I indlægget forleden dag, skrev jeg om alle de forskellige rabarberopskrifter, som jeg får afprøvet i de her dage, men sørme om jeg så ikke kom i tanker om, at jeg ikke har en eneste opskrift liggende på én af de mest klassiske opskrifter med rabarber, nemlig rabarbergrød med vanille. Det er ikke engang fordi, at vi ikke får rabarbergrød herhjemme, for det får vi jævnligt i løbet af sæsonen og jeg kogte faktisk portion så sent som forleden aften, da Morten skulle komme hjem fra London, for jeg ved, at han er ret vild med alle former for frugtgrød. Det viste sig så, at Morten havde 2 flasker af den lækreste body lotion fra Clarins med hjem til mig, så nu er jeg bare endnu mere glad for, at jeg kogte rabarbergrød – uhhh hvor bliver jeg forkælet.

Grøden koger jeg lige ud ad landevejen med sukker og vanille – jeg synes at 200 gr sukker er passende til en portion rabarber på 500 gr, men det kan være en god idé at smage sig frem og så tilsætte den mængde sukker, som passer til ens smagsløg. Jeg sier ikke grøden – generelt synes jeg, at siet grød er spild af frugt, for der er jo ikke rigtigt noget at bruge resterne i sien til, udover at smide dem ud og desuden så vil jeg faktisk helst have, at grøden har lidt struktur.

Jeg tilsætter heller ikke non-oxal syre til rabarbergrød. Rabarber indeholder som bekendt oxal syre som binder kalk og dermed forhindre kalken i at løbe over i blodet og videre ud til knoglerne. Men når man spiser rabarber, er det næsten altid sammen med en eller anden form for mælkeprodukt – mælk, fløde, creme fraiche, flødeskum eller is og der er kalk nok i mælkeprodukter til at neutralisere oxal-syren så den ikke gør skade. Det er derfor kun nødvendigt at tilsætte non-oxal syre, hvis man spiser store mængder rabarber uden nogen former for mælkeprodukter til. Under alle omstændigheder er det dog bedst, hvis man nøjes med at bruge store mængder rabarber først på sommeren, hvor rabarbernes indhold af oxal syre er lavere og som tommelfingerregel siger man, at man kan bruge rabarberne indtil Sankt Hans.

 

 

Udover at blive spist som dessert med mælk eller fløde på, så fungerer rabarbergrød også ret godt til en kugle god vanilleis, i en kage, på en marengsbund med flødeskum eller simpelthen ovenpå morgen-yoghurten eller en portion skyr, evt sammen med lidt god müsli eller granola.

Rabarbergrød med vanille.

4-5 portioner

500 gr rabarberm skåret i stykker á 2-3 cm

200 gr sukker

korn af 1 vanillestang eller 1 tsk vanillepulver

½ dl vand

1 spsk kartoffelmel eller maizena

Kom rabarberne i en gryde, tilsæt sukker, vanillekorn + den tomme stang, hvis ikke der anvendes vanillepulver og vand. Bring gryden i kog og lad rabarberne småkoge i ca. 20 minutter til de er kogt ud til grød. Fjern evt. vanillestangen og jævn grøden med kartoffelmel eller maizena. Anvendes der kartoffelmel røres den ud i lidt vand (2-3 spsk) i en lille skål. Tag gryden af varmen og rør kartoffelmelsjævningen i den varme grød. Grød som er jævnet med kartoffelmel må endelig ikke bringes i koge efter jævningen. Anvendes der maizena røres den ud i lidt vand (2-3 spsk) i en lille skål. Lad gryden blive på varmen og rør maizenajævningen i grøden. Lad grøden koge i et par minutter, så maizenasmagen forsvinder.

Hæld den jævnede grød i en skål, drys evt. med lidt sukker på toppen, hvis man vil forhindre at grøden danner skind og afkøle grøden. Server med mælk eller fløde.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)