Spaghetti Carbonara er så ubetinget vores “det må gerne være lidt nemt og gå lidt hurtigt” aftensmad. Men samtidig så er det også en af de utallige retter, som er at finde på min liste over fantastisk comfort food. Jeg synes simpelthen, at carbonara hører til blandt de allerbedste pastaretter der findes. Og jeg bestiller det ofte, hvis vi spiser pasta på en italiensk restaurant.

Den bedste Carbonara jeg endnu har fået, laver de på en lille italiensk restaurant i New York. Retauranten ligger i en stille sidegade (44 th st) til 9. Avenue bag Times Square. Der er lyskæder i træerne, en lille indhegning med udendørs servering om sommeren, masser af stearinlys og højlydt snakken. Og så er der fyldt med glade mennesker, som deler store portioner pasta og pizzaer på kryds og tværs. Jeg elsker det sted og glæder mig til snart at gense det.

Se også – One pot pasta med kylling og bacon I Pasta med flødeost og ærter I Pastafad med kylling og broccoli

Spaghetti carbonara – min bedste opskrift.

Carbonara består i al sin enkelthed af sammenpisket æg (evt æggeblommer) og parmesan ost, som vendes sammen med rygende varm, nykogt pasta. Den varme pasta får ægget til at tykne let og parmesanosten til at smelte og så er det, at den lækre og cremede ostesauce opstår. Jeg kommer stort set aldrig salt i min Carbonara. Både bacon og parmesan er jo salt og det plejer at være nok. Til gengæld skal retten traditionelt drysses med friskkværnet peber ved servering. Spaghetti Carbonara betyder noget i retning af “kulsvierens pasta” og peberet skal så symbolisere kulstøv.

Når det så er sagt, så må jeg indrømme, at jeg også som regel tilsætter en smule fløde til min carbonara. Det er ikke heeelt efter “reglerne”, hvis man vil lave en ægte, italiensk carbonara. Til gengæld synes jeg, at saucen bliver lidt mere cremet og ekstra lækker og det tæller jo også. Så uanset hvad, så fortsætter jeg med at bruge lidt fløde, når jeg laver spaghetti carbonara. Og så må det være op til den enkelte selv at vurdere, hvorvidt retten bliver bedst med eller uden fløde.

Print opskrift Pin opskrift
4.8 fra 5 stemmer

Spaghetti carbonara

Samlet tid15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 2 pk bacon i tern
 • 5 æg
 • 3 dl fløde
 • 8 spsk friskrevet parmesanost
 • 500 gr spaghetti
 • peber

Fremgangsmåde

 • Steg baconternene brune og sprøde på en pande og lad dem trække på fedtsugende papir. 
 • Pisk æg, fløde og revet parmesan sammen i en skål. 
 • Kog pastaen efter anvisning på pakken. Når pastaen er kogt, hældes den over i en sigte og drænes for vand og derefter hurtigt tilbage i den varme gryde.
 • Hæld æggemassen over pastaen i gryden og vend hurtigt det hele rundt, så æggemassen opvarmes og tykner let omkring pastaen. Det er vigtigt, at det går lidt hurtigt, så den varme pasta ikke får æggemassen til at "sætte sig" og blive til scrambled eggs.
 • Tilsæt bacontern og kværn godt med peber over retten inden servering.

Carbonara med æg og parmesan.

Der findes opskrifter, hvor æggemassen skal opvarmes let, inden den vendes sammen med pasta og revet parmesan. Men det er min erfaring, at dette er ganske unødvendigt. Hvis man arbejder lidt hurtigt og pastaen ikke bliver afkølet, så afgiver både gryde og pasta så tilpas meget varme, at æggemassen nok skal blive lækker og cremet.

Desuden slipper man også for risikoen for at komme til at give æggemassen for meget varme på komfuret, så man i stedet står tilbage med en omgang pasta med scrambled eggs og bacon. Det har jeg rent faktisk én gang har fået serveret. Dog ikke på en italiensk restaurant, men på en pizzabar.

Jeg bruger ikke pasteuriserede æg, når jeg laver carbonara, men er man alligevel mest tryg ved pasteuriserede æg, så brug dem. Man kan i øvrigt sagtens nøjes med at bruge æggeblommer (eller en blanding af hele æg og blommer). Til denne her portion brugte jeg eksempelvis et par hele æg og en enkelt æggeblomme, som jeg havde stående. En rest fra et kageprojekt.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)