Jeg tror virkelig ikke, at jeg har fået et stykke paneret flæsk i over 20 år. Det er i hvert fald ikke noget, som jeg nogensinde har prøvet at lave selv og hjemme hos mine forældre fik vi gerne helt almindelig flæsk, når der stod stegt flæsk på menuen. Helst stegt i ovnen, som faktisk også er den fremgangsmåde, som jeg foretrækker, når jeg laver stegt flæsk med persillesauce.

Dog kan jeg huske, at vi har fået paneret flæsk et par enkelte gange – eller husmandskoteletter, som man også kan kalde dem – og endnu bedre kan jeg huske, at vi fik de sidste stykker på rugbrød til frokost dagen efter, men ellers er paneret flæsk ikke noget, jeg overhovedet har skænket en tanke i virkelig mange år, så da jeg for nylig så et billede af en omgang paneret flæsk, fik jeg sådan lyst til at prøve at lave det selv.

IMG_5518

Jeg brugte panko-rasp til at panere flæskestykkerne i – panko-rasp findes ved siden af de asiatiske varer i supermarkederne og det er en form for grovere rasp, som giver et supersprødt og lækkert resultat, men selvfølgelig behøver man ikke at fare ud og købe en pose panko-rasp, hvis ikke man har andet at bruge det til. Desuden laves paneret flæsk jo traditionelt med almindeligt rasp.

De panerede flæskestykker blev stegt sprøde og gyldne på panden i en blanding af olie og smør. Det er en god idé at stege ved jævn varme, for hvis temperaturen er for høj, risikerer man, at flæskestykkerne bliver mørke og brændte udenpå, inden kødet er tilberedt indvendigt. Omvendt suger paneringen unødvendig meget fedtstof til sig, hvis temperaturen er for lav. Skal man lave en større portion – nu lavede jeg jo bare aftensmad til Morten og mig – så kan det være en rigtig god idé, at tænde ovnen på ca. 100 grader og sætte et ildfast fad derind. Så er det bare at ekspedere flæskestykkerne fra panden ned i ovnen, efterhånden som de bliver færdige.

Tilbehøret til paneret flæsk er vist helt traditionelt kartofler og persillesauce, men andre former for tilbehør som inkluderer en hvid sauce er også meget brugte, fx stuvet hvidkål, stuvet spidskål eller stuvede bønner. Jeg må indrømme, at jeg valgte en noget lettere form for tilbehør, for jeg droppede helt saucen. Til gengæld holdt jeg fast i både kartofler og persille og dampede en portion små, nye, danske kartofler, som blev vendt med friskhakket persille og en lille klat smør i gryden, da de var færdigkogte.

Indrømmet, det er virkelig solid kost, men hold nu op hvor var det også bare lækkert med de sprøde flæskestykker, der knasede i munden og så de små, lækre kartofler med masser af persille. Vi fik ingen yderligere grønsager, salat eller lignende – det er ikke såååå tit, at jeg laver gammeldags mad (eller mormormad, som det vist efterhånden kaldes), så når vi får det, så går vi all in.

Paneret flæsk.

2 pers.

8-10 skiver flæsk (svinebryst) – helst ikke en alt for fed udskæring

1 æg, sammenpisket

1 dl hvedemel

salt

2-3 dl rasp – jeg bruger panko-rasp, men almindelig rasp kan også sagtens bruges

olie og smør til stegning

Dup kødstykkerne tørre med lidt køkkenrulle og tryk dem herefter let flade med fingerspidserne. Hæld sammenpisket æg i en skål og hvedemel + lidt salt på en tallerken. Vend alle flæskestykkerne i melet. Kassér evt. rester af hvedemel og hæld derefter rasp på tallerkenen. Dyp først de melpudrede flæskestykker i ægget og derefter i rasp – vend dem godt rundt, så raspen sidder ordentligt fast. Gentag med alle stykkerne.

Varm en blanding af olie og smør op i en stegepande og steg flæskestykkerne ved middel varme, til de er gyldne og sprøde – pas på med for høj varme – så bliver de mørke udenpå og rå indeni. Lad flæskestykkerne dryppe af på lidt fedtsugende papir, anret dem på et fad, drys med salt og server.

Note. Skal man lave en større portion, kan det være en fordel, at sætte flæsket i ovnen ved 100 grader efterhånden som stykkerne steges færdige på panden.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)