Horn med marcipan remonce (Bedstes horn).

2 kommentarer
Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Har vi ikke alle et eller andet stykke bagværk, som vores farmor, mormor eller bedstemor lavede på en særlig god måde? Det være sig farmors boller, mormors sandkage, oldemors kringle eller noget helt fjerde, som ingen i hele verden lavede helt så godt som lige præcis denne person. Når personen så er væk, står vi tilbage med savnet og nogle gange også en opskrift på pågældende kringle, men det er som om, at uanset hvor mange gange vi prøver, så bliver resultatet aldrig lige så godt, som vi husker det – tit og ofte fordi, at smagen af bagværket måske ikke i sig selv er noget særligt, men farves af minder, dufte og erindringer om lange sommerdage i mormors have eller regnvejrssøndage i farmors stue. Præcis ligesom vi altid havde hvid jul, da jeg var barn – i hvert fald så vidt jeg husker.

Tommys Bedste døde sidste år. Hun var “ophavskvinden” til opskriften herunder og heldigvis fik Tommy den for flere år siden, således at der både var mulighed for at afprøve opskriften i praksis og konsultere Bedste pr. telefon, når noget ikke gik som forventet. Derfor kan vi i dag lave hornene, nogenlunde som Bedste gjorde det, om end de ikke smager præcist som hendes, jf. ovenstående – det bliver bare aldrig helt det samme, for det er ikke Bedste, der har bagt hornene. Alligevel er jeg glad for, at jeg har fået opskriften, for hornene smager faktisk ret godt. De er, som med så meget andet bagværk fra den tid, noget som har det med at glide ud i glemslen, men så er det rart, at man engang imellem kan finde opskriften frem og lave en sandkage, en kringle eller en portion horn.

I grunden er der ikke noget raketvidenskab over opskriften på horn – den består af en fed gærdej, som smages til med kardemomme og formes til horn fyldt med lækker marcipan-remonce. Man kan evt. lave en dobbelt portion remonce, hvis man gerne vil have ekstra meget fyld i hornene. Som så mange andre opskrifter fra Bedstemors tid, så behøvede bagværk dengang ikke være så avanceret og rumme adskillige teknikker og delelementer. Til gengæld indeholder Bedstes horn, som Tommy selv har været inde på, én ganske særlig ingrediens, som betyder mere end alverdens tekniske kage-krumspring – en ingrediens som selv den dygtigste konditor kan få svært ved at tilsætte – og det er gode minder!

Jeg synes, det er vigtigt, at vi husker på opskrifterne fra mormors og farmors tid og at vi måske også engang imellem tager os tid til at bage efter dem og jeg takker Familien Madsen for opskriften på Bedstes horn.

5 fra 1 stemme

Horn med marcipan

Antal: 32 stk

Ingredienser

 • 250 gr smør
 • 500 gr hvedemel
 • 2 dl mælk (lillefingervarm)
 • 1 pk gær
 • 1 æg
 • 2 spsk sukker
 • 2 tsk stødt kardemomme
 • 1 tsk groft salt

Marcipan fyld

 • 150 gr marcipan
 • 150 gr blødt smør

Desuden

 • sammenpisket æg til pensling
 • flormelis til pynt

Fremgangsmåde

 • Smuldr smørret ud i hvedemelet.
 • Hæld mælken i en skål og udrør gæren heri.
 • Tilsæt æg, sukker, kardemomme og salt til mælken, bland det i melet og ælt til en blank og smidig dej. Dejen skal ikke forhæves.

Marcipan remonce

 • Rør marcipan og smør grundigt sammen til en blød remonce.
 • Del dejen i 4 lige store dele. Rul hver del ud til en cirkel á ca. ½ cm højde, som skæres i 8 lige store trekanter (lagkagesnit).
 • Læg lidt remonce i den brede ende af hver trekant. Rul herefter trekanterne sammen fra den brede ende mod spidsen, så de bliver til fine horn.
 • Placer hornene på en bageplade med bagepapir. De vokser ikke ret meget under bagningen, så de kan godt stå lidt tæt.
 • Lad hornene hæve i ca. 20 minutter. Pensl herefter med sammenpisket æg
 • Bag hornene ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 12 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
 • Afkøl hornene på ovnristen og server dem med et drys flormelis.
 • Hornene er bedst, når de er nybagte, men de kan gemmes i 2-3 dage, hvis de pakkes godt ind. Hornene kan desuden fryses og evt. lunes inden servering.

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Birthe
3 år siden

Du har glemt sukker i remoncen

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)