Dette her er ubetinget den nemmeste kage, som jeg kender, og jeg laver den gerne, hvis vi får uventede gæster, som jeg vil servere lidt lækkert for, eller hvis vi selv får lyst til lidt godt. Egentlig laver jeg også kagen, selvom jeg har god tid, for den smager altså virkelig skønt, men jeg må da indrømme, at det er dejlig nemt, at man lige kan piske en kage sammen, samtidig med at man laver aftensmaden, eller hvad man nu ellers har gang i. Faktisk kan man sikkert også blot hælde sukker og æg i en skål og så bede sine børn piske – så er de ligesom beskæftiget.
Der er ikke hverken smør, olie eller andre former for fedtstof i kagen, så når først sukker og æg er pisket sammen til en luftig æggesnaps, er det blot at vende mel og bagepulver i dejen, fordele den i en form sammen med frugten og så at bage den selvfølgelig. Nemmere kan det vist ikke blive.
Det virkelig smarte ved kagen er, at man kan fylde den med stort set hvilken som helst slags frugt eller bær, som man har lyst til. Man kan derfor bage kagen hele året rundt og så bare variere fyldet efter sæson eller indholdet i frugtskålen. Lige som lidt glæder jeg mig til at bage kagen med lækre, danske blommer, æbler og pærer, men det smager også skønt at bruge friske jordbær eller hindbær, udstenede kirsebær, ferskner eller nektariner i både og rabarber i mindre stykker. Normalt nøjes jeg bare med at lave dejen efter nedenstående opskrift, men kommer jeg æbler i kagen, kan jeg godt finde på at smage dejen til med lidt kanel eller kardemomme – det smager skønt og sådan lidt efterårsagtigt sammen med æblerne.
Kagen spiser vi gerne lun med en klat creme fraiche ovenpå. Flødeskum og vanilleis er også ret lækkert, men lige præcis creme fraiche har vi stort set altid i køleskabet, så det er ofte det oplagte valg, når kagen bliver bagt sådan lidt spontant. Skal det være lidt festligere, kan man røre en smule vanille ud i sin creme fraiche, men personligt kan jeg rigtig godt lide det let syrlige modspil til den søde kage.
Stikkelsbærkage.
5-6 personer.
150 gr sukker
2 æg
½ tsk vanillepulver – kan erstattes af 1-2 tsk vanillesukker
125 gr hvedemel
1 tsk bagepulver
300 gr stikkelsbær – anden frugt kan bruges
evt perlesukker til drys
Pisk sukker, æg og vanillesukker til en luftig æggesnaps. Bland hvedemel og bagepulver og vend det i æggesnapsen. Fordel dejen i en form (ca. 15 x 25 cm) foret med bagepapir eller en springform (ca. 20 cm i diameter). Fordel stikkelsbærrene på toppen og tryk dem ganske let ned i dejen. Drys evt. med perlesukker og bag kagen ved 175 grader i 25-35 minutter eller indtil den er gylden og gennembagt. Server kagen lun med creme fraiche, flødeskum eller is.
Det er lige en opskrift til mig – jeg har altid både stikkelsbær og brombær i fryseren, som er til at hælde ud af poserne. Så mange tak for den, Anne!
Hvis man bager kagen men frossen frugt, – typisk brombær, hindbær, stikkelsbær og rabarber – skal frugten så tøes op inden brug, eller kan man blot putte frugterne i frosne ?
Mvh
Helle
Helle – Jeg ville nok tø dem op i en sigte, så lidt af vandet fra optøningen og overskudssaften kan løbe fra – ellers kan du godt risikere, at der bliver en meget våd kage 🙂
Jeg har tænkt mig at bage kagen med blåbær.
Kan den mon bages som muffins, og hvis den kan, hvor lang tid mon de så skal have?
Kan kagen (muffins)fryses?
Brynhild – Hmmm altså det er jo lidt en tærte, så du skal nok ikke regne med, at dine muffins bliver vildt høje. Mht, tiden, så plejer jeg at bage muffins i ca 15 minutter, men det afhænger selvfølgelig af dejmængden i formene 🙂
Halløj 😉
Det er ikke så længe tiden jeg “faldt” over din opskrift på stikkelsbærkage, men den er allerede bagt MANGE gange. 1. gang med stikkelsbær, men jeg har også brugt pærer som jeg synes var for modne til bare at spise, så vups, igen madspild her. Det samme gælder for æbler som måske også har ligget en dag for længe og er lidt “trætte”. Det hverken ses eller smages 🙂😋
Også grov bollerne kan anbefales.
I dag er kagenatter bagt og bollerne står til hævning, så min mand og jeg skal rigtig smovse i eftermiddag 😉
I aften tænker jeg vi skal lave din kylling i fad med pikant ost. Her spiser vi kun kalkun bacon, så det er det der kommer i retten i aften.
Tak for gode opskrifter som er nemme at læse og gå til.
God weekend 🙂
Vh Lis B.A.
Lis – Tusind tak for din søde hilsen – dejligt at jeg kan være med til at inspirere med min blog og mine opskrifter.
Rigtig god weekend til Jer 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine