Brunsviger er ikke noget, vi gør det så frygtelig meget i herhjemme, men på det seneste har jeg haft en voldsom lyst til et stykke af den klistrede, fynske delikatesse – allerhelst af den gode hjemmebagte slags – og da vi netop i disse dage nyder det sidste af vores ferie, og oven i købet er blevet forkælet med det skønneste sommervejr, så var der jo både tid og anledning til at kaste sig over projektet.

Jeg har bemærket, at man de senere år er begyndt at tilsætte kagecreme til remoncen. Jeg ved ikke, om det er et påfund af nyere dato, eller om det har været sådan i mange år, men jeg må indrømme, at jeg ikke rigtigt er fan. For det første synes jeg, at konsistensen på den færdige remonce bliver noget “lang” i det, når der tilsættes creme og derudover har jeg en smule svært ved at vænne mig til den umiskendelige smag af kagecreme, som meget naturligt sidder i den færdige remonce. Næææhh, jeg er altså mere til den mørke, karamelliserede smag af remonce uden kagecreme og den skal der så til gengæld være rigeligt af, så man ikke sidder tilbage med følelsen af at have spist en franskbrødsmad med et tyndt lag brunt sukker på.

IMG_6421

Opskriften her er blevet justeret og tilpasset i årenes løb og jeg synes, at den sidder lige i skabet nu. Den er snasket, svampet og lækker og remoncen formår både at trænge ned i kagen og lægge sig som et karamelliseret lag på toppen under bagningen – præcist som jeg kan lide det. Skulle man alligevel være typen, som foretrækker endnu mere remonce, så laver man bare 1½ portion remonce og fordeler hele herligheden ovenpå kagebunden, inden den ryger i ovnen – sværere er det jo ikke.

 

 

Kagen blev bagt forleden aften, imens vi spiste aftensmad – det var for øvrigt denne her skønne fiskeburger, som stod på menuen – og da vi var færdige med at spise og havde fået ryddet væk, var det så tid til varm te, tændte stearinlys og lun brunsviger på terrassen. Den skønne og lune sommeraften blev nydt i fulde drag og det samme gjorde kagen. Vi kunne selvfølgelig ikke spise det hele, men resterne blev lunet dagen efter og fungerede både som et udmærket supplement til vores brunch og som det søde indslag til eftermiddagskaffen. Og det blev så enden på den brunsviger.

Brunsviger med masser af snask.

50 gr smør

1 dl mælk

25 gr gær

1 æg

1 nip salt

40 gr sukker

275 gr hvedemel

Remonce.

200 gr brun farin

75 gr smør

2 spsk sirup

2 spsk sukker

Smelt smørret og hæld det i en skål. Tilsæt mælk og rør gær ud i blandingen. Tilsæt æg, salt, sukker og hvedemel og rør til en glat og let klistret dej. For en springform med bagepapir i bunden og en strimmel bagepapir i kanten og hæld dejen i formen. Pres dejen ud i bunden i et jævnt lag – hvis dejen klistrer, så fugt fingrene let. Lad bunden hæve tildækket i ca. 60 minutter og prik derefter fordybninger i bunden med en finger.

Remoncen laves ved at komme farin, smør, sirup og sukker i en gryde og lade det smelte sammen til en jævn masse – det skal ikke koge. Hæld remoncen over den færdighævede bund og bag kagen i ovnen i ca 20 minutter ved 200 grader, til den er gennembagt og remoncen er karamelliseret. Tag kagen ud af ovnen og lad remoncen sætte sig, inden springformen fjernes. Lad kagen køle let af og spis den gerne lun.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)