Disse her super lette og luftige hotdogbrød, eller pølsebrød om man vil, kan jeg virkelig anbefale. Da jeg er af den klare overbevisning, at pølsebrød ikke skal være hverken tunge, “flute-agtige” eller med en sprød skorpe, er de lavet efter samme metode, som jeg efterhånden bruger til al mit brød, som skal være let og luftigt (fx hjemmebagte burgerboller og hvedeknopper), og den går i al sin enkelthed ud på at efterhæve dejen i en slukket ovn med masser af damp fra en skålfuld kogende vand. Metoden virker perfekt, for både brød og boller bliver super luftige og lette, præcis som de hotdogbrød eller burgerboller, som man kan købe i butikkerne, men selvfølgelig også med den gode smag af hjemmebag.

Jeg tilsætter gerne lidt groft mel, fx fuldkornshvedemel eller grahamsmel, til mine pølsebrød, men vil man hellere have helt lyst brød, så kan det grove mel sagtens erstattes af almindelig hvedemel. Under alle omstændigheder er dejen utrolig nem at arbejde med og kan æltes sammen i løbet af relativ kort tid, ligesom den også efterfølgende er nem at trille til små, fine hotdogbrød, som skal sættes tæt sammen på en bageplade, så de vokser sammen under hævningen og får den karakteristiske facon, der er kendetegnende for pølsebrød.

Pølserne, som var af den gode og kødfyldte, økologiske slags blev ristet på grillen, inden de blev serveret til de friskbagte hotdogbrød, som måske nok blev lidt store i det, så måske skal man lave 8 brød ud af dejen i stedet for at gøre som jeg, der kun lavede 6 stk. Størrelsen på brødene passede nu fint til os, for vi har det med at få hældt en forfærdelig masse topping på vores hotdogs og der skulle da også både sennep, ketchup, remoulade, ristede og rå løg samt lidt syltede agurker på bordet, før vi var tilfredse. Afslutningsvis kom der også lige lidt syltede rødløg på de færdige hotdogs og så var det ellers bare at hoppe ombord i de “varme hunde”, som selvfølgelig blev indtaget ved havebordet på terrassen – vi har nærmest ikke været indendøre i snart 14 dage og vi nyder det dejlige majvejr i fulde drag.

Hjemmebagte hotdogbrød.

Hæve- og bagetid1 t 45 min
Samlet tid2 t 15 min
Antal: 8 stk

Ingredienser

 • dl vand (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • 1 tsk salt
 • 1 spsk sukker
 • 1 tsk olie
 • 1 æg
 • 50 gr fuldkornshvedemel (kan erstattes af hvedemel)
 • 250 gr hvedemel (+ ekstra til æltning)

Fremgangsmåde

 • Udrør gæren i vandet. Tilsæt salt, sukker, olie, æg, fuldkornsmel og hvedemel og ælt til en blank dej. Lad dejen hæve tildækket ca. 1 time. Slå dejen ned og tril den til 6-8 små pølsebrød – husk at brødene vokser til dobbelt størrelse under bagningen. Læg pølsebrødene på en bageplade beklædt med bagepapir med et par centimeters afstand, så de kan vokse sammen bagningen.
  Pølsebrødene skal nu efterhæve ved damp i en SLUKKET ovn. Sæt bagepladen i ovnen, stil et ildfast fad eller lignende i bunden af ovnen, hæld kogende vand fra elkedlen i fadet (ca. ½ L) og luk ovnlågen. Lad pølsebrødene hæve i dampen i ca. 30 minutter – fyld evt. lidt ekstra kogende vand i fadet undervejs. 
  Tag bagepladen OG fadet med vand ud af ovnen. Vandet kasseres og ovnen varmes op til 200 grader. Sæt pølsebrødene tilbage i ovnen og bag dem ved 200 grader (almindelig ovnfunktion - ikke varmluft) i ca. 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl let på bageristen og server til pølser.

Noter

Pølsebrødene kan gemmes et par dage i en lufttæt pose - de bliver som nybagte, når de lunes et par minutter i ovnen eller på brødristeren. Pølsebrødene kan også fryses.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)