Nøddehorn er lidt hyggelige, synes jeg. Det er sådan en typisk bagerkage – ligesom hindbærsnitter, træstammer, studenterbrød kakaosnitter og hvad det nu ellers alt sammen hedder og samtidig er der sådan lidt fest over dem. Jeg har i hvert fald fået serveret en hel del nøddehorn til kaffen efter diverse runde fødselsdagsfester igennem tiden og så er kransekage jo ofte en helt uundværlig del af årets sidste, store fest, nemlig nytårsfesten.
De her nøddehorn skal vi have til kaffen i morgen aften, når vi fejrer Mortens fødselsdag. Jeg har godt nok bagt dem her til formiddag, men kransekage kan jo sagtens holde sig i flere dage og så er de dejligt nemme at lave, samtidig med at de smager super godt. Ren win win. Imens hornene kølede af, kørte jeg så ind til byen og fik købt et par gaver til fødselaren, så nu er det også ordnet og da jeg kom hjem, var hornene lige klar til at dyppe i lidt god, mørk chokolade. Nemmere kan det vist ikke blive og nu er de gemt væk, så vi ikke forgriber os på dem inden i morgen.
Nøddehornene er lavet lige ud ad landevejen af marcipan, æggehvide og formelis – nogenlunde den samme opskrift som jeg bruger, når jeg laver kransekagetoppe til nytår. Inden hornene kommes i ovnen, vendes de i lidt hasselnøddeflager, men er man ikke til hasselnødder, kan man i stedet bruge mandelflager og dermed transformere sine nøddehorn om til mandelhorn – smagsmæssigt er der ikke den store forskel, så jeg bruger gerne det jeg har. Og er man slet ikke til hverken mandler eller nødder, så laver man da bare helt traditionelle kransekagestykker uden noget som helst andet end lidt glasur på toppen og god chokolade under bunden.
Nøddehorn
Ingredienser
- 400 gr god marcipan (fx Odense marcipan)
- 1 æggehvide
- 100 gr flormelis (samt lidt til udrulning)
- 50 gr hasselnøddeflager
- mørk chokolade til pynt
Fremgangsmåde
- Pluk marcipanen i mindre stykker og kom den i en skål sammen med æggehvide og flormelis.
- Ælt dejen sammen til den er formbar og minder lidt om modellervoks.
- Drys lidt flormelis på bordet, del marcipanmassen i 3 lige store stykker og tril stykkerne til 3 lige lange stænger.
- Del hver stang i 5 stykker, rul stykkerne i nøddeflager, bøj dem til horn og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag hornene ved 200 °C (alm ovnvarme) i ca 15 minutter til de er gyldne og lad dem afkøle på ovnristen.
- Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovn og dyp enderne på hvert horn i chokolade. Læg hornene bagepapir indtil chokoladen er stivnet.
- Opbevar hornene i en lufttæt beholder eller på frost.
Jeg har fulgt opskriften men hornene flyder helt ud og bliver flade og lidt hårde. Hvorfor
Kirsten – Huh, det var da et godt spørgsmål. Umiddelbart er hornene jo nok blevet lidt hårde, fordi de er blevet flade. Hvorfor de så er blevet flade kan jo skyldes flere ting, men kransekage kan have tendens til ligesom at “soufflere” og hæve op og så falde sammen, hvis der er brugt for meget æg. Ved ikke, om du måske har brugt en meget stor æggehvide? Alternativt kan det skyldes, at du har brugt en anden slags marcipan end almindelig – nogle former for marcipan, fx bagemarcipan eller billig marcipan, kan have færre mandler og mere sukker i, så det kan måske opføre sig lidt anderledes.
Jeg har nu lavet disse 2 gange til stor succes! Super nemme!
Bruger ca. 150 g chokolade til pynt.
Tina – Så dejligt at høre, at nøddehornene er en succes 😀 😀
Jeg plejer at lave dem af ren marcipan. Hvorfor er det godt at komme æggehvide og flormelis i. Tænker at det måske har en fordel?
Tak f or altid gode og inspirerende opskrifter.
Kirsten – Hvis du tidligere har lavet kransekage, så laves kransekagemasse typisk af marcipan, æggehvider og flormelis. Under bagningen “soufflerer” marcipanen op og bliver ekstra saftig og svampet, så man får en lækker midte og en dejlig sej overflade. Og det er præcis det samme med “midten” i napoleonshattene. Og så hænger det måske også sammen med, at marcipanen lige kan strækkes til et par ekstra “hatte”, hvis der er tilsat æggehvider og lidt flormelis 😀
Selvfølgelig kan man sagtens lave napoleonshatte med ren marcipan, men jeg må indrømme, at jeg synes, de bliver ekstra lækre, når marcipanen lige har fået lidt æg og flormelis og derfor bliver ekstra saftig og blød 🙂
Hvor længe kan de opbevares i fryseren? Og når de skal tø op er det så blot dagen før eller?
Tænker jeg vil lave nogle til kaffen til konfirmation
Maria – Det lyder som en perfekt plan 🙂
Jeg ville nok ikke opbevare dem mere end 2-3 måneder i fryseren – så kan du risikere, at det går lidt ud over smagen og de begynder at smage af “fryser” 🙂 Ift. optøning så tager det ca 30-60 min ved stuetemperatur at optø kagerne – herefter er holdbarheden op til 5 dage, hvis de pakkes godt ind, så de ikke udtørrer 🙂
Jeg ved godt, at der siges at nøddehornene/kransekager er bedst efter en tur i fryseren. Mine bliver fugtige og bløde efter optøning. Hvor imod jeg synes, de er lækre at spise før.