Vi har rigtigt hygget herhjemme i dag. Vi sov længe, eller i hvert fald til klokken 8.30 – mit indre ur tænker jo ikke over, at det er weekend – og så hentede Morten brød hos bageren, imens jeg dækkede morgenbord, lavede kaffe og te og kogte æg. Derefter fik vi handlet ind til weekenden og den kommende uge – blandt andet et par gode bøffer, som skal på grillen i aften – inden vi kørte et smut i Legoland, hvor vi gik en tur rundt med Villy, drak et par kopper cafe latte og nød stemningen og det flotte solskinsvejr. Efterfølgende kørte vi hjem og spiste frokost og så var det, at jeg kom i tanker om, at jeg ville bage en portion æbleskiver til os.

Æbleskiver hører jo egentlig mest julen til, men som med de fleste andre “jule-ting”, så holder jeg på, at man godt så småt kan gå i gang i løbet af efteråret. Muligvis hænger det sammen med, at jeg er ganske ualmindeligt juleglad, men derudover synes jeg også, at nydningen (er det et ord?) er så meget større, når man eksempelvis spiser årets første pebernød i midten af november, fremfor når man bliver budt på pebernødder for 25. gang hen imod jul. Vi starter derfor gerne lidt tidligt med de forskellige julelækkerier og nyder fx varm gløgg – både den hvide og den røde variant, i løbet af hele efteråret og også gerne i januar måned, ligesom jeg også sagtens kan finde på at bage en portion pebernødder eller lave hjemmelavede churros/spanskrør i løbet af oktober eller november.

Jeg fik en ny æbleskivepande af støbejern sidste år og det var faktisk første gang, at jeg skulle prøve kræfter med den, men det gik heldigvis over stok og sten og æbleskiverne blev både fint runde, lysebrune og sprøde udenpå. Jeg har igennem mange år brugt nedenstående opskrift på æbleskiver og jeg synes, at den er super god – de stiftpiskede æggehvider, som vendes i dejen til sidst, giver gode og luftige æbleskiver, ligesom jeg også altid bruger kærnemælk, men det kan udskiftes med mælk og evt. lidt creme fraiche eller lignende syrnede mælkeprodukter. Vanille, kardemomme og citronskal skal der, efter min mening, også i rigtige æbleskiver, men det er jo en smagssag og kan sagtens udelukkes.

Æbleskiverne spiste vi her til eftermiddag – med flormelis, hjemmelavet brombærmarmelade og varm te ved siden af – en skøn æble-kanel te fra Pukka, som jeg netop har fået øjnene op for og som jeg virkelig kan anbefale. Vi kunne dog ikke spise alle de 35 æbleskiver, som jeg fik ud af denne her portion dej, men de kan heldigvis sagtens genopvarmes i ovnen, så mon ikke vi får resten spist her i løbet af weekenden?

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Æbleskiver med citron og kardemomme

Samlet tid30 min
Antal: 35 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 250 gr hvedemel
 • 2 spsk sukker
 • 1 tsk natron
 • ½ tsk groft salt
 • 1 tsk stødt kardemomme
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 1 spsk revet, usprøjtet citronskal
 • 3 æg (delt i blommer og hvider)
 • 4 dl kærnemælk
 • smør til stegning

Fremgangsmåde

 • De tørre ingredienser og krydderier røres sammen i en skål.
 • Citronskal, æggeblommer og kærnemælk tilsættes og der piskes til en blank og klumpfri dej.
 • Hviderne piskes stive og vendes forsigtigt i dejen til sidst.
 • Varm en æbleskivepande op og kom en smule smør i hvert hul.
 • Når panden er varm, fyldes dejen i hullerne til ½ cm under kanten.
 • Lad æbleskivedejen sætte sig og vend så hurtigt æbleskiven en halv omgang med et lille træspyd eller lignende, så den bagte side vender opad og den rå dej flyder ned i hullet. Løber dejen lidt ud, kan æbleskiverne sagtens rettes til under stegningen.
 • Når æbleskiverne er fint brune og gennembagte i midten, tages de af panden og serveres med syltetøj og flormelis.

Noter

De færdige æbleskiver kan evt. holdes varme ved 100 °C i et fad i ovnen, imens resten bages.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)