Æbleskiver med kardemomme.

4 kommentarer
Desserter, Ideer til studentermad, Julemad og juleopskrifter, Opskrifter
Gå direkte til opskriften
Opskrifter æbleskiver i et æbleskivejern med flormelis og syltetøj i en skål ved siden af

Æbleskiver og jul hører helt uløseligt sammen. Og det gælder lige fra de allerførste, hyggelige før-julearrangementer i november og igennem hele december, indtil det rent faktisk bliver jul. Det er med andre ord nærmest umuligt at slippe udenom æbleskiverne i december. Og det må jeg altså indrømme, at jeg ikke har spor imod. Især ikke hvis der er tale om lækre, hjemmelavede æbleskiver. 

Se også – Churros/spanskrør I Vafler I Jule-studenterbrød I Pandekager

Opskrift på æbleskiver.

Efter min mening så indeholder en rigtig god æbleskive både rigeligt stødt kardemomme og revet citronskal. Og det er der selvfølgelig også i min opskrift på æbleskiver. Derudover smager æbleskiverne altså bare ekstra godt, hvis man også kommer kærnemælk i dejen. Man kan dog bruge mælk i stedet for.

Herhjemme har vi for øvrigt ingen problemer med at starte lidt tidligt på de forskellige julelækkerier som fx hjemmelavet gløgg og æbleskiver. Og jeg kan også godt finde på at bage den første portion pebernødder allerede i midten af november. For selvom æbleskiver altid smager fantastisk, så er der bare noget over de allerførste. Dvs. inden man når at blive “mættet” ovenpå en hel julemåned.

Tip! Se mine bedste tips + lækre variationer af æbleskiver under opskriften.

Opskrifter æbleskiver i et æbleskivejern med flormelis og syltetøj i en skål ved siden af
4 fra 7 stemmer

Æbleskiver

Samlet tid30 min
Antal: 35 stk

Ingredienser

  • 250 gr hvedemel
  • 2 spsk sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk natron
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • ½ tsk groft salt
  • 4 dl kærnemælk
  • 3 æg (delt i blommer og hvider)
  • 1 spsk revet, usprøjtet citronskal
  • smør til stegning

Fremgangsmåde

  • Kom hvedemel, sukker, vaniljesukker, kardemomme, natron og salt i en skål.
  • Tilsæt kærnemælk, æggeblommer og citronskal og pisk til en klumpfri dej.
  • Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen.
  • Varm en æbleskivepande op. Når panden er varm kommes lidt smør i hvert hul.
  • Fyld æbleskivedej i hullerne til ca 1 cm under kanten.
  • Lad dejen sætte sig og vend så æbleskiverne en halv omgang med et træspyd eller lign, så den bagte side kommer opad, og den rå dej flyder ned i hullet.
  • Når æbleskiverne er fint brune og gennembagte i midten, tages de af panden og holdes varme. Fortsæt indtil al dejen er brugt.
  • Server æbleskiverne med syltetøj og flormelis eller sukker.
  • Evt. rester af æbleskiver kan gemmes på køl i op til 1 uge og lunes inden servering. De kan desuden fryses.

 

Se også – 

 

Vafler

 

Pandekager

 
 

Tips til opskriften.

Når jeg laver æbleskiver, så deler jeg gerne æggene i blommer og hvider. Æggeblommerne bliver rørt i dejen med det samme, imens æggehviderne først bliver pisket stive og efterfølgende vendt i dejen til sidst. Det giver gode og dejligt luftige æbleskiver.

Skal man lave en stor portion æbleskiver, så kan man med fordel holde de færdige æbleskiver varme i ovnen, imens de resterende tilberedes. Jeg lægger gerne æbleskiverne i den store bradepande fra ovnen (foret med et stykke bagepapir) og lader dem stå i ovnen ved ca 100 °C

Lækre variationer.

Efter min mening skal der både stødt kardemomme og revet citronskal i en rigtig god æbleskive, ligesom jeg også gerne vil have lidt vanilje i dejen. Dog kan man sagtens udelade kardemomme eller citronskal eller begge dele, hvis man ikke bryder sig om smagen. I så fald kan man bruge en smule ekstra sukker, for på den måde at tilsætte lidt smag til æbleskiverne.

Har man ikke kærnemælk, så kan man bruge almindelig mælk i stedet for. Alternativt kan der bruges andre former for syrnede mælkeprodukter, fx tykmælk, ymer, A38, yoghurt naturel og lignende. Og faktisk kan man også bruge creme fraiche. Rør evt. de lidt tykkere mælkeprodukter sammen med en smule vand eller mælk til de får en tyndere konsistens.

Æbleskiver med æble.

Nu til dags har æbleskiver ikke specielt meget med æbler at gøre. Men skal æbleskiverne være ekstra gode, så kan man tilsætte små æblestykker. Det gøres nemmest ved at skrælle 1-2 æbler, fjerne kernehuset og skære dem i småbitte tern.

Når æbleskivedejen er fordelt i æbleskivepanden, og før dejen når at “sætte sig”, dumpes lidt æbletern ned i midten af hver æbleskive. Når æbleskiverne vendes, bliver æblestykkerne bagt ind i midten, og man får en superlækker æbleskive med små sød-syrlige stykker æble.

4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Camilla Andersen
6 år siden

Jeg tror nydningen er fra bamses billedbog?

Maja
3 måneder siden

5 stars
Et lille fif, som jeg altid bruger. I stedet for at vende æbleskiven helt når det er tid, så prøv at stille den op (lodret) og så skynde sig at efterfylde med mere dej, og herefter vende det resterende, så bliver den mere rund i det. (det er også når første halvdel står op at man kan putte fyld i sin æbleskive, f.eks. chokoladeknapper). 🙂

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)