Forloren hare er jo sådan lidt “brun mad” og det er vist egentlig noget, som mest forbindes med efterår og vinter – det er i hvert fald som oftest på den tid af året, at vi spiser forloren hare og gerne efter denne her opskrift, hvor haren tilberedes i et fad fyldt med rodfrugter. Men forleden dag fik vi  så alligevel hare “udenfor sæsonen” og imens jeg stod og rørte farsen sammen, kom jeg i tanker om, at jeg ville forme farsen som små portionsharer i stedet for bare på den sædvanlige måde.

Indrømmet, det tager en smule mere tid at lave de små, individuelle harer, for der skal jo fordeles lidt mere bacon, men de par minutter har jeg ikke noget imod at bruge ekstra, for det var simpelthen bare noget så hyggeligt, at få serveret sin egen, lille hare – eller harekilling, som jeg måske i stedet skulle kalde dem, når de ikke er større.

Da jeg nu alligevel var i gang med ændringerne, besluttede jeg mig for at servere både de små harer og saucen i et og samme fad – lidt ligesom hakkebøf med bløde løg der traditionel serveres liggende i saucen. Harerne blev derfor holdt varme i fadet i ovnen, imens jeg lavede saucen og da det hele var klart, tog jeg fadet ud af ovnen og hældte saucen ved. Det boblede godt i kanterne, da den varme sauce blev hældt ned i det endnu varmere fad, som kom direkte fra ovnen, men til gengæld havde denne form for servering også den store fordel, at saucen i fadet holdt sig varm under hele måltidet.

De små harer blev selvfølgelig serveret på terrassen, hvor vi har spist de fleste af vores måltider på det sidste og vi har i dén grad nydt det fantastiske sommervejr. Tilbehøret blev kogte kartofler, lidt dampet grønt, ribsgele og asier. Absolut ikke nogen dårlig aftensmad, selvom årstiden måske ikke lige var den oplagte, og bestemt en menu, som bragte de helt store smil frem hos Morten – han har et eller andet med brun sauce og det gjorde det absolut ikke ringere, at han fik serveret en miniature hare, som bogstavlig talt svømmede rundt i sauce.

Forloren hare.

4 pers.

450 gr hakket svinekød

1 løg, revet

1 æg

½ dl mælk

3 spsk havregryn – kan erstattes af 1-2 spsk hvedemel

salt og peber

1 pk bacon i skiver

Sauce.

stegesky fra haren

1 dl madlavningsfløde

1 meljævning – rystet sammen af 1 spsk mel og ½ dl mælk eller vand

lidt madkulør

1-2 tsk ribsgele – kan erstattes af sukker

salt og peber

Rør farsen sammen af hakket kød, revet løg, æg, mælk, havregryn eller hvedemel, salt og peber. Form farsen til 4 små farsbrød og sæt dem i et lille ildfast fad. Halver baconskiverne og fordel dem på de små farsbrød. Sæt fadet i ovnen ved 200 grader i ca. 45 minutter – når de første 10 minutter af stegetiden er gået, hældes 2,5 – 3 dl vand i fadet.

Efter 45 minutter tages fadet ud af ovnen. Læg de færdigstegte harer på en tallerken og hæld derefter væden (stegeskyen) fra fadet over i en lille gryde – hæld den evt. igennem en sigte, så eventuelle urenheder sies fra. Sæt de små harer tilbage i det tomme fad og sæt det tilbage i den slukkede ovn, så de holdes varme imens saucen laves.

Bring stegeskyen i kog i gryden. Tilsæt herefter madlavningsfløde og meljævningen. Bring atter gryden i kog og lad den koge et par minutter, indtil saucen tykner. Tilsæt saucekulør og ribsgelé og smag til med salt og peber. Når saucen er færdig, tages fadet med de små harer ud af ovnen. Hæld saucen ved harerne og server straks med kogte kartofler, syltede agurker eller asier og evt. lidt ribsgele.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)