Da vi forleden aften holdt madklub, var det blevet min tur til at stå for det søde indslag og på sådan en dejlig og solskinsfyldt majdag, havde jeg lyst til at lave en kage, som emmede langt væk af sol og sommer. Valget faldt derfor på denne her skønne sommerkage, som består af lækre marengsbunde med et strejf af makroner, lagt sammen med det fineste, lyserøde hindbærflødeskum og pyntet med chokolade.
Hindbærflødeskummet, som i øvrigt sagtens kan laves med jordbær, hvis man foretrækker det, blev lavet på frosne hindbær, da det stadig er alt for tidligt til både jordbær og hindbær. Bærrene blev kogt til mos og smagt til med lidt sukker, men når vi kommer længere hen på sommeren, smager det skønt at bruge friske hindbær, eller jordbær, som blot moses sammen med lidt sukker eller flormelis, inden de røres i flødeskummet.
Kagen kan sagtens forberedes – hindbærmosen kan koges og bundende kan bages flere dage i forvejen, men vent med at samle kagen til den skal spises eller højst nogle timer forinden. Marengsbundende bliver bløde, hvis de suger alt for meget væde fra flødeskummet, men som sagt gør nogle timer ingen skade. Jeg tror, at jeg lagde vores kage sammen, ca 5 timer inden vi spiste den og den var præcis, som den skulle være.
Jeg foretrækker en sej kerne af marengs i mine marengsbunde og bager dem derfor til de lige akkurat kan slippe bagepapiret, men stadig klistrer lidt i midten. Vil man hellere have helt tør og porøs marengs, skal den bage lidt længere. Bagetiden varierer fra ovn til ovn, så det er lidt svært at angive en helt præcis bagetid, men jeg vil mene, at ca. 1,5 – 2 timer i ovnen vil kunne gøre det.
Til kagen delte vi en flaske bobler og så nød vi ellers selskabet, den skønneste majaften og en fantastisk solnedgang over søen fra Tommy og Kims nybyggede udestue, inden mørket faldt på og der blev tændt massevis af stearinlys i anledning af d. 4. maj og Danmarks befrielse.

Sommerkage med hindbærskum
Ingredienser
Marengsbunde
- 4 æggehvider
- 100 gr sukker
- 100 gr makroner (knuste)
Hindbærskum
- 100 gr frosne hindbær
- 2 tsk vaniljesukker
- 3 spsk sukker
- ¼ dl piskefløde
- 25 gr chokolade til pynt
Fremgangsmåde
- Hæld æggehviderne i en skål og pisk dem stive.
- Tilsæt sukker og pisk til en sej marengs.
- Til sidst vendes knuste makroner i marengs-massen.
- Bred marengsen ud i 2 bunde (ca 22 cm) på 2 bageplader med bagepapir.
- Bag bundene ved 150 °C (varmluft) i ca 1½ time eller til bundene slipper bagepapiret. De må gerne være let seje i midten.
- Afkøl bundene på bagepapiret.
Hindbærskum
- Kom de frosne hindbær i en gryde og bring dem i kog. Lad bærrene koge i ca. 5 minutter til de moser let ud. Smag til med vanilje og sukker og afkøl mosen.
- Pisk fløden til skum og vend den sammen med den afkølede hindbærmos. Smag evt. til med ekstra sukker, men husk at marengsbundende også er søde.
- Placer en marengsbund på et fad og fordel hindbærskummet på bunden. Læg den anden marengsbund øverst som låg.
- Smelt chokoladen og sprøjt fine striber af chokolade øverst på kagen.
- Opbevar kagen på køl indtil servering.
- Kagen er bedst, samme dag som den er bagt. Dog kan evt. rester gemmes 1-2 dage på køl. Kagen er ikke frysegnet.
Jeg har nu forsøgt at lave bundene (lavet dobbelt portion)
Har aldrig lavet marengs før.
Jeg bagte som beskrevet ved 150 gr på varmluft og hold øje med om bundene slap papiret.
Men efter de 80 min slipper bundne ikke og er blevet svedne neden under 🙁
Hvad har jeg gjort forkert?
hilsen
Anita
Anita – Æv det var da træls, men marengs kan nogle gange drille og så varierer varmen jo også lidt fra ovn til ovn, så måske du kun skal bage dine marengs ved 140 eller måske endda 125 grader og så i lidt længere tid. Jeg er dog lidt i tvivl, når du skriver, at du lavede dobbelt portion. Betyder det, at du stadig bagte 2 bunde, men at bundene var dobbelt så store som mine, eller betyder det, at du bagte 4 bunde på én gang? Umiddelbart tror jeg nemlig godt, at det kan være den store portion, som har drillet dig lidt. Der er også nogle der siger, at man ikke må bage marengs ved varmluft, men jeg plejer at gøre det alligevel, fordi jeg ikke kan have mine marengsbunde på én bageplade og jeg gider ikke lave dejen over 2 omgange og først bage den ene og så den anden 😉
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Jeg bager ofte marengsbunde, men aldrig ved så høj varme som du angiver. Jeg bager ved Ca 130 grader traditionel ovn i Ca 2 timer. Du skriver 150 grader varmluft, hvilket svarer til ca 170-175 traditionel ovn.Jeg vil mene, at det er derfor, at de blev svedte.
Hanne – Jeg bager gerne marengsbunde efter en fremgangsmåde fra en gammel Karoline opskrift og har aldrig oplevet, at de brændte på, men da ovne jo ikke fungerer ens, kan jeg kun opfordre til, at man prøver efter din bagemetode 😀
Jeg kunne tænke mig at bage disse marengsbunde til nogle gæster på lørdag. Derfor kunne jeg godt tænke mig og vide, om bundene kan bages i morgen fredag og stadigvæk være gode lørdag, hvis de kan, hvordan skal de så opbevares.
Tak for nogle gode opskrifter.
Venlig hilsen
Helle
Helle – Man kan sagtens bage marengs i god tid, når bare de opbevares lufttæt og tørt. Min farmor havde fx altid en dåse med hjemmebagte marengs-fuglereder stående, som kunne fyldes med fløde/is og frugt, hvis der kom uventede gæster. Så hvis ellers du har mulighed for at opbevare bundende nogenlunde tørt, så skulle det ikke være et problem. Du kan evt. lægge dem på bagepladerne og stille dem tilbage i ovnen, når ovnen er afkølet. Det er både tørt og nogenlunde tæt 🙂
Hej
Jeg har også prøve fryse marengsen. Kan godt brug den til gæsterne kommer