Spaghetti carbonara – opskrift på klassisk pastaret.

20 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Billig aftensmad - mad på budget., Hovedretter, Lette retter, Opskrifter, Pastaretter - opskrifter med pasta, Svinekød
Gå direkte til opskriften
Opskrift spaghetti carbonara i en skål med gaffel og ske

Spaghetti Carbonara er så ubetinget vores “go to” aftensmad, når det gerne må være lidt nemt og gå lidt hurtigt. Men samtidig er det også en af de utallige retter, som er at finde på min liste over fantastisk comfort food. Jeg synes simpelthen, at carbonara hører til blandt de allerbedste pastaretter, der findes. Og jeg bestiller det ofte, hvis vi spiser på en italiensk restaurant.

Se også – One pot pasta med kylling I Spaghetti cacio e pepe I Pasta med pesto

Spaghetti carbonara opskrift.

Carbonara består i al sin enkelthed af sammenpisket æg og parmesan eller pecorino ost, som vendes sammen med rygende varm, nykogt pasta og serveres med sprød bacon. Den varme pasta får æggene til at emulgere og parmesanosten til at smelte. Og så er det, at den lækre og cremede ostesauce opstår.

Jeg kommer aldrig salt i min carbonara. Både bacon (eller pancetta) og parmesan er jo saltet, og det plejer at være nok. Derudover bruger jeg lidt fløde i min opskrift, hvilket ikke er helt originalt ift den italienske udgave. Inspirationen til at bruge fløde stammer derimod fra den amerikanske opskrift på carbonara, som de italienske immigranter begyndte at lave den, da de kom til USA.

Fløde gør saucen ekstra cremet, hvilket jeg synes er superlækkert. Men vil man hellere lave en original carbonara uden fløde, så gør man selvfølgelig bare det. Det har jeg skrevet mere om under opskriften.

Tip! Se også mine bedste tips til spaghetti carbonara under opskriften.

Opskrift spaghetti carbonara i en skål med gaffel og ske
4.67 fra 9 stemmer

Spaghetti carbonara

Samlet tid20 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 150 gr bacon eller pancetta i tern
  • 4 æg (brug evt. past. æg)
  • 1 dl fløde (kan udelades – læs mere under opskriften)
  • 100 gr friskrevet parmesan eller pecorino
  • 400 gr spaghetti
  • friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  • Steg baconternene brune og sprøde på en pande. Lad dem herefter trække på et stykke køkkenrulle.
  • Pisk æg, fløde og revet parmesan/pecorino sammen i en skål. 
  • Kog pastaen efter anvisning på pakken. Når pastaen er kogt, hældes den i en sigte og drænes for vand og derefter hurtigt tilbage i den varme gryde.
  • Hæld æggemassen over pastaen i gryden og vend hurtigt det hele rundt, så æggene ikke når at sætte sig i bunden af gryden. Varmen fra gryden og pastaen får æggene til at emulgere og osten til at smelte til en cremet sauce, der samler sig om pastaen.
  • Anret carbonaraen i en skål, fordel bacon og friskkværnet, sort peber og server.
  • Bliver der rester, så kan carbonaraen holde sig på køl i 2-3 dage. Den kan fryses, men er klart bedst, når den er frisklavet.

Tips til opskriften.

  • Spaghetti carbonara betyder noget i retning af “kulsvierens pasta”, og traditionelt drysses retten med friskkværnet peber ved servering. Peberet skal symbolisere kulstøv, og jeg synes, at det smager supergodt. Men det kan selvfølgelig udelades.
  • Jeg bruger ikke pasteuriserede æg, når jeg laver spaghetti carbonara. Men saucen bliver som bekendt ikke opvarmet, så er man mest tryg ved pasteuriserede æg, så brug dem. Man kan i øvrigt sagtens nøjes med at bruge æggeblommer. Så skal der beregnes ca 2 blommer pr 1. æg.
  • Der findes opskrifter, hvor æg, fløde og revet ost opvarmes let, inden det vendes sammen med pastaen. Det er dog min erfaring, at dette er ganske unødvendigt. Hvis bare man arbejder lidt hurtigt, og pastaen ikke når at blive mærkbart afkølet, så afgiver både gryde og pasta så tilpas meget varme, at æg og parmesanost nok skal smelte sammen og blive til en cremet sauce.

Spaghetti carbonara uden fløde.

Jeg tilsætter som regel fløde til min carbonara. Det er ikke helt efter “reglerne”, hvis man vil lave en ægte, italiensk carbonara, hvor saucen udelukkende laves på æg og friskrevet parmesan eller pecorino. Til gengæld synes jeg, at saucen bliver mere cremet og ekstra lækker med fløde. Og selvom jeg har lavet carbonara både med og uden fløde flere gange, så går jeg som regel tilbage til fløde-versionen.

Vil man lave en carbonara uden fløde, så pisker man bare æg og revet ost sammen og vender det i den rygende varme pasta. Og så skal det gå lidt hurtigt med at vende hele herligheden rundt, for når der ikke er fløde i æggene, så vil de emulgere hurtigere. Og det er jo ikke meningen, at man skal stå tilbage med en portion pasta med scrambled eggs og bacon. Hvilket jeg faktisk engang har fået serveret på en restaurant. Dog ikke en “ægte” italiensk restaurant, skal det retfærdigvist siges.

20 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Niels Henriksen
6 år siden

Du skriver:

Den bedste Carbonara jeg endnu har fået, laver de på en lille italiensk restaurant i New York, som ligger i en stille sidegade til 9. Avenue bag Times Square.

Vi skal til New York i næste uge og stedet lyder spændende og hyggeligt. Hvor ligger restauranten.
I øvrigt bruger vi flittigt dine tips til New York, men lige præcis den restaurant mangler vi en adresse på. Eller bare n gade.

Jeannette
2 år siden

5 stars
Kan man lave den med Madlavningsfløde i stedet for almindelige fløde?

Maria
5 år siden

I en ægte italiensk carbonara, skal der ikke tilsættes fløde. Det er faktisk ikke nødvendigt, for æggene gør retten perfekt cremet. Min kæreste er italiener og laver jævnligt carbonara 🙂

Lykke Røes
5 år siden

mmm lækker lækker. Har aldrig prøvet at lave det før. (været nervøs?)
Men super nemt? hvor min søn kunne være med til at lave det.. Tak for det??
Så din opskrift bliver skrevet ind.
?
god aften

Marianne Frederiksen
4 år siden

Hej Anne-Kathrine

Tak for tips.
Du har vel ikke fundet adressen på den lækre italienske restaurant, for vi skal til New York i næste måned og det super hyggeligt.

Hilsen
Marianne

maibritt Jørgensen
4 år siden

hej. hvilken slags skinke kan man putte i istedet?

maibritt Jørgensen
4 år siden

hej..kan det opvarmes i micro ovn?

Malene Kragh
4 år siden

En lille smule grøn pesto i retten kan varmt anbefales 😊

Malene
2 år siden

Hej Anne-Kathrine

Du skriver længere oppe i teksten “Carbonara – til denne her portion brugte jeg 1 helt æg og 3 æggeblommer” og når man så kommer længere ned i opskriften til ingrediens listen står der “5 æg”
Har lidt svært ved at finde ud af hvad man skal forholde sig til? 😅🤷🏼‍♀️

Allan Figge
1 år siden

5 stars
Min første Spaghetti carbonara nogensinde, og sikke en succes mega nemt og smager rigtig godt, selvom det nok mest blev scramblet æg til sidst 🙂

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)