Juni måned er fyldt med rabarber og dermed også rabarbersaft, som vi nyder i litervis i disse dage, hvor sommeren for alvor viser sig fra sin smukkeste side med masser af sol, varme dage i haven og lune aftener på terrassen.

Rabarbersaft kan laves på alle mulige måder, men dette her er en af de nemmeste metoder, jeg kender og den holder altså bare hele vejen. Også selvom den er meget simpel. I bund og grund drejer det sig bare om at blande rabarber, sukker, vanilje og vand i en gryde og bringe det i kog. Efter afkøling kan man si den smukke, pink saft og så er der ellers rabarbersaft lige til at hælde på en flaske og stille i køleskabet.

Når hyldeblomsterne dukker op, om ganske kort tid, smager det dejligt at blande lidt af den skønne, hyldeblomstsaft i rabarbersaften, ligesom det også er lækkert, at lave rabarbersaft med jordbær. Men indtil videre nyder vi nu den helt rene saft, som er fyldt med rabarbernes sødme og syre og så selvfølgelig et strejf af vanilje.

Jeg laver ikke nogen kæmpe portion, men nøjes i stedet med at koge omkring 500 gram rabarber til saft. Det giver ca. 1 liter saft, som holder i en uges tid, og så koger jeg en ny portion. På den måde har vi hele tiden lækker saft i køleskabet og det er samtidig får jeg jævnligt tyndet ud i rabarberne, så de ikke går i stok. Har man ikke mulighed for løbende at koge saft, så kan man dog sagtens lave en stor portion og så bare hælde den færdige saft på skoldede flasker, som er skyllet med atamon eller alkohol. Man kan også hælde saften på plastikflasker og opbevare dem i fryseren.

Jeg foretrækker at fortynde rabarbersaft med vand eller danskvand ved servering. Og allerhelst serverer jeg den smukke, lyserøde saft i en fin glaskande fyldt med isterninger, citronskiver og lidt citronmelisse. Det ser bare noget så fint ud med sådan en kande saft og så emmer det bare langt væk af dansk sommer, tæpper i græsset, sol, blå himmel, kage og hygge.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Rabarbersaft

Samlet tid20 min
Antal: 8 dl
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

  • 500 gr rabarber
  • 200 gr sukker
  • 1 tsk vaniljepulver (eller 2-3 tsk vaniljesukker)
  • 5 dl vand

Fremgangsmåde

  • Skyl rabarberne og skær dem i stykker á 2-3 cm.
  • Kom rabarber, sukker, vanilje og vand i en gryde og bring det i kog. Lad saften koge i ca. 10 minutter og lad den herefter trække i gryden til den er afkølet.
  • Hæld saften gennem en finmasket si eller et tyndt klæde, så rabarberne sies fra.
  • Hæld saften på en skoldet flaske og opbevar den på køl. Ved servering fortyndes saften med vand eller danskvand efter smag.
  • Saften kan holde sig i 1-2 uger på køl. Alternativt kan saften fyldes på plastikflasker og fryses.

Noter

Skal saften holde sig i længere tid, kan den hældes på skoldede flasker, som er skyllet med atamon eller alkohol. Man kan også hælde saften på plastflasker, som kan opbevares i fryseren. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)