I weekenden prøvede vi for første gang at tilberede hjemmelavede pizzaer i grillen og hold nu op, det blev en succes. Jeg ved egentlig ikke,hvorfor vi ikke har fået afprøvet metoden med pizzabagning i “kuglen” før nu, for vi har i mange år haft en pizzasten til ovnen, men det der med pizzaer på grillen er da afgjort noget, som vi bliver ved med. Den færdige pizza med den sprøde bund og den let røgede smag af grill var simpelthen noget af det lækreste og så var det bare så hyggeligt at lave dem.

Vi stillede alt det vi skulle bruge undervejs i processen op på bordet ved grillen og så vi ellers var klar til både at pynte de færdigbagte pizzaer med friske krydderurter, hvidløg, chili, oliven, lufttørret skinke mm. og efterfølgende skære dem ud i slices med pizzahjulet inden servering. Samtidig bagte den næste pizza allerede i grillen og vi nåede faktisk at opleve følelsen af at have vores eget lille pizzaria derhjemme på terrassen – noget så hyggeligt og de skønne dufte fra pizzaerne var jo bestemt ikke med til at gøre oplevelsen ringere.

hjemmelavet pizza (1)

Pizzadejen, som selvfølgelig kan bages både på grill og i ovn, blev lavet lige ud ad landevejen og der er faktisk ikke så mange dikkedarer ved den. Jeg altid bruger dog altid hvedemel med et højt protein-indhold, hvilket er afgørende for hvedens evne til at danne gluten. Gluten dannes, når melet blendes med vand og er medvirkende til, at dejen bliver god og elastisk at arbejde med, så den kan rulles helt tyndt ud uden at gå i stykker.

Durumhvedemel har et højt indhold af protein og giver desuden en dejlig, sprød bund, så det tilsætter jeg altid dejen, men ellers bruger jeg blot god hvedemel – vend evt. poserne om og tjek proteinindholdet på varedeklarationen. Der står typisk 10-12 gram protein og så vælger man bare den med mest i. Kager derimod, må meget gerne må bages af hvedemel som ikke har så stor en bageevne, altså med et lavere protein-indhold.

Fyldet på vores pizzaer varierer meget. Derfor bager vi ofte flere mindre pizzaer og deler på kryds og tværs, men der er næsten altid én med tomatsauce, frisk mozzarella og italiensk salami. Forleden aften var der desuden en helt plain variant, som blot blev fyldt med god, hjemmelavet tomatsauce (som jeg gerne opbevarer i fryseren) og frisk mozzarella, inden den kom i grillen. Da den var færdigbagt, blev der toppet op med lufttørret skinke, rucola fra køkkenhaven og frisk oregano fra krukkerne – virkelig en lækker kombination. Endelig lavede vi en pizza med tomatsauce, frisk mozzarella, nektariner i tynde både og smuldret blåskimmelost, som blev pyntet med lufttørret skinke og frisk oregano efter bagningen – en fuldstændig forrygende kombinationen af salt og sødt, som vi var ret vilde med.

Pizzadej.

3 stk.

½ pk gær

2 ½ dl lunkent vand

2 spsk olivenolie + lidt ekstra

2 tsk salt

1 tsk sukker

150 gr durumhvedemel

Ca. 200 gr hvedemel + lidt til udrulning

Udrør gær i vandet og tilsæt 2 spsk olivenolie, salt og sukker. Rør durumhvedemelet ud i væsken og tilsæt hvedemel lidt efter lidt, indtil dejen kan æltes blank og smidig på køkkenbordet. Måske skal der bruges lidt mere eller mindre hvedemel. Saml dejen til en kugle, læg den tilbage i skålen og hæld lidt olivenolie over dejen – ca 1 spsk. Fordel olien på dejens overflade med fingrene, så den er godt smurt ind i olie og dæk så skålen til med et klæde – lad dejen hæve i ca. 1 time.

Del dejen i 3 lige store stykker og rul hvert stykke ud til en ultra tynd pizzabund på et meldrysset bord. Læg bundende på 3 stykker bagepapir. Kom fyld på pizzaerne og bag dem i kuglegrillen (direkte varme) eller i ovnen i ca. 10 minutter ved 250 grader, til bunden er sprød, osten er smeltet og pizzaen færdig.

Hvis pizzaerne bages i ovnen, så varm en bageplade eller en pizzasten op samtidig med ovnen. Når ovnen er varm nok, tages den varme plade ud og pizzaen trækkes over på pladen vha. bagepapiret. Sæt herefter hurtigt pizzaen i ovnen – den varme plade er med til at gøre pizzaen sprød i bunden. Bages pizzaerne på grillen, så varmes en pizzaplade af sten eller metal godt op på grillen og pizzaen trækkes derefter over på pladen vha. bagepapiret.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)