Hjemmelavet ribsgelé er både ualmindeligt nemt og super hyggeligt at lave. Og så er ribsgelé eminent til efterårets og vinterens tunge retter. Gerne serveret i en lille skål til gammeldags oksesteg, vildt, andesteg og lignende. Men sørme også som smagsgiver til de brune saucer. Her tænker jeg i særdeleshed på saucen til en god, gammeldags forloren hare, eller måske de her små forlorne harer i fad med sauce, som vi er blevet ret glade for herhjemme.

Hjemmelavet ribsgelé.

Det er nu, at der skal plukkes ribs. I hvert fald, hvis man skal sikre sig, at solsortene ikke spiser dem alle sammen. Og at de ikke bliver så overmodne, at den færdige gelé ikke vil stivne. Pektinindholdet, som er det naturlige stivelsesmiddel i planter, falder i takt med at bærrene bliver mere og mere modne.

Er bærrene blevet lidt for modne og meget mørkerøde, kan jeg derfor anbefale, at man køber lidt pektin/geleringspulver i supermarkedet og tilsætter geléen. Ligeledes kan man sagtens koge ribsgelé op igen og så tilsætte pektin, hvis man har fået lavet en portion gelé, som bare ikke vil stivne.

IMG_5455

Jeg er så heldig, at mine forældre både har et par gedigne ribsbuske og desuden er taget på ferie. Der var derfor fri hamstring af ribs i haven. Det tog mig under 10 minutter at plukke en pæn skålfuld, som meget passende kunne blive til ribsgelé. Retfærdigvis skal det dog siges, at min mor har plukket de bær, som hun skulle bruge, inden de rejste. Hun havde bare ladet alle de inderste bær sidde til mig. Godt gemt bag de grønne blade kan solsortene ikke se de smukke, rubinrøde ribs, så der var ribs i massevis. Og nu kan fuglene for min skyld godt hygge sig med resten.

Se også – Hjemmelavet vindruegelé I Hybenmarmelade med vanilje I Jordbærmarmelade 

Ribssaft og gelé.

Det er lidt svært at angive en opskrift og helt præcise mængder for gelé, for det hele afhænger af mængden af saft. I første omgang skal bærrene nemlig skylles i rent vand og koges til saft.

Jeg nipper ALDRIG bærrene af stilken, når jeg koger saft. Rent udsagt synes jeg, det er spild af tid, når saften alligevel skal sies. Jeg hælder blot de skyllede bær med stilk i en gryde sammen med det vand der hænger ved dem, når de er skyllede. Yderligere væde tilsætter jeg ikke. Herefter lader jeg gryden komme i kog under svag varme, indtil de brister og afgiver al saft og kraft. Når bærrene er udkogte, sies hele herligheden igennem en finmasket sigte eller et klæde. Og så er det bare at måle saften og tilsætte sukker i forholdet 1:1.

Et lille trick kan for øvrigt være at veje saften i stedet for at måle den. Så behøver man ikke stå og fedte med saft, sukker og målebæger. 100 gr saft = 1 dl og 85 gr sukker = 1 dl.

Print opskrift Pin opskrift
4.5 fra 4 stemmer

Ribsgelé

Samlet tid15 min
Antal: 8 dl

Ingredienser

  • 5 dl usødet ribssaft (jeg kogte saft på ca 850 gr ribs)
  • 5 dl sukker (1 dl sukker = ca 85 gr)
  • evt atamon eller alkohol til skylning af glas

Fremgangsmåde

  • Saft og sukker kommes i en gryde og bringes i kog under svag varme. Dannes der skum toppen på toppen, kan den fjernes med en ske.
  • Imens skoldes og skylles syltetøjsglas og låg med atamon eller alkohol.
  • Hæld den kogende saft på de skoldede glas. Brug evt en tragt og pas på, saften er varm!
  • Opbevar geléen ved stuetemperatur i et mørkt skab eller lignende, hvor den ikke udsættes for sollys. Når glasset er åbnet, opbevares geléen på køl.
  • Skru låg på glassene med den varme gelé. Når lågene sættes på, imens geléen er varm, dannes der tryk, og geléen holder bedre. Saften stivner, når den afkøler.

Noter

Ribs plejer at indeholde tilstrækkeligt med naturligt pektin til, at geléen helt autamatisk stivner, når den afkøles. Bruger man meget modne ribs, kan det dog være nødvendigt at tilsætte lidt geleringspulver, fx Melatin. Følg anvisningen på emballagen. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)