Syltede pærer, flødeskum, chokoladesauce, marengs og en lækker sandkagebund med pærestykker – det er i al sin enkelthed hvad denne her lækkerbisken af en dessertkage, som er en hyldest til den traditionelle Pære Belle Helene dessert, indeholder og jeg overvejer kraftigt, at bage den igen her i løbet af weekenden, selvom det ikke er længere tid siden end i går aftes, at vi spiste den første gang.

Selvom kagen i bund og grund minder en hel del om denne her sommertærte med frugt, marengs og vanillecreme, så er det faktisk den klassiske Bedstefars skæg kage, der blev startskuddet for Pære Belle Helene kagen – både bunden og marengslåget er nemlig stort set kopieret direkte fra den anden opskrift, men jeg har så fjernet hindbærmarmeladen og i stedet erstattet den af pærestykker i kagedejen. Der er med andre ord tale om en Bedstefars skæg kage, som er blevet pimpet med pærer, flødeskum og chokoladesauce.

Kagen kan bages på forhånd, men det er bedst at vente med at pynte den med flødeskum, pærer og chokoladesauce, til den skal serveres, ligesom den også helst skal spises samme dag. Vi fik kagen til dessert i madklubben og den sidste fjerdedel, som var tilbage, fik mine forældre over hækken til aftenskaffen.

 

 

Man kan selvfølgelig godt servere både flødeskum og chokoladesauce ved siden af kagen, så den enkelte selv kan dosere – jeg kan bare godt lide det der lidt overvældende udseende, som den færdige kage har, når den står der med sin overflod af flødeskum og pærer og med chokoladesauce dryppende ned ad siderne. Og apropos chokoladesauce, så kan man selvfølgelig sagtens lave sin egen ved at smelte en god, mørk chokolade i piskefløde, men herhjemme er vi nu lige så glade for at bruge en færdiglavet chokoladesauce og jeg sværger altså til den fra Odense.

Pære Belle Helene kage.

6 pers.

75 gr blødt smør

100 gr sukker

3 æggeblommer

1 nip salt

1 tsk vanillesukker

1 tsk bagepulver

200 g hvedemel

1,5 dl mælk

1 ds henkogte pærer – der skal bruges 7-8 halve pærer

3 æggehvider

125 gr sukker

Desuden – 2,5 dl piskefløde og chokoladesauce til servering

Pisk smør og sukker lyst og luftigt og tilsæt æggene. Sigt salt, vanillesukker, bagepulver og hvedemel sammen og vend det i dejen skiftevis med mælken. Skær 2-3 halve pærer i små mundrette tern og vend dem i dejen – gem resten af pærerne til senere. Fordel dejen i en springform (ca. 18-20 cm i diameter) og bag den ved 175 grader i ca. 30 minutter til den er gylden og gennembagt. Tjek evt. med et lille træspyd, om kagen er gennembagt i midten.

Pisk æggehviderne helt stive, tilsæt sukkeret og pisk igen til en glat og cremet marengsmasse. Fordel marengsmassen ovenpå den bagte kagebund og bag kagen ved 150 grader i yderligere 15-20 minutter, eller til marengsen er sprød og gylden på overfladen. Afkøl kagen. Ved servering piskes fløden til let skum og fordeles på kagen. Skær resten af pærerne i tynde skiver og placer dem i flødeskummet. Slut af med chokoladesauce og server.

Note. Man kan sagtens bruge friske pærer i stedet for dåsepærer, men de skal helst være modne og saftige.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)