Forestil Jer et lunt, nybagt brød, som man kan trække fra hinanden i mundrette bidder – hvidløgsduftende og fyldt med lommer af letsmeltet ost – en blanding af cheddar og mozzarella som laver lange strenge, når man hiver en luns af brødet. Sådan et brød – altså et pull apart brød med ost og hvidløg – spiste vi til aftensmad i går aftes.

Egentlig havde jeg først tænkt, at brødet skulle fungere som en slags “before dinner” snack – jeg havde nemlig besluttet, at der skulle lidt ekstra godt på bordet, sådan lidt a la “hurra vi har ferie og det skal fejres”! Da vi så først havde smagt på brødet, kunne jeg godt regne ud, at der formentlig ikke ville blive brug for ret meget andet til aften, så jeg ændrede planer og lod i stedet brødet udgøre hovedretten. Ved siden af serverede jeg så en portion blandede grønsagsstave (gulerødder, agurk, peberfrugt, radiser og bladselleri) og en lynhurtig hjemmelavet humus og så fik vi ellers bare det til aftensmad, sammen med et glas vin – eller to, vi skulle jo netop fejre det der ferie.

Pull apart brød – beklager, men træk-fra-hinanden brød lyder bare ikke så godt i mine ører – er en amerikansk opfindelse, så vidt jeg er orienteret og “over there” findes de i alle mulige og umulige varianter – blandt andet en meget populær version a la pizza, hvor brødet, udover ost, fyldes med uanede mængder af pepperoni og så selvfølgelig den helt uundgåelige bacon og ostevariant.

Selv foretrækker jeg denne her lidt “lettere” udgave, som bare er fyldt med ost, persille og hvidløg. Man kan sagtens nøjes med en enkelt slags ost, men jeg synes, at en blanding af cheddar og mozzarella smager godt og så giver det et fint farvespil, når brødstykkerne trækkes fra hinanden. Brug de krydderurter du har – persille og/eller purløg, lidt timian eller måske en smule basilikum – det meste kan bruges og giver et fint modspil til osten og brødet.

Server brødet som en delesnack – gerne med kolde øl ved siden af – som forret, som en del af en buffet eller et tapasbord, i stedet for chips og dip, til natmad eller som madbrød til suppe og salater. Pull apart brød kan også med fordel bages som mange små kuvertbrød, evt. i en muffinplade, hvis man hellere vil servere det på den måde. Uanset hvad, er der med garanti ikke ret mange, som kan modstå denne her fuldstændige fantastiske og ostefyldte, amerikanske klassiker.

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Pull apart brød med hvidløg

Hæve- og bagetid2 t
Samlet tid2 t 30 min
Antal: 1 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • dl vand (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • 1 tsk groft salt
 • 1 tsk sukker
 • 1 spsk olie
 • 400 gr hvedemel (samt lidt til udrulning)
 • 2 spsk smør (smeltet)

Oste- og hvidløgsfyld

 • 100 gr revet mozzarellaost
 • 100 gr revet cheddarost
 • 3 fed hvidløg (pressede)
 • ½ tsk groft salt
 • 1 bdt frisk persille (hakket)

Fremgangsmåde

 • Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker, olie og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej. 
 • Dejen kan også samles ved hjælpe af en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og udrul den til et rektangel (ca 30 x 40 cm). Pensl overfladen med smeltet smør.
 • Bland mozzarellaost, cheddarost, presset hvidløg, salt og persille og fordel blandingen ovenpå dejen.
 • Skær dejen ud i små firkanter, der passer nogenlunde til målene i en franskbrødsform (ca 6 x 7 cm). Husk at dejen vokser yderligere under efterhævningen.
 • Stabel firkanterne ovenpå hinanden 3-5 stykker ad gangen og stil dem på højkant i en franskbrødsform foret med bagepapir. Lad brødet efterhæve i ca. 30 minutter.
 • Bag pull apart brødet ved 180 °C (varmluft) i ca. 30 minutter, til det er gyldent og gennembagt.
 • Lad brødet afkøle let på bageristen og server det lunt.

Noter

Brødet er bedst, når det er varmt og nybagt. Evt. rester kan lunes let i ovnen eller på brødristeren. Brødet kan også fryses og lunes ved servering. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)