Jeg bager med jævne mellemrum gammeldags skærekager som krydderkage, sandkage og marmorkage. For at være helt ærlig så synes jeg altså, at en skærekage er noget af det hyggeligste. Den smager skønt til såvel kaffe som varm te og så holder den sig frisk, lækker og saftig i flere dage. Og den slags klassikere fra mormor-køkkenet kan man jo næsten kun blive glad af at spise.

Se også – Sandkage med kokos I Krydderkage I Ølkage

Nem opskrift på marmorkage.

I virkeligheden er det jo ikke specielt anderledes at bage en marmor kage, hvis man sammenligner med en helt klassisk sandkage. Selv det fine marmormønster er ikke det mindste vanskeligt at frembringe. Det er bare at køre et lille træspyd i et zigzag-mønster igennem den rå kage, inden man bager den. Det er dog altid med en vis spænding, at jeg skærer det første stykke af kagen. Men ret hurtigt kan man se, det fine lyse og mørke, marmorerede mønster som ændrer sig gradvist fra skive til skive igennem hele kagen.

Tip! Se også mine bedste tips til kagen under opskriften. 

Print opskrift Pin opskrift
4.79 fra 28 stemmer

Marmorkage

Bagetid1 t
Samlet tid1 t 25 min
Antal: 10 stykker

Ingredienser

  • 200 gr blødt smør
  • 200 gr sukker
  • 3 æg
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 nip salt
  • 2 tsk bagepulver
  • 250 gr hvedemel
  • 1 dl mælk
  • 2 spsk kakaopulver (jeg bruger bage- og drikkekakao)

Fremgangsmåde

  • Smør og sukker piskes lyst og luftigt.
  • Æggene tilsættes ét ad gangen og der piskes godt imellem hvert æg til blandingen er luftig.
  • Vaniljesukker, salt, bagepulver og hvedemel sigtes sammen og vendes i dejen skiftevis med mælken. 
  • Tag ca. 1/3 af dejen fra og rør kakaopulveret i så dejen bliver fint brun.
  • For en franskbrødsform på ca. 1 liter med bagepapir og fordel halvdelen af den lyse dej i bunden. Fordel kakaodejen ovenpå. Slut med resten af den lyse dej.
  • Træk et lille træspyd, en tandstikker eller lignende igennem dejen i et zigzag mønster, så de to deje blandes let.
  • Bag kagen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 1 time. Tjek evt. med et lille træspyd i midten af kagen, om den er gennembagt.
  • Lad kagen afkøle på bagristen og server den lun eller kold i skiver.
  • Kagen holder sig blød og svampet i 3-4 dage, hvis den er pakket godt ind. Den kan desuden fryses.

Tips til kagen.

  • Man kan lave en lækker marmorkage med choko-orange smag ved at tilsætte revet skal af en appelsin til dejen. Appelsinskallen kan fint tilsættes, inden dejen deles i 2 portioner og tilsættes kakaopulver.
  • 1 dl mælk kan erstattes af yoghurt naturel, creme fraiche, ymer eller lignende, syrnede mælkeprodukter. Det giver en ekstra svampet og superlækker kage.
  • En klassisk marmorkage er som regel ikke pyntet. Man kan dog sagtens pynte overfladen af kagen med mørk glasur eller endnu bedre – et tyndt lag mørk chokolade.
  • I stedet for at bruge en franskbrødsform, kan man bage kagen i en springform eller et ildfast fad foret med bagepapir. Ca 20 x 20 cm. Bagetiden ændres så til ca 30-45 minutter og afhænger af tykkelsen på dejen, så tjek evt. midten af kagen med et træspyd eller lignende.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)