Som jeg var inde på i ugens madplan, så holdt vi madklub hos Tommy og Kim forleden aften, hvor vi fik en lækker mørbrad med bacon, løgmarmelade, som er en form for karamelliserede rødløg, ovnristede kartofler, tzatziki og flutes. Til dessert, eller som det søde indslag til kaffen, som jeg jo så skulle stå for, besluttede jeg mig for at lave årets første jordbærkage, for jeg havde fundet nogle rigtig fine og lækre bær. Kombinationen af søde jordbær i en lækker og luftig vanillecreme er altså bare uimodståelig og jeg kan sagtens forstå, hvorfor jordbærkagen er en af de mest solgte kager i bagerbutikkerne henover sommeren – en rigtig nationalkage, både hvad smag og farver angår.

Jeg havde købt rigeligt med jordbær og endte derfor med at anrette dem i et ordentligt lag på toppen af kagen, hvilket jeg faktisk syntes så ret godt ud – i min verden behøver bærrene altså ikke ligge snorlige placeret i cremen og på denne her måde var det også som om, at mængden af bær faktisk svarede til mængden af kage og flødecreme. Der er ikke noget så trist som en jordbærkage, hvor der ikke er bær nok på.

Kniber det med at skaffe jordbær nok, eller har man bare lyst til at prøve noget andet, så smager det for øvrigt helt forrygende at bruge andre former for bær eller frugt sammen med jordbærrene. En ordentligt dynge blandet frugt, fx bestående af jordbær, hindbær og blåbær, kiwi, mango, appelsin eller druer smager helt forrygende og det farvespil det giver, når de smukke bær og frugter blandes, er virkelig smukt.

Jordbærkage med flødecreme og mazarinbund.

4-5 pers.

Mørdejsbund.

150 gr hvedemel

75 gr flormelis

75 gr smør

1 æg

Kom hvedemel og flormelis i en skål, smuldr smørret heri og saml til sidst mørdejen med ægget. Lad dejen hvile koldt i ca. 30 minutter, inden den rulles ud til en plade meed ca. ½ cm’s tykkelse på et meldrysset bord. Beklæd en tærteform (rund – ca. 22 cm i diameter eller firkantet – ca 15 x 25 cm) med dejen og stil den til side, imens mazarinmassen laves.

Mazarinmasse.

50 gr smør

50 gr sukker

100 gr marcipan, plukket i mindre stykker

1 æg

50 gr mørk chokolade – smeltet i mikrobølgeovn eller over vandbad.

Del smørret i mindre stykker og kom smør, sukker, marcipan og æg i en skål. Vend det hele godt sammen med hænderne til en cremet og næsten flydende mazarinmasse. Fordel mazarinmassen i den ubagte mørdejsbund og bag bunden ved 200 grader i 15-20 minutter, til den er gylden i kanterne og på overfladen. Lad bunden køle helt af, inden den pensles med et tyndt lag mørk chokolade – lad chokoladen stivne.

Vanillecreme.

½ brev pulver til kagecreme

2½ dl mælk

2 dl piskefløde

½ tsk vanillepulver

Desuden – 500 gr nippede jordbær og 25 gr mørk chokolade til pynt

Pisk cremepulveret ud i mælken og pisk fløden til skum. Vend creme og flødeskum sammen til en luftig flødecreme og tilsæt vanillepulver. Fordel flødecremen ovenpå den afkølede og chokoladepenslede mazarinbund – enten ved brug af en sprøjtepose eller ved at lægge skefulde af cremen på bunden. Skær jordbærrene i kvarte og top dem op på kagen oveni cremen – det må gerne se lidt overvældene ud. Smelt den sidste chokolade – enten i mikrobølgeovn eller over vandbad, og kom den i en lille fryse- eller sprøjtepose. Sprøjt chokoladen ud over jordbærrene i et fint mønster. Man kan også fordele chokoladen ved at dyppe en ske i chokoladen og derefter føre skeen henover jordbærrene i et fint mønster. Lad chokoladen stivne og opbevar kagen på køl til servering.

Note. Kagen kan ikke laves færdig flere dage i forvejen, for den smager bedst, når den er frisk og bærrene ikke er smattet ud i cremen, men bunden kan laves i forvejen og fryses. Enten kan den fryses rå, hvorefter den blot skal optøs og bages, eller også kan man bage den på forhånd og fryse den. Så er det bare at optø bunden, pensle med chokolade og pynte med flødecreme og bær.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)