En jordbærtærte eller jordbærkage på mazarinbund med flødecreme og masser af lækre, røde jordbær er jo en rigtig bagerklassiker. Men heldigvis kan man sagtens selv lave den skønne kage, og det er egentligt ikke, fordi det er specielt vanskeligt.  Det kræver dog lidt tid, da der er nogle delelementer, som skal laves, ligesom både mazarinbund og vaniljecreme skal være helt afkølede, før kagen til sidst kan samles. Men resultatet er så rigeligt det hele værd.

>> Se også min opskrift på gammeldags jordbærkage med makroner og flødeskum lige her. 

Der findes dog et par smuthuller, hvis ikke man har tid, lyst eller lejlighed til at lave hele kagen fra bunden på én gang. Har man eksempelvis ikke lyst til at koge sin egen vaniljecreme – og det er altså ikke svært, men tager selvfølgelig lidt tid – så kan man i stedet bruge ½ brev kagecremepulver. Kagecremepulveret kan købes i alle supermarkeder og skal bare røres op i mælk efter anvisning på pakken. Beregn ca ½ brev pulver til nedenstående opskrift. Man kan desuden lave en lidt hurtigere variant af jordbærkagen ved at droppe mørdejsbunden og nøjes med at bage en mazarinkage, som efterfølgende pensles med chokolade og toppes op med flødecreme og jordbær. Det smager stadigvæk skønt og man sparer en arbejdsgang,

Det er sjældent, at jeg kommer gelé på mine jordbærkager, men vil man gerne have gelé på toppen, så kan jeg anbefale at smelte lidt ribsgelé i en lille gryde og pensle det på toppen af den færdige kage. Det stivner lynhurtigt og kagen bliver fin og blank – præcis som jordbærkagerne fra bageren. Dette trick kan i øvrigt også bruges, hvis man har fået fat i nogle lidt syrlige jordbær eller bær uden ret meget smag.

Kniber det med at skaffe jordbær nok, eller har man bare lyst til at prøve noget andet, så smager det også helt forrygende at bruge andre former for bær eller frugt sammen med jordbærrene. En ordentligt dynge blandet frugt, fx jordbær, hindbær og blåbær, kiwi, mango, appelsin eller druer smager helt forrygende. Det giver desuden et virkelig smukt farvespil, når de forskellige frugter og bær blandes på toppen af kagen.

Jeg havde købt rigeligt med jordbær og endte derfor med at anrette dem i et ordentligt lag på toppen af jordbærkagen, hvilket jeg faktisk synes ser ret godt ud. I min verden behøver bærrene altså ikke ligge på snorlige rækker i cremen og på denne her måde kom mængden af bær også til at svare til mængden af flødecreme. Der er ikke noget så trist som en jordbærkage, hvor der ikke er bær nok på.

 

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Jordbærkage med mazarinbund

Hvile- og bagetid50 min
Samlet tid1 t 35 min
Antal: 5 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

Mørdejsbund

  • 150 gr hvedemel
  • 75 gr flormelis
  • 75 gr koldt smør
  • 1 æg

Mazarinmasse

  • 50 gr smør
  • 50 gr sukker
  • 100 gr marcipan (plukket i mindre stykker)
  • 1 æg

Vaniljeflødecreme

  • 2 æggeblommer
  • ½ tsk vaniljepulver (eller korn af ½ vaniljestang)
  • 2 spsk sukker
  • dl mælk
  • 1 spsk maizena
  • 1½-2 dl piskefløde

Desuden

  • 100 gr chokolade
  • 1 bk friske jordbær (nippede og skåret i halve/kvarte)

Fremgangsmåde

  • Kom hvedemel og flormelis i en skål og smuldr smørret heri så det ligner rasp. Saml dejen med ægget, pak den ind i husholdningsfilm.
  • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i skålen og samle dejen med K-spaden.
  • Lad dejen hvile koldt i ca 30 minutter. Imens kan man evt. koge vaniljecremen, som skal nå at afkøle.
  • Rul dejen ud i 2-3 mm tykkelse på et meldrysset bord. Beklæd en rund tærteform (ca. 22 cm) eller firkantet (ca 15 x 25 cm) med dejen. Prik tærtebunden jævnt med en gaffel og stil den til side, imens mazarinmassen laves.
  • Kom smør, sukker, marcipan og æg i en skål og ælt det hele godt sammen med hænderne til en cremet og næsten flydende mazarinmasse. Fordel mazarinmassen i den ubagte tærtebund.
  • Bag mazarintærten ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, til den er gylden i kanterne og på overfladen. Lad bunden køle helt af.
  • Smelt ca 50 gr chokolade over vandbad eller i mikrobølgeovn og pensl den afkølede bund med et tyndt lag chokolade.

Vaniljeflødecreme

  • Kom æggeblommer, vanilje, sukker og mælk i en tykbundet gryde, men hold en smule mælk tilbage, ca 2-3 spsk. Bring blandingen i kog under svag/jævn varme og rør jævnligt.
  • Rør de resterende 3 spsk mælk sammen med maizena i en lille skål og rør blandingen ud i cremen i gryden.
  • Lad cremen koge igennem i et par minutter, så den tykner og maizenasmagen forsvinder. Afkøl cremen. Hæld den evt. over i en skål, så går det lidt hurtigere.
  • Pisk fløden til skum og vend den sammen med vaniljecremen til en luftig vaniljeflødecreme.
  • Fordel flødecremen ovenpå den chokoladepenslede mazarinbund - enten ved brug af en sprøjtepose eller ved at lægge skefulde af cremen på bunden.
  • Fordel jordbærrene i vaniljeflødecremen ovenpå kagen.
  • Smelt de sidste 50 gr chokolade over vandbad eller i mikrobølgeovn og kom den smeltede chokolade i en lille fryse- eller sprøjtepose. Sprøjt chokoladen ud over jordbærrene i et fint, snirklet mønster. Man kan også fordele chokoladen ved at dyppe en gaffel i chokoladen og derefter føre skeen henover jordbærrene i et fint mønster.
  • Opbevar kagen på køl indtil servering. Den er bedst samme dag, som den er lavet.

Noter

Kagen er bedst, når den er frisklavet, men bunden kan sagtens laves i forvejen og fryses. Så er det bare at optø bunden, pensle med chokolade og pynte med vaniljeflødecreme og bær.

Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)