Kartoffelsalat er og bliver en sommerklassiker og med det helt fantastiske sommervejr, som maj foreløbigt har budt på, så er vi selvfølgelig rykket udendørs og har fået gang i både liggestole, solbriller og grillen og dermed også nydt sæsonens første portion kartoffelsalat – det ultimative tilbehør til grillmad.

Men uanset hvor lækker en god kartoffelsalat er, så kan sådan en portion godt ligge lidt tungt i maven og derfor laver jeg engang imellem en variant af kartoffelsalaten på en blanding af små, lækre kartofler og letdampet blomkål. Udover at blomkålen letter den lidt tunge kartoffelsalat gevaldigt, så smager det altså også helt forrygende godt, for blomkålen er akkurat lige så god til at trække smag fra dressingen som kartoflerne og så er sådan et nyt blomkålshoved altså noget af det lækreste.

Efter min mening SKAL der små stykker syltet drueagurk (asier kan også bruges) i en kartoffelsalat og det er overhovedet ikke til diskussion. Jeg er vild med de små sød-syrlige tern, som bidrager med knas og “lækkerhed” til kartoffelsalaten, men deler man ikke helt min passion for syltede sager, så udelader man dem selvfølgelig bare eller bruger andre former for “knas”, fx friske radiser i tynde skiver eller friske, grønne asparges. En fordel ved at bruge drueagurker eller asier i salaten er dog den sød-syrlige lage, som er perfekt til at justere smagen på dressingen med, men selvfølgelig kan man i stedet bruge eddike, fx hvidvinseddike eller hvid balsamico, og sukker og så prøve sig lidt frem, til dressingen er perfekt afbalanceret.

 

 

Kartoffelsalaten blev serveret med grillede asparges og et par lækre, marinerede kyllingebryster og det lykkedes os lige med nød og næppe at spise lidt under halvdelen af kartoffelsalaten. Utroligt hvordan sådan et blomkålshoved mætter sammenlignet med en traditionel kartoffelsalat. Til gengæld betyder det jo masser af rester, hvilket er skønt, for med det fantastiske sommervejr, som vi kan frem til i den næste uges tid, så skal grillen sørme ikke have lov til at stå stille mere end højst nødvendigt.

Kartoffelsalat med blomkål.

4-6 pers.

500 gr små kartofler

1 blomkålshoved

½ L creme fraiche

2 spsk mayonnaise

1 spsk sennep – gerne grovkornet

5 syltede drueagurker, skåret i små tern

3-4 spsk lage fra agurkerne – alternativt 1-2 spsk eddike + et nip sukker

5 spsk purløg, friskhakket

salt og peber

Skyld eller skræl kartoflerne og kog dem møre i letsaltet vand. Skær bladene af blomkålshovedet, del hovedet i grove buketter og kog ligeledes dem møre i letsaltet vand. Afkøl kartofler og blomkål og skær dem i mundrette bider.

Rør dressingen sammen af creme fraiche, mayonnaise, sennep, drueagurker i tern, lage fra agurkerne eller eddike, purløg, salt og peber. Hold evt. lidt af purløg tilbage til pynt. Vend kartofler og blomkål i dressingen og lad den trække et par timer inden servering. Ved servering røres salaten igennem og pyntes evt. med lidt purløg.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)