Med rabarberplanter i haven, som bare skyder og skyder, så er det om at bruge så mange af dem som muligt og det er præcis hvad vi gør i de her dage, hvor rabarberne flittigt bliver brugt til lækre og vanilleduftende marmelader, smuk pink rabarbersaft, kompot og selvfølgelig til alle mulige forskellige slags rabarberkager – ikke mindst denne her skønne variant med flødeskum.

Denne her kage, som er en kombineret skærekage og crumble, lavede jeg forleden dag og så satte jeg den i ovnen, imens vi spiste aftensmad. Efter maden gik vi en lille tur med Villy og da vi kom hjem, var kagen så tilpas afkølet, at vi kunne nyde et par stykker lun rabarberkage til vores aftente sammen med en klat kølig creme fraiche. Letpisket flødeskum eller vanilleis havde også været lækkert, men personlig er jeg ret vild med kombinationen af sød kage og syrlig creme fraiche, så det bliver ofte den kombination, som vinder.

rabarberkage med havregrynscrumble (1)

Kagen er lavet med både hvedemel og mandelmel, men har man ikke lige en pose mandelmel liggende, så kan det sagtens udskiftes med hvedemel, eller også kan man komme 100 gr hele mandler i en minihakker eller lignende og blende dem til nogenlunde findelt mandelmel – det fungerer præcist lige så godt.

 

 

Uanset om der bruges mandelmel eller ej, så er kagen under alle omstændigheder et perfekt bud på en skøn rabarberkage. Den er både god, svampet og lækker med et knasende, sprødt crumblelåg af havregryn på toppen og i dagene efter at den er bagt, holder den sig også både frisk og lækker, så det gør ikke noget, at det hele ikke bliver spist på én gang.

Rabarberkage med havregryns-crumble.

10-12 stykker

300 gr rabarber, skåret i mundrette stykker

2 spsk sukker

150 gr sukker

150 gr blødt smør

4 æg

100 gr hvedemel

100 gr mandelmel – kan erstattes af hvedemel

½ tsk vanillepulver

2 tsk bagepulver

1 dl mælk

Crumble.

225 gr havregryn

25 gr smør

4 spsk sirup

Kom rabarberne i en skål, drys 2 spsk sukker over og stil skålen til side imens dejen laves.

Pisk sukker og smør sammen og tilsæt æggene ét ad gangen – pisk godt imellem hvert æg, så massen bliver lys og luftig. Sigt hvedemel, mandelmel, vanillepulver og bagepulver sammen og vend det i dejen skiftevis med mælken. Vend 2/3 af rabarberne i kagedejen og fordel dejen i en springform (ca. 20-22 cm i diameter) foret med bagepapir.

Rist havregrynene på en tør pande – når de begynder at tage farve tilsættes smør og sirup. Rør godt rundt til en klistret havregrynsmasse. Vend den sidste 1/3 af rabarberne i havregrynsmassen og fordel det hele øverst på kagen. Bag kagen ved 175 grader – ikke varmluft – i ca. 1 time. Mærk evt. efter med et lille træspyd om kagen er gennembagt i midten. Afkøl kagen på bageristen og server den lun, evt. med lidt sigtet flormelis over og creme fraiche, flødeskum eller vanilleis til.

 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)