Spaghetti Carbonara er så ubetinget vores “det må gerne være lidt nemt og gå lidt hurtigt” aftensmad, men samtidig så er det også en af de utallige retter, som er at finde på min liste over fantastisk comford food. Jeg synes simpelthen, at carbonara er blandt de allerbedste pastaretter der findes og bestiller det ofte, hvis vi spiser pasta på en italiensk restaurant.

Den bedste Carbonara jeg endnu har fået, laver de på en lille italiensk restaurant i New York, som ligger i en stille sidegade til 9. Avenue bag Times Square. Der er lyskæder i træerne, en lille indhegning med udendørs servering om sommeren, masser af stearinlys, højlydt snakken og glade mennesker, som deler store portioner pasta og pizzaer på kryds og tværs – jeg elsker det sted og glæder mig til snart at gense det.

Carbonara består i al sin enkelthed af sammenpisket æg, lidt fløde og parmesan ost, som vendes i rygende varm og nykogt pasta – den varme pasta får fløden og ægget til at tykne let og parmesanosten til at smelte og så er det, at den lækre og cremede ostesauce opstår. Jeg kommer stort set aldrig salt i min Carbonara – både bacon og parmesan er jo salt og det plejer at være nok – til gengæld skal retten traditionelt drysses med friskkværnet peber ved servering. Spaghetti Carbonara betyder noget i retning af “kulsvierens pasta” og peberet skal så symbolisere kulstøv.

Der findes opskrifter, hvor æggemassen skal opvarmes let, men det er min erfaring, at dette er ganske unødvendigt. Hvis man ikke lader pastaen stå, efter vandet er hældt fra, men derimod arbejder lidt hurtigt og får hældt den varme pasta tilbage i gryden, så afgiver både gryde og pasta så tilpas meget varme, at æggemassen nok skal blive lækker og cremet. Dermed slipper man så også for risikoen for at komme til at give æggemassen for meget varme på komfuret, så man i stedet står tilbage med en lækker omgang pasta med scrambled eggs og bacon, hvilket jeg rent faktisk én gang har fået serveret – dog ikke på en italiensk restaurant, skal det retfærdigvis siges.

Jeg bruger ikke pasteuriserede æg, når jeg laver Carbonara. Det er efterhånden en del år siden, at salmonella-alarmen blev afblæst herhjemme og jeg laver både is og råcreme på de gode æg fra vores private hønsedame, men er man alligevel mest tryg ved pasteuriserede æg, så brug dem. Man kan i øvrigt sagtens nøjes med at bruge æggeblommer (eller en blanding af hele æg og blommer) til Carbonara – til denne her portion brugte jeg eksempelvis 4 hele æg og 3 æggeblommer, som jeg havde stående efter et marengs-bage-projekt. En perfekt måde at få brugt æggeblommer på.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Spaghetti carbonara

Samlet tid15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 2 pk bacon i tern
 • 5 æg
 • 3 dl fløde
 • 8 spsk friskrevet parmesanost
 • 500 gr spaghetti
 • peber

Fremgangsmåde

 • Steg baconternene brune og sprøde på en pande og lad dem trække på fedtsugende papir. 
 • Pisk æg, fløde og revet parmesan sammen i en skål. 
 • Kog pastaen efter anvisning på pakken. Når pastaen er kogt, hældes den over i en sigte og drænes for vand og derefter hurtigt tilbage i den varme gryde.
 • Hæld æggemassen over pastaen i gryden og vend hurtigt det hele rundt, så æggemassen opvarmes og tykner let omkring pastaen. Det er vigtigt, at det går lidt hurtigt, så den varme pasta ikke får æggemassen til at "sætte sig" og blive til scrambled eggs.
 • Tilsæt bacontern og kværn godt med peber over retten inden servering.

Noter

Carbonara kan laves i en lidt mere fedtfattig udgave, hvis man bruger madlavningsfløde i stedet for piskefløde og erstatter bacontern med røget filet i tern, som ristes på panden. Filet bliver ikke sprødt som bacon, men har til gengæld både den salte og røgede smag.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)