Kartoffeltærte med rosmarin og bacon.

12 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Billig aftensmad - mad på budget., Hovedretter, Lette retter, Opskrifter, Svinekød, Tærte - opskrifter på tærter
Gå direkte til opskriften

Hvis man kan lide en traditionel kartoffelpizza med rosmarin, så vil man med garanti også kunne lide denne her kartoffeltærte, som vi fik til aftensmad forleden aften. Knasende sprød og lækker tærtebund, cremet æggemasse, kartofler, lidt salt bacon og den skønne smag af rosmarin fra haven – what’s not to like?

Tærten skal helst laves med kogte kartofler, hvilket var meget heldigt, for jeg havde nogle stykker liggende i køleskabet og da vi for nyligt har fået dette her kartoffelfad med forårsløg og ost, syntes jeg, at jeg havde lyst til at bruge resterne på en anden måde. Man kan selvfølgelig også lave tærten, hvis ikke man har en rest kogte kartofler, men det er bedst at give kartoflerne et opkog, så man ikke risikerer en færdigbagt tærte med halvrå og knasende kartofler i midten.

IMG_4915

Tærtebunden er lavet med lidt grahamsmel, hvilket sagtens kan erstattes af fuldkornshvedemel eller måske lidt rugmel, ligesom man kan lave bunden på ren hvedemel, hvis man da ikke i stedet bare køber en rulle færdiglavet tærtedej – en løsning jeg benytter mig af med jævne mellemrum, hvis det skal gå lidt stærkt, men jeg på den anden side gerne vil have god, hjemmelavet aftensmad og ikke nøjes med take away.

Udover kogte kartofler havde vi også lidt bacon i køleskabet, som blev svitset på panden og tilsat tærten – den kan selvfølgelig også bare laves vegetarisk, men jeg synes, at den salte og let røgede smag fra det sprødstegte bacon klæder de meget milde smagsnuancer i tærten – til gengæld kom jeg ikke revet ost på toppen af tærten, men det kan man jo gøre, hvis man har lyst

Vi spiste tærten med en lækker, grøn salat ved siden af og resterne skal jeg have til min frokost i dag og i morgen – glæder mig allerede til det bliver frokosttid. Spiser man ikke tærten som hovedret, gør den sig i øvrigt glimrende på en buffet eller som tilbehør til diverse kødretter, fx stegte frikadeller, grillet kylling, lam og lignende – gerne med en god, blandet salat ved siden af.

4 fra 9 stemmer

Kartoffeltærte med rosmarin

Hvile- og bagetid1 t
Samlet tid1 t 30 min
Antal: 1 stk

Ingredienser

 • 200 gr hvedemel
 • 1 tsk groft salt
 • 100 gr koldt smør i tern
 • 1 æg

Tærtefyld

 • 100 gr bacon i tern
 • 1 bdt forårsløg (skåret i tynde ringe)
 • 600 gr kogte kartofler (skåret i skiver)
 • 5 æg
 • 2 dl creme fraiche
 • 2 tsk tørret rosmarin (friskhakket rosmarin kan også bruges)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Kom hvedemel og salt i en skål og smuldr smørret i blandingen. Tilsæt æg og saml hurtigt dejen. Tilsæt evt. 1-2 spsk vand, hvis det kniber at samle dejen.
 • Dejen kan også laves i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
 • Lad dejen hvile på køl i ca 30 minutter.
 • Rul dejen tyndt ud på et meldrysset bord og læg den i et tærtefad (ca 22-24 cm).
 • Prik tærtebunden jævnt med en gaffel og forbag den evt. ved 190 °C (varmluft) i ca. 6-8 minutter.

Tærtefyld

 • Opvarm en stegepande og steg bacontern brune og sprøde. Tilsæt herefter forårløg og sauter et par minutter.
 • Fordel bacon, forårsløg og kartoffelskiver i tærtebunden.
 • Pisk æg, creme fraiche, salt og peber sammen og hæld æggemassen over kartoffelfyldet. Drys frisk eller tørret rosmarin på toppen.
 • Bag tærten ved 190 °C (varmluft) i ca 25-30 minutter, til æggemassen har sat sig.
 • Server tærten varm eller lun med salat og dressing til.
 • Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage og spises kolde eller varme. Tærten kan desuden fryses.
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Mrs P
7 år siden

Insider-tip fra en som er gift med en vegetar og som derfor ikke kan bruge bacon: Rygeost og/eller røget paprika. Det kommer man RIGTIG langt med. Jeg kunne forestille mig at erstatte noget af creme fraichen med rygeost eller tilsætte en spsk røget paprika til æggemassen.

Ved du hvad, det tror jeg faktisk jeg vil prøve i næste uge. Længe siden vi har fået en tærte og jeg er tilfældigvis helt pjattet med kartofler i alle afskygninger. 🙂

Mrs P
7 år siden

Nu har jeg prøvet den med rygeost i æggemassen. Jeg brugte halvdelen af et lille bæger creme fraiche og halvdelen af et lille bæger rygeost (175 g bæger). Det ret så uattraktive udseende purløg på toppen af osten skrabede jeg af først. Ved ikke om den smule purløg ville have gjort nogen forskel i smagen. Sikkert ikke, jeg synes bare generelt det ser lidt trist ud.

Vores rosmarin er ikke så stor endnu, så der kunne kun blive en lille tot. Istedet puttede jeg en teskefuld tørret rosmarin i selve tærtedejen og fordelte den lille kvist på toppen.

Det blev ganske udmærket, men en anden gang ville jeg nok bruge mere rygeost. Eller blande lidt cheddar i sammen med (evt. en røget cheddar hvis vi tilfældigvis havde fået kiks og ost fornylig og lå inde med fancy ost).

Maj-Brit
7 år siden

Hvor stor er den tærteform du bruger? Hvis man er løbet tør for løg, så smager masser af purløg i æggemassen også godt.

birgit
6 år siden

dejlig tærte. Creme frihed kan erstattes af økologisk skyr.

Christina
6 år siden

Du skal have al den ros du kan tilkomme for alle dine lækre retter. 🙂 I øjeblikket får jeg prøvet en del af dine opskrifter af. I aftes lavede jeg denne, og det var et hit hos os alle 4. Vi valgte at grille en kylling dertil, men tænkte også den kunne være en god løsning som en ret i sig selv på en varm sommerdag med en stor skål salat til.

Susan
1 år siden

Hejsa. Mega lækker tærte. Kan man lave den i forvejen og så bare varme den op igen når den skal serveres? Tænker bunden bliver for blød hvis man ikke bager den med det samme…?

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)