Ribsgelé – nem og lækker opskrift.

14 kommentarer
Syltning
Gå direkte til opskriften

Hjemmelavet ribsgelé er både ualmindeligt nemt og super hyggeligt at lave. Og så er ribsgelé eminent til efterårets og vinterens tunge retter. Gerne serveret i en lille skål til gammeldags oksesteg, vildt, andesteg og lignende. Men sørme også som smagsgiver til de brune saucer. Her tænker jeg i særdeleshed på saucen til en god, gammeldags forloren hare, eller måske de her små forlorne harer i fad med sauce, som vi er blevet ret glade for herhjemme.

Hjemmelavet ribsgelé.

Det er nu, at der skal plukkes ribs. I hvert fald, hvis man skal sikre sig, at solsortene ikke spiser dem alle sammen. Og at de ikke bliver så overmodne, at den færdige gelé ikke vil stivne. Pektinindholdet, som er det naturlige stivelsesmiddel i planter, falder i takt med at bærrene bliver mere og mere modne.

Er bærrene blevet lidt for modne og meget mørkerøde, kan jeg derfor anbefale, at man køber lidt pektin/geleringspulver i supermarkedet og tilsætter geléen. Ligeledes kan man sagtens koge ribsgelé op igen og så tilsætte pektin, hvis man har fået lavet en portion gelé, som bare ikke vil stivne.

IMG_5455

Jeg er så heldig, at mine forældre både har et par gedigne ribsbuske og desuden er taget på ferie. Der var derfor fri hamstring af ribs i haven. Det tog mig under 10 minutter at plukke en pæn skålfuld, som meget passende kunne blive til ribsgelé. Retfærdigvis skal det dog siges, at min mor har plukket de bær, som hun skulle bruge, inden de rejste. Hun havde bare ladet alle de inderste bær sidde til mig. Godt gemt bag de grønne blade kan solsortene ikke se de smukke, rubinrøde ribs, så der var ribs i massevis. Og nu kan fuglene for min skyld godt hygge sig med resten.

Se også – Hjemmelavet vindruegelé I Hybenmarmelade med vanilje I Jordbærmarmelade 

Ribssaft og gelé.

Det er lidt svært at angive en opskrift og helt præcise mængder for gelé, for det hele afhænger af mængden af saft. I første omgang skal bærrene nemlig skylles i rent vand og koges til saft.

Jeg nipper ALDRIG bærrene af stilken, når jeg koger saft. Rent udsagt synes jeg, det er spild af tid, når saften alligevel skal sies. Jeg hælder blot de skyllede bær med stilk i en gryde sammen med det vand der hænger ved dem, når de er skyllede. Yderligere væde tilsætter jeg ikke. Herefter lader jeg gryden komme i kog under svag varme, indtil de brister og afgiver al saft og kraft. Når bærrene er udkogte, sies hele herligheden igennem en finmasket sigte eller et klæde. Og så er det bare at måle saften og tilsætte sukker i forholdet 1:1.

Et lille trick kan for øvrigt være at veje saften i stedet for at måle den. Så behøver man ikke stå og fedte med saft, sukker og målebæger. 100 gr saft = 1 dl og 85 gr sukker = 1 dl.

4.34 fra 6 stemmer

Ribsgelé

Samlet tid15 min
Antal: 8 dl

Ingredienser

  • 5 dl usødet ribssaft (jeg kogte saft på ca 850 gr ribs)
  • 5 dl sukker (1 dl sukker = ca 85 gr)
  • evt atamon eller alkohol til skylning af glas

Fremgangsmåde

  • Saft og sukker kommes i en gryde og bringes i kog under svag varme. Dannes der skum toppen på toppen, kan den fjernes med en ske.
  • Imens skoldes og skylles syltetøjsglas og låg med atamon eller alkohol.
  • Hæld den kogende saft på de skoldede glas. Brug evt en tragt og pas på, saften er varm!
  • Opbevar geléen ved stuetemperatur i et mørkt skab eller lignende, hvor den ikke udsættes for sollys. Når glasset er åbnet, opbevares geléen på køl.
  • Skru låg på glassene med den varme gelé. Når lågene sættes på, imens geléen er varm, dannes der tryk, og geléen holder bedre. Saften stivner, når den afkøler.
Ribs plejer at indeholde tilstrækkeligt med naturligt pektin til, at geléen helt autamatisk stivner, når den afkøles. Bruger man meget modne ribs, kan det dog være nødvendigt at tilsætte lidt geleringspulver, fx Melatin. Følg anvisningen på emballagen. 

 

14 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Jane Vestrup
4 år siden

Hej. Alle de opskrifter jeg har set på indtil videre med ribsgelé har været uden geleringsmiddel. Det er lidt træls, da man ofte IKKE kan få det til at gelere af sig selv og slet ikke når saften er kogt i en tuttifrutti. Jo, jeg ved godt at der er den gule melatinpose til gelé, men det er sådan set sukkermængden jeg kiggede efter. Og man må jo ikke putte sukker i ribssaften før melatinen, så duer det ikke. Men hvis man nu har et andet geleringsmiddel end den fra Tørsleffs, hvor meget sukker skal man så bruge pr. liter saft? er det også 1 dl. sukker til 1 dl. saft?

Ann
7 måneder siden

Jeg er doven… køber syltesukker, koger ribsene, putter 1:1 i kg af bær og sukker, sier saften fra, bærene og i skoldede glas der skyllet i atamon

Ruth
3 år siden

Er igang med at lave ribsgelé. Jeg forstår ikke at saft og sukker ikke skal koge et stykke tid? I andre opskrifter skal det koge lige fra 10 min til 60 min. Og jeg har heller ikke før prøvet at sætte låg på med det samme. Er det ikke bedre man venter til det er koldt ??

Anita
1 år siden

Jeg har altid fået at vide både af mor og mormor at låget skal på med det samme, altså mens det er varmt. Det gør man jo også ved marmelade .
Angående sukker har jeg også fået at vide at det “jævner” eller “tykner” massen så derfor … jo mere sukker jo mindre melatin…. Jeg laver altid selv tingene lidt på slum .
Jeg har altid lavet marmelade men aldrig gelé , det må jeg gøre i år for jeg spiser det med stor velbehag .
God sommer

Lone Førgaard
2 år siden

Kan man bruge syltesukker i stedet for almindelig sukker? Der er stivelsen jo blandet i, så den helt sikkert vil stivne..

Mariaånne
2 år siden

Ribsgele vil ikke stivne..
Nu kogt d op to gange og tilsat dobbelt geleringsmiddel..

Kan det skyldes sukkeret allerede er tilsat når du atter koger det op..?

Hjælp hvad gør jeg…

På forhånd tak🌸

lene pedersen
7 måneder siden

Jeg brugte syltesukker sidste år og der blev bare så godt. Jeg brugte faktisk lidt mindre syltesukker end der stod i opskriften. Det har stået i mit køleskab og jeg har lige spidst det sidste. Jeg har ikke brugt konserveringsmiddel.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)