Marmorkage – opskrift på klassisk skærekage.

42 kommentarer
Kager, Nem kage, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Jeg bager med jævne mellemrum gammeldags skærekager som krydderkage, sandkage og marmorkage. For at være helt ærlig så synes jeg altså, at en skærekage er noget af det hyggeligste. Den smager skønt til såvel kaffe som varm te og så holder den sig frisk, lækker og saftig i flere dage. Og den slags klassikere fra mormor-køkkenet kan man jo næsten kun blive glad af at spise.

Se også – Sandkage med kokos I Krydderkage I Ølkage

Nem opskrift på marmorkage.

I virkeligheden er det jo ikke specielt anderledes at bage en marmor kage, hvis man sammenligner med en helt klassisk sandkage. Selv det fine marmormønster er ikke det mindste vanskeligt at frembringe. Det er bare at køre et lille træspyd i et zigzag-mønster igennem den rå kage, inden man bager den. Det er dog altid med en vis spænding, at jeg skærer det første stykke af kagen. Men ret hurtigt kan man se, det fine lyse og mørke, marmorerede mønster som ændrer sig gradvist fra skive til skive igennem hele kagen.

Tip! Se også mine bedste tips til kagen under opskriften. 

4.70 fra 49 stemmer

Marmorkage

Bagetid1 t
Samlet tid1 t 25 min
Antal: 10 stykker

Ingredienser

  • 200 gr blødt smør
  • 200 gr sukker
  • 3 æg
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 nip salt
  • 2 tsk bagepulver
  • 250 gr hvedemel
  • 1 dl mælk
  • 2 spsk kakaopulver (jeg bruger bage- og drikkekakao)

Fremgangsmåde

  • Smør og sukker piskes lyst og luftigt.
  • Æggene tilsættes ét ad gangen og der piskes godt imellem hvert æg til blandingen er luftig.
  • Vaniljesukker, salt, bagepulver og hvedemel sigtes sammen og vendes i dejen skiftevis med mælken. 
  • Tag ca. 1/3 af dejen fra og rør kakaopulveret i så dejen bliver fint brun.
  • For en franskbrødsform på ca. 1 liter med bagepapir og fordel halvdelen af den lyse dej i bunden. Fordel kakaodejen ovenpå. Slut med resten af den lyse dej.
  • Træk et lille træspyd, en tandstikker eller lignende igennem dejen i et zigzag mønster, så de to deje blandes let.
  • Bag kagen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 1 time. Tjek evt. med et lille træspyd i midten af kagen, om den er gennembagt.
  • Lad kagen afkøle på bagristen og server den lun eller kold i skiver.
  • Kagen holder sig blød og svampet i 3-4 dage, hvis den er pakket godt ind. Den kan desuden fryses.

Tips til kagen.

  • Man kan lave en lækker marmorkage med choko-orange smag ved at tilsætte revet skal af en appelsin til dejen. Appelsinskallen kan fint tilsættes, inden dejen deles i 2 portioner og tilsættes kakaopulver.
  • 1 dl mælk kan erstattes af yoghurt naturel, creme fraiche, ymer eller lignende, syrnede mælkeprodukter. Det giver en ekstra svampet og superlækker kage.
  • En klassisk marmorkage er som regel ikke pyntet. Man kan dog sagtens pynte overfladen af kagen med mørk glasur eller endnu bedre – et tyndt lag mørk chokolade.
  • I stedet for at bruge en franskbrødsform, kan man bage kagen i en springform eller et ildfast fad foret med bagepapir. Ca 20 x 20 cm. Bagetiden ændres så til ca 30-45 minutter og afhænger af tykkelsen på dejen, så tjek evt. midten af kagen med et træspyd eller lignende.
42 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Bettina
6 år siden

Hvor er det hyggeligt med marmorkage. Jeg har også de dejligste minder om min mormor og hendes marmorkage som jeg fik serveret med en kop orangete.
Jeg bliver helt klart nødt til at bage marmorkage i weekenden :-).

Terese Kjaer
2 år siden

Kan man undlade at komme æg i? Og hvad skal man så erstatte dem
Med?

Kirsten Lindof
2 år siden
Svar  Bettina

Super lækker, en banan i den lyse dej, gør også noget dejligt♥️

Signe
1 år siden
Svar  Bettina

Kagen var for lille

Helle
1 år siden

Mon ikke fordi den blev spist hurtig😋

Elsebeth
6 år siden

Gammeldags sandkage bagt på den nymodens måde. Da jeg var barn, hjalp jeg altid min mor med at bage sandkage. Det var hårdt for barnearme at røre smør og sukker, indtil det ikke knasede. Derefter skulle de fire æggeblommer røres i, 100 slag mellem hver blomme – og jeg talte dem for ikke at røre én gang for meget! Hviderne blev pisket stive med håndkraft – det var også hårdt, så jeg fik lidt hjælp til sidst. Dengang brugte man ikke bagepulver, fordi hviderne blev pisket. Den metode bruger jeg stadig.

Mette
6 år siden
Svar  Elsebeth

Hej Elsebeth ja jeg kan huske at min gamle farmor altid lavede sandkage /marmor kage ved håndkraft også og hun havde virkelig store overarme ? Og den nemmeste opskrift på sandkage pund til pund og 8 æg ???

Erna Valentin
6 år siden

Hej – da jeg var ung og vi havde besøg af en ven, fortalte han, at da han var barn, gjaldt det om at få chokoladedejen til at ligne en svane ! har prøvet snart i 50 år, det er ikke lykkes – men prøver stadig ?? – kommer altid lidt grofthakket chokolade i chokoladedejen.

Lisbet Engsbro
2 år siden

Og så skulle man altid røre samme vej, ellers ville kagen falde sammen! Hvem turde være skyl i det??

Jesper Wismann Hansen
1 år siden

5 stars
Så står den på Marmor kage, til aften kaffen og denne opskrift er bare så perfekt, har prøvet den før og der var den en succes.

Gitte
5 år siden

Hej Anne-Kathrine
Jeg er lige stødt på din blog og jeg må sige……jeg er solgt. Sikken en skøn side med lækre billeder og fantastiske opskrifter- den vil jeg helt sikkert gøre brug af når jeg laver mine madplaner.
Afprøvede i går opskrifterne med pitabrød, kyllinge-shawarma og falafel – det smagte fantastisk og var supernemt at lave.
Tak for det.
Mange hilsner
Gitte

Malika
5 år siden

Hvad kan man lave den i hvis man ikke har en brødform? En bradepande? 🙂

Anne
5 år siden

Tusind tak for skøn opskrift!
Bagte til en familieweekend, og alt blev spist. Til trods for der også var mere nymodens bagværk på bordet.
Bagte dobbelt portion og så i en bradepande (da jeg ikke har franskbrødsforme) og den blev så god. Ikke sidste gang jeg bager denne.
Tak for en god blog 🙂 god søndag

Cathrine
4 år siden

Skal den bages ved varmluft eller alm. ovn – over-/undervarme??

Louise
4 år siden

Kan man bage den dagen før

Vibeke Tønnesen
4 år siden

Jeg prøve sidste gang, da jeg bagte den sandkage, der tilsat jeg en mosede banan i dejen, den blev rigtig god, så det ikke sidste gang jeg prøver det..

Ramya Mohan
1 år siden

I baked this cake and it was delicious

Marlene
1 år siden

5 stars
Det er en fantastisk opskrift. Dejlig nem og enkel at følge. Jeg kan aldrig rigtig lade være at eksperimentere, så jeg har prøvet at putte 125 g marcipan i dejen. Dét fungerer fortrinligt. I dag har jeg yderligere prøvet at putte hvid chokolade i den lyse dej, og mørk chokolade i den mørke dej. Den er i ovnen nu, og skal medbringes til eftermiddagskaffe hos min søster, så det bliver spændende, hvordan den er blevet i dag.
Tusind tak, Anne-kathrine, for dit fantastiske opskriftsunivers. Det bliver brugt flittigt herhjemme.

Jorge Garmendia
1 år siden

5 stars
Fantastisk! Smagte såååå godt! Tak!!!

Dan Petersen
1 år siden

5 stars
Fantastisk let opskrift som giver en marmor kage som vi husker den. 50 min var nok i min ovn til en perfekt konsistens.

Pia Bach
9 måneder siden

Har en opskrift uden bagepulver,fra min mor og min skole køkkenbogen,Den lykkes hver gang. 250g smør el margarine
5 æg
250 g mel
Bagetid ca 1-1/4 time ved 170 ˚
Marmorkage
1/4 af dejen røres med 2 spsk kakao
Første lag hvid dej,dernæst brun dej,afsluttes med resten af den hvide dej.
Med en gaffel røres lidt rundt i formen så,de 2 deje bliver blandet

Sidra Khawaja
5 måneder siden

Hej hvad er målene på din kageform?

May-Britt Perlt
24 dage siden

4 stars
Jeg har bagt denne marmorkage 2 gange nu – den smager dejligt, men den falder sammen efter ca. 1/2 time i ovnen….hvad gør jeg forkert? May-Britt

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)