Forloren hare er jo sådan lidt “brun mad” og det er vist egentlig noget, som mest forbindes med efterår og vinter. Det er i hvert fald som oftest på den tid af året, at vi spiser forloren hare og gerne efter denne her opskrift, hvor haren tilberedes i et fad fyldt med rodfrugter. Men forleden dag fik vi  så alligevel hare “udenfor sæsonen” og imens jeg stod og rørte farsen sammen, kom jeg i tanker om, at jeg ville forme farsen som små forlorne harer i fad med sauce i stedet for bare på den sædvanlige måde.

Indrømmet, det tager en smule mere tid at lave de små, individuelle harer. Men de par minutter har jeg ikke noget imod at bruge ekstra, for det var simpelthen bare noget så hyggeligt, at få serveret sin egen, lille hare – eller harekilling, som jeg måske i stedet skulle kalde dem, når de ikke er større.

Da jeg nu alligevel var i gang med ændringerne, besluttede jeg mig for at servere både de små harer og saucen i et og samme fad – lidt ligesom hakkebøf med bløde løg der traditionel serveres liggende i saucen. Harerne blev derfor holdt varme i fadet i ovnen, imens jeg lavede saucen og da det hele var klart, tog jeg fadet ud af ovnen og hældte saucen ved. Det boblede godt i kanterne, da den varme sauce blev hældt ned i det endnu varmere fad, som kom direkte fra ovnen, men til gengæld havde denne form for servering også den store fordel, at saucen i fadet holdt sig varm under hele måltidet.

De små harer blev selvfølgelig serveret på terrassen, hvor vi har spist de fleste af vores måltider på det sidste og vi har i dén grad nydt det fantastiske sommervejr. Tilbehøret blev kogte kartofler, lidt dampet grønt, ribsgele og asier. Absolut ikke nogen dårlig aftensmad, selvom årstiden måske ikke lige var den oplagte, og bestemt en menu, som bragte de helt store smil frem hos Morten – han har et eller andet med brun sauce og det gjorde det absolut ikke ringere, at han fik serveret en miniature hare, som bogstavlig talt svømmede rundt i sauce.

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Forlorne mini harer i fad

Bagetid45 min
Samlet tid1 t
Antal: 4 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 450 gr hakket svinekød
 • 1 løg (revet)
 • 1 æg
 • ½ dl mælk
 • 2 spsk hvedemel
 • 8 skv bacon

Brun sauce

 • stegesky fra kødet (3-4 dl)
 • 2 spsk hvedemel
 • 1 dl vand
 • 1 dl piske- eller madlavningsfløde
 • 2 tsk ribsgelé (eller 1 nip sukker)
 • saucekulør
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Rør farsen sammen af hakket kød, revet løg, æg, mælk, hvedemel, salt og peber.
 • Form farsen til 4 små farsbrød og læg dem i et ildfast fad. Halver baconskiverne og fordel dem på toppen af de små farsbrød.
 • Hæld ca 3 dl vand i fadet og sæt fadet i ovnen ved 200 °C i ca. 45 minutter.
 • Tag de færdigstegte harer op af fadet og læg dem på en tallerken.
 • Hæld væden fra fadet (stegeskyen) igennem en sigte over i en gryde, så eventuelle urenheder sies fra. Læg de små harer tilbage i det tomme fad og sæt det i den slukkede ovn, så de holdes varme, imens saucen laves.
 • Bring stegeskyen i kog i gryden.
 • Ryst hvedemel og vand sammen til en meljævning, som hældes i skyen under piskning. Man kan også bare bruge saucejævner.
 • Bring atter gryden i kog og lad den koge i et par minutter, så saucen tykner og evt. melsmag forsvinder.
 • Tilsæt fløde og smag til med ribsgelé, salt og peber. Juster farven med madkulør.
 • Tag fadet med de små harer ud af ovnen, hæld saucen ved harerne og server straks med kogte kartofler, syltede agurker eller asier og evt. ribsgele.

Noter

I stedet for at hælde saucen i fadet, så kan den sagtens serveres ved siden af de små forlorne harer. Har man problemer med at få saucen til at smage af nok, så kan man hælde 3 dl hønse- eller grønsagsbouillon i fadet med harer i stedet for vand. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)