Pull apart brød med hvidløg og ost. Et lunt, nybagt brød, som man kan trække fra hinanden i store, “fluffy” stykker. Hvidløgsduftende og fyldt med lommer af smeltet ost, som laver lange strenge, når man adskiller dem. Sådan et brød lavede jeg i går.
Se også – Hvidløgsflutes I Hurtigt madbrød I Madbrød med pesto og ost
Pull apart brød opskrift.
Oprindeligt havde jeg faktisk planlagt, at brødet skulle fungere som en slags “before dinner” snack. Sådan en form for “hurra vi har ferie og det skal fejres” forret! Men da det skønne og hvidløgsduftende pull apart brød kom ud af ovnen, kunne jeg godt regne ud, at der formentlig ikke ville blive brug for ret meget andet til aftensmad.
Derfor ændrede jeg planer og lod i stedet brødet udgøre hovedretten. Ved siden af serverede jeg et stort fad med blandede grøntsager skåret i stave og derudover lavede jeg en hurtig portion humus. Og så var aftensmaden klar. Måske en lidt spøjs anretning til aftensmad, men det smagte fantastisk og var noget så hyggeligt at spise.
Pull apart brødet – beklager, men “træk-fra-hinanden-brød” lyder bare ikke så godt i mine ører – er for øvrigt en amerikansk opfindelse. I hvert fald så vidt, jeg er orienteret. Og “over there” findes de i alle mulige og umulige varianter. Jeg har skrevet meget mere om de forskellige muligheder for lækre variationer under opskriften.
Tip! Se tips til lækre variationer under opskriften.
Pull apart brød med hvidløg
Ingredienser
- 2½ dl vand (lillefingervarmt)
- ½ pk gær
- 1 tsk groft salt
- 1 tsk sukker
- 1 spsk olie
- 400 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
- 2 spsk smeltet smør
Ostefyld
- 100 gr revet mozzarellaost
- 100 gr revet cheddarost
- 3 fed hvidløg (pressede)
- 1 bdt persille (hakket)
- ½ tsk groft salt
Fremgangsmåde
- Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker, olie og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også laves i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og udrul den til et rektangel (ca 30 x 40 cm). Pensl overfladen med smeltet smør.
- Bland mozzarellaost, cheddarost, hvidløg, hakket persille og salt og fordel blandingen ovenpå dejen.
- Skær dejen ud i små firkanter (ca 6 x 6 cm).
- Stabel firkanterne ovenpå hinanden 3-5 stykker ad gangen og stil dem på højkant i en franskbrødsform foret med bagepapir.
- Lad brødet efterhæve i ca. 30 minutter.
- Bag brødet ved 180 °C (varmluft) i ca. 30 minutter, indtil det er gyldent og gennembagt.
- Lad brødet afkøle let på bageristen og server det lunt.
- Bliver der rester, så kan brødet holde sig 2-3 dage, hvis det er pakket godt ind. Lun gerne brødet inden servering. Brødet kan desuden fryses.
Lækre variationer.
Pull apart brød findes i alle mulige og umulige versioner. Blandt andet i en meget populær version, hvor brødet fyldes med pepperoni og ost som det her pull apart brød a la pizza. Og så den helt uundgåelige bacon- og ostevariant, selvfølgelig.
Herhjemme laver jeg som regel denne her lidt “lettere” udgave, som bare er fyldt med ost, persille og hvidløg. Man kan sagtens nøjes med en enkelt slags ost, men jeg synes, at en blanding af cheddar og mozzarella smager fantastisk. Desuden giver det sådan et fint farvespil, når brødstykkerne trækkes fra hinanden.
Brug de krydderurter du har – persille og/eller purløg, lidt timian eller måske en smule basilikum. Det meste kan bruges og giver et fint modspil til ost, hvidløg og brød.
Pull apart brød kan også med fordel bages som mange små kuvertbrød. Evt. i en muffinplade af metal, hvis man hellere vil servere det på den måde. Uanset hvad, er der med garanti ikke ret mange, som kan modstå denne her fuldstændige fantastiske og ostefyldte, amerikanske klassiker.
Må lige høre dig det skal vil spises varmt/ lunt så osten er smeltet ?
Ser lækkert ud !?
Pia – Jeps, det skal i dén grad spises varmt/lunt, hvis man har muligheden for det 😉
Mmm… ost! Og brød! Og ostebrød!!! *savle* 😀
Piskeriset – Du ved, ost er godt – meget ost er meget godt 😉 😉
Hej, det lyder som en opskrift der skal afprøves 🙂 Ved du hvordan brødet bliver dagen efter?
Mange hilsner Mie
Mie – Vi spiste det hele samme dag, så jeg ved det faktisk ikke. Dog tror jeg, at brødet er bedst samme dag, som det er bagt, men mon ikke man kunne lune det let, hvis der skulle blive rester dagen efter? 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Er i gang med at lave det, men er i tvivl om det skal bages med varmluft eller almindelig?
Super lækre opskrifter du ligger ind! 🙂
Christine – Jeg bager for det meste uden varmluft, da min ovn kan blive virkelig ond (og varm), hvis jeg slår varmluften til – derfor skriver jeg for det meste heller ikke i mine opskrifter, om der skal bruges varmluft eller ej, for ovne er bare vidt forskellige. I dette her tilfælde valgte jeg at bage på almindelig ovn, for at jeg ikke skulle ende ud med et brød der var mørkebrunt på ydersiden og råt indeni – håber du kan bruge den forklaring 🙂
Jeg forstår ikke helt den beskrivelse du har fra det tidspunkt, hvor fyldet er lagt på dejen….
Billeder af det i næste uge, tak 😀
Vh
JImmi
Jimmi – Du er ikke den eneste, der har haft lidt svært ved at forstå fremgangsmåden, så nu har jeg ændret lidt i tekstens, så det måske giver mere mening. Desuden har jeg fundet en opskrift med billeder, på et pull apart brød – brødet er godt nok med kanel i stedet for hvidløg, men fremgangsmåden er den samme og der er billeder af hele processen, indtil jeg lige får taget nogle billeder af mit eget brød. Det ligger lige her –
http://joythebaker.com/2011/03/cinnamon-sugar-pull-apart-bread/
Elsker din blog. Sindssygt mange lækre opskrifter. Bager en del,- men ALDRIG har jeg bagt så lækket et brød som det her. I LOVE it. Du er fantastisk at få inspiration fra, tak!
Kamilla – Tusind tak for din søde kommentar og din tilbagemelding på brødet dagen efter. Jeg er glad for, at du kan bruge mine opskrifter og at jeg kan være med til at inspirere 😀
By the way…gemte et lille stykke til dagen efter, bare for at se, hvordan det var dagen derpå. Det er ALLER bedst samme dag, hvor det er lunt og nybagt, men det er stadig lækkert og blødt dagen efter, uden at blive lunet ;o)
Jeg faldt lige over din opskrift og skal bruge den i forbindelse med en fødselsdag, hvor jeg skal lave en masse andre ting også. Så vil høre om der sker noget ved, at det hæver mere end 30 minutter (ved efterhævningen)? Eller om det er bedst, at det kun får den hævetid?
Michelle – Hvis du vil lade dejen efterhæve længere, så vil det nok være en god idé at reducere lidt i gæren og fx kun bruge halvdelen. Jo mere gær, jo hurtigere hæver dejen og dermed kan du risikerer, at den overhæver, hvis den står for længe. Og så falder den sammen og bliver flad og det er jo ikke så spændende…
Det smager himmelsk, jeg brugte dog basilikum istedet for persille, og vi spiser det til alt muligt, tusind tak for en sindsyg lækker opskrift (y) 😉
Helle – Velbekomme og tusind tak for din tilbagemelding.
Det er så dejligt at vide, at jeg kan være med til at inspirere med min mad og mine opskrifter 😀
Har du forsøgt dig med at rulle den når fyldet er lagt på?
Tænker at det vil være hurtigere, og med mindre gris’ på på bordet bagefter😅
Pelle – Altså du mener som en roulade? Nej, det har jeg ikke – jeg kan sagtens se din pointe i bare at rulle den sammen, i stedet for at skære dejen i firkanter og stable dem på højkant i formen. Men jeg tror måske, at den bliver mere “brød-agtig”, hvis du ruller den, og med langt færre “lommer” med fyld. Dog hører jeg meget gerne fra dig, hvis du prøver det 😀