg har brugt mørk chokolade 70 %, som er tilsat sukker – vil man have en helt sukkerfri kage, så kan man i stedet bruge sukkerfri, mørk chokolade – resultatet burde blive nogenlunde det samme – altså en lækker og chokoladetung sag, som smager helt fantastisk.

Chokoladekage uden tilsat sukker og mel.

2 modne bananer

6 bløde dadler uden sten

50 gr mandelmel

2 æg

1 dl appelsinsaft

½ dl smagsneutral olie

½ tsk vanillepulver

1 tsk bagepulver

50 gr kakaopulver

100 gr mørk chokolade, grofthakket

25 gr mandler

25 gr hasselnødder

Skræl bananerne og kom dem i en food processor sammen med dadler, mandelmel og æg. Kør det til en findelt og jævn mos. Tilsæt appelsinsaft, olie, vanillepulver, bagepulver og kakao og kør igen til en glat dej. Hak mandler og nødder groft og vend halvdelen i dejen sammen med den hakkede chokolade – den resterende halvdel af mandlerne og nødderne gemmes. Fordel herefter dejen i et ildfast fad, ca 15 x 25 cm, foret med bagepapir. Drys de sidste mandler og nødder ovenpå kagen og bag den ved 175 grader i 50-60 minutter. Lad kagen sætte sig, inden den løftes ud af formen ved hjælp af bagepapiret og afkøles på ovnristen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)