De som har sået squash i haven, kender sikkert kun alt for godt til problematikken omkring, hvad de lækre, grønne sager skal bruges til, når man efterhånden har spist lidt for mange grillede eller farserede squash og squashkager og planterne fortsat bugner af modne og plukkeklare squash. Derfor har jeg, som jeg var inde på i dette her indlæg omhandlende boller med squash og solsikkefrø, i år sat mig for at finde på lidt anderledes måder at bruge den lækre grønsag på og en af de lækre ting, som foreløbigt er kommet ud af det projekt, er disse her flødebagte kartofler, som er blevet tilsat en squash.

Jeg må indrømme, at det hele startede lidt som et eksperiment. Jeg havde nemlig, en regnvejrsaften i sidste uge, bestemt mig for at vi skulle have et boblende varmt fad flødebagte kartofler til vores bøf til aftensmad. Kender I ikke også trangen til rygende varm og hyggelig mad, når det er småkoldt og blæsende udenfor? Som tænkt så gjort, men da jeg åbnede køleskabet for at tage kartofler og fløde ud, fik jeg øje på en squash, som lå i grønsagsskuffen og pludselig kunne jeg ligesom se for mig, hvor fint det ville se ud med taglagte skiver af squash og kartofler i fadet. Jeg besluttede derfor, at der skulle squash i vores kartofler og så håbede jeg bare på, at den ikke ville væske for meget under bagningen, så saucen endte i en slem gang sjask.

 

 

Heldigvis gik eksperimentet ud over al forventning – saucen blev lækker og cremet og det hele smagte bare så skønt. Lige i starten, kunne vi ikke rigtigt finde ud af, hvad det var de flødebagte stykker squash mindede os om, men til sidst kom vi i tanker om, at de smagte en lille smule som artiskokker. Nøj, hvor var det lækkert!!
Det er bestemt ikke sidste gang, at jeg kommer squash i mine flødekartofler – måske ender det ligefrem med, at jeg må til at købe squash til kartoflerne i butikkerne, når de ikke længere vælter frem i haven. I hvert fald er dette her så ganske afgjort et af de eksperimenter med squash i madlavningen, som jeg vil tillade mig at kalde for en kæmpe succes herhjemme.

Flødebagte kartofler med squash.

3-4 pers.

500 gr kartofler – skrubbede eller skrællede og skåret i tynde skiver á ca. ½ cm

1 stor squash – skåret i tynde skiver á ca ½ cm

1/4 L fløde – piskefløde giver det mest cremede resultat, men madlavningsfløde kan bruges

½ dl mælk

salt og peber

Placer kartoffelskiver og squash i fadet – læg dem i et fint mønster eller bland dem bare sammen. Bland fløde, mælk, salt og peber og hæld blandingen over kartofler og squash. Drys med lidt ekstra salt og peber på toppen og bag fadet i ovnen ved 200 grader i 45-60 minutter til toppen er gylden og fløden har samlet sig som en lækker sauce omkring kartoflerne.

Note. Giv evt. kartoffelskiverne et hurtigt opkog i en gryde, inden de placeres sammen med squash i fadet – de skal ikke koges møre, vandet skal bare lige komme i kog. Dermed risikerer man ikke, at nogle af kartoflerne er knasende og halv-rå, når resten er færdigbagte, hvilket særligt kan være et problem med nye kartofler. Bruges der vinterkartofler behøver man sjældent give dem et opkog først.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)