Spaghetti Carbonara er så ubetinget vores “go to” aftensmad, når det gerne må være lidt nemt og gå lidt hurtigt. Men samtidig er det også en af de utallige retter, som er at finde på min liste over fantastisk comfort food. Jeg synes simpelthen, at carbonara hører til blandt de allerbedste pastaretter, der findes. Og jeg bestiller det ofte, hvis vi spiser på en italiensk restaurant.

Se også – One pot pasta med kylling og bacon I Spaghetti cacio e pepe I Pasta med pesto

Spaghetti carbonara opskrift.

Carbonara består i al sin enkelthed af sammenpisket æg (evt æggeblommer) og parmesan ost, som vendes sammen med rygende varm, nykogt pasta. Den varme pasta får ægget til at tykne og parmesanosten til at smelte. Og så er det, at den lækre og cremede ostesauce opstår.

Jeg kommer stort set aldrig salt i min carbonara. Både bacon og parmesan er jo salt, og det plejer at være nok. Til gengæld skal retten traditionelt drysses med friskkværnet peber ved servering. Spaghetti carbonara betyder noget i retning af “kulsvierens pasta”, og peberet skal symbolisere kulstøv.

Tip! Se også mine bedste tips til spaghetti carbonara under opskriften.

Opskrift Spaghetti carbonara
Print opskrift Pin opskrift
4.8 fra 5 stemmer

Spaghetti carbonara

Samlet tid15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 200 gr bacon i tern
 • 4 æg (brug evt. past. æg)
 • 3 dl madlavnings- eller piskefløde
 • 100 gr friskrevet parmesanost (pecorino kan også bruges)
 • 500 gr spaghetti
 • friskkværnet peber

Fremgangsmåde

 • Steg baconternene brune og sprøde på en pande og lad dem trække på fedtsugende papir. 
 • Pisk æg, fløde og revet parmesan sammen i en skål. 
 • Kog pastaen efter anvisning på pakken. Når pastaen er kogt, hældes den over i en sigte og drænes for vand og derefter hurtigt tilbage i den varme gryde.
 • Hæld æggemassen over pastaen i gryden og vend hurtigt det hele rundt, så æggemassen opvarmes og tykner let omkring pastaen. Det er vigtigt, at det går lidt hurtigt, så den varme pasta ikke får æggemassen til at “sætte sig” og blive til scrambled eggs.
 • Tilsæt bacontern og kværn godt med peber over retten inden servering.

Tips til opskriften.

 • Jeg tilsætter som regel fløde til min carbonara. Det er ikke helt efter “reglerne”, hvis man vil lave en ægte, italiensk carbonara, hvor saucen udelukkende laves på æg og friskrevet parmesan. Til gengæld synes jeg, at saucen bliver mere cremet og ekstra lækker. Derfor fortsætter jeg med at bruge lidt fløde, når jeg laver spaghetti carbonara. Og så må det være op til den enkelte at vurdere, hvorvidt retten bliver bedst med eller uden fløde.
 • Jeg bruger ikke pasteuriserede æg, når jeg laver spaghetti carbonara. Men saucen bliver som bekendt ikke opvarmet, så er man mest tryg ved pasteuriserede æg, så brug dem. Man kan i øvrigt sagtens nøjes med at bruge æggeblommer eller en blanding af hele æg og æggeblommer til saucen.

Carbonara med æg og parmesan.

Der findes opskrifter, hvor de sammenpiskede æg og revet ost skal opvarmes let, inden det vendes sammen med pastaen. Det er dog min erfaring, at dette er ganske unødvendigt. Hvis bare man arbejder lidt hurtigt, og pastaen ikke når at blive mærkbart afkølet, så afgiver både gryde og pasta så tilpas meget varme, at æg og parmesanost nok skal smelte sammen og blive lækker og cremet.

Desuden slipper man også for risikoen for at komme til at give æggemassen for meget varme på komfuret, så man i stedet står tilbage med en omgang pasta med scrambled eggs og bacon. Det har jeg rent faktisk én gang har fået serveret. Dog ikke på en italiensk restaurant, men på en pizzabar.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)