Juni måned er fyldt med rabarber og dermed også rabarbersaft, som vi nyder i litervis i disse dage, hvor sommeren for alvor viser sig fra sin smukkeste side med masser af sol, varme dage i haven og lune aftener på terrassen.

Rabarbersaft kan laves på alle mulige måder, men dette her er en af de nemmeste metoder, jeg kender og den holder altså bare hele vejen, også selvom den er meget simpel. I bund og grund drejer det sig bare om at blande rabarber, sukker, vanille og vand i en gryde og bringe det i kog. Efter afkøling kan man si den smukke, pink saft fra rabarberne og så er der ellers rabarbersaft lige til at hælde på en flaske og stille i køleskabet. Når hyldeblomsterne dukker op, om ganske kort tid, smager det dejligt at blande lidt af den skønne, parfumerede saft i rabarbersaften, ligesom det også er lækkert, at lave rabarbersaft med jordbær, men indtil videre nyder vi nu den helt rene saft, som er fyldt med rabarbernes sødme og syre og så selvfølgelig et strejf af vanille.

Jeg laver ikke nogen kæmpe portion, men nøjes i stedet med at koge omkring 500 gram rabarber til saft. Det giver ca. 1½ liter saft, som holder i en uges tid, mere eller mindre, og så koger jeg en ny portion. På den måde har vi hele tiden lækker saft i køleskabet og det er samtidig en god måde til jævnligt at få tyndet ud i rabarberne på, så de ikke går i stok. Har man ikke mulighed for løbende at koge saft, så kan man dog sagtens lave en stor portion og så bare hælde den færdige saft på plastikflasker og opbevare dem i fryseren.

Jeg foretrækker at fortynde saften let med vand eller danskvand ved servering og allerhelst serverer jeg den smukke, lyserøde saft i en fin glaskande fyldt med isterninger, citronskiver og lidt citronmelisse. Det ser bare noget så fint og lækkert ud med sådan en kande saft og så emmer det altså bare langt væk af dansk sommer, tæpper i græsset, sol og blå himmel, kage og hygge.

Rabarbersaft med vanille.

Giver ca. 1½ liter ufortyndet saft.

500 gr rabarberstængler uden top

200 gr rørsukker – almindelig hvidt sukker kan selvfølgelig også bruges

½ tsk vanillepulver

1 liter vand

Skyl rabarberne og skær dem i stykker á 2-3 cm. Kom rabarber, sukker, vanillepulver og vand i en gryde og bring det i kog. Lad saften koge i ca. 10 minutter og lad den herefter trække i gryden til den er afkølet. Hæld saften gennem et tyndt klæde eller en finmasket si, så rabarberne sies fra og kassér de udkogte rabarber. Hæld saften på en skoldet flaske og opbevar den på køl. Saften kan holde sig i 1-2 uger på køl. Alternativt kan saften fyldes på plastikflasker og fryses.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)